Artık konunun sivil yargıda olduğuna dikkat çeken Erdoğan, iktidar partisine yönelik böylesi bir girişim varsa bunun açığa kavuşması konusunda TSK'nın da kendi içinde çalışma yapacağını söyledi. Belgenin bir siyasi partiyi hedef alan, içeriği itibariyle bunları ifade eden bir metin olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu, tüm siyasi partilerin ortak sorunudur. Bildikleri bir şey varsa, kendilerine gelen bir şey varsa bunları savcılığa iletmeleri gerekir. İktidar partisi olarak şu anda bu mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.
"MEVCUT ANAYASA İLE GİTMEK DURUMUNDA KALACAĞIZ"
Erdoğan, muhalefetten anayasa değişikliği konusunda gerekli desteği alamadıkları için mevcut anayasa ile yola devam etmek durumunda kaldıklarını söyledi. Muhalefetten farklı yaklaşımlar geldiğini ve tam destek bulamadıklarını belirten Erdoğan, "Muhalefetin yaklaşımı böyle olunca bu tür çalışmalarının içine girmek zamanı boşa harcamaktan öte bir şey olmayacak. Mevcut şu andaki anayasa ile gitmek durumunda olacağız" dedi.
"SULU ŞAKA YAPMA, CİDDİ ADIM BEKLİYORUZ"
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 12 Eylül Anayasası'nın değiştirilmesi yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Erdoğan, şu cevabı verdi: "Arkadaşlar bir defa atacağımız her adımda samimiyet çok önemli. Bu samimi yaklaşım tarzını bizim sadece mikrofonlar uzatıldığı zaman verilen cevaplarla değil, bunu ciddi olarak grup başkan vekilleri bir araya gelirler, otururlar, konuşurlar; böyle bir adım atılacaksa o zaman kararlı şekilde atarız. Sadece giderken bir ifadeyi kullan, ondan sonra 'iktidar ne yaparsa yapsın' mantığıyla yaklaşırsan işe, kusura bakmasınlar, AK Parti bu yaklaşımların içinde değil. Bu tür sulu şakalara da gelmeyiz. Biz ciddi yaklaşımlar bekliyoruz." Başbakan'ın bu açıklamalarının ardından harekete geçen CHP Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili hazırladıkları taslak metni AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Mustafa Elitaş'a sundu.
Erdoğan, Arnavutluk'da otoyol açtı, müjde verdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'ta. Erdoğan, Tiran Havalimanı'na inmesinin ardından, Durres-Kukes Otoyolu'nun 57 kilometrelik Rreshen-Kalimas bölümünün açılışına katılmak amacıyla helikopter ile Rreshen'e hareket etti. Başbakan Erdoğan ile Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış da Arnavutluk'a geldi. Başbakan Erdoğan, Arnavutluk'u Dures Limanı'na bağlayacak Reşen-Kalimaş Otoyolu'nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu yolun her iki ülkeye ve halklarına hayırlı olmasını diledi. Otoyolun açılışında bulunmaktan dolayı memnuniyetini belirten Başbakan Erdoğan, yolun bir ABD firmasıyla bir Türk firması olan ENKA tarafından inşa edilmesinin de heyecanını ve gururunu bir kat daha artırdığını söyledi.
"OTOYOL GÖNÜLLERİ BİRLEŞTİRECEK"
Erdoğan, Otoyol'a emeği geçen herkesi tebrik ederek, şunları kaydetti:
"Bu yol sadece ülkeleri değil, şehirleri bir birine bağlayan değil, aynı zamanda inanıyorum ki gönüllerimizi birbirine bağlayacak ve birbirimize halkları yaklaştıracak. Ayrıca bu otoyolun Arnavutluk'la birlikte bağımsız bir ülke olarak aramıza katılmasından memnuniyet duyduğumuz Kosova'nın kalkınmasına da ivme kazandıracağına yürekten inanıyorum."
"BALKAN" KELİMESİNİN ANLAMI
"Balkan" kelimesinin "sarp ve ormanlık sıradağ" anlamına geldiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Arnavut, Boşnak, Kosova kökenli vatandaşlarımızı diğer tüm unsurlarla birlikte aramızda ayrı gayrinin bulunmadığı kardeşlerimiz olarak benimsedik. Arnavutluk ve Kosova'nın bağımsız, özgür, demokratik ülkeler olarak kalkınmasından, ilerlemesinden en büyük memnuniyeti duyacak ülke Türkiye'dir. İşte bu otoyol, bunun en güzel ifadesidir. Çünkü yol medeniyettir. Bizler de aynı medeniyetin inanıyorum ki ortak savunucularıyız" dedi.
Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ticaret hacminin ve Türk girişimcilerin Arnavutluk'taki yatırımlarının her geçen gün arttığına işaret eden Başbakan Erdoğan, girişimcileri Arnavutluk'a daha fazla yatırım yapmaları konusunda teşvik ettiklerini söyledi.
"ARNAVUTLUK'U DOĞALGAZLA BULUŞTURACAĞIZ"
"Türk girişimciler, Arnavutluk'ta özellikle inşaat, bankacılık, telekomünikasyon, akaryakıt dağıtımı, sağlık, demir çelik ve madencilik sektörlerine yatırım yapıyor, enerji sektörüne ilgi gösteriyorlar" diyen Erdoğan, Arnavutluk'u doğalgazla buluşturma müjdesini verdi. Erdoğan daha sonra Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ile bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Türkiye, Balkanlar'da inanıyorum ki Arnavutluk gibi bir dostu, bir kardeşiyle birlikte çalışmalarını kararlı bir şekilde sürdürecektir" dedi. Arnavutluk Başbakanı Berişa ise, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın Kosova'nın bağımsızlığı ve bu bağımsızlığın ilan edilmesinde verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'nin, Arnavutluk'un NATO'ya üyeliği noktasında verdiği mücadelenin bilindiğini ifade eden Erdoğan, aynı şekilde AB sürecinde de Arnavutluk'u takdirle izlediklerini söyledi. Arnavutluk'ta Pazar günü yapılacak seçimlerin ülke halkı için dayanışmaya, barışa, sevgiye ve kardeşliğe bir ivme kazandırmasını temenni eden Erdoğan, seçimlerin Arnavutluk'taki demokrasiyi güçlendireceğine olan inancını dile getirdi.
Erdoğan, Arnavutluk ile ticaret hacminin 350 milyon dolara ulaştığına dikkat çekti. Berişa da Türk yatırımcılarına, ülkesine katkılarından dolayı teşekkür etti.
Başbakan Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'dan sonra Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ve ana muhalefet Sosyalist Parti lideri ve Tiran Belediye Başkanı Edi Rama ile de görüştü.
Etiketler: Erdoğan balkanlar arnavutluk