Suriye Lübnan'ı Şok Etti

Suriye'nin Lübnanlı hakim, memur, savcı, siyasetçi ve gazetecilerden oluşan 33 kişi hakkında tutuklama kararı çıkartması şok etkisi oluşurdu

Suriye'nin tutuklanması talebinde bulunduğu isimler arasında milletvekili Mervan Hamade, Lübnan İç Güvenlik Kuvvetleri (İSF) Şefi Tümgeneral Eşref Rifi, Lübnan'daki Başsavcı Said Mirza, Savcı Sakr Sakr, Savcı İlyas Iyd, Başbakan Hariri'nin danışmanı Hani Hammud, Suriye eski Devlet Başkanı Yardımcısı Abdülhalim Haddam, gazeteci Faris Haşan, Hariri suikastinin ilk yargıcı Detlev Mehlis ve yardımcısı Gerhard Lehmann, adları yalancı şahitler listesinde geçen İbrahim Mişel Jerjoura, Ekrem Şekip Murad, Muhammed Züheyr Sıddık ve Abdülbasit Beni Avdeh da yer alıyor.

Suriye'nin tutuklanmasını istediği bu isimler, Refik Hariri suikastinde yalancı şahtilerin baş mimarları olmakla suçlanıyor. Suriye yargısının bu kararı aldığı kişiler hakkında, yalancı şahitleri ortaya çıkarmak, şahitleri korumak, maddi destek sağlamak, Hairi suikasitinin arkasında Suriye'nin de bulunduğunu iddia etmek için 4 generali suikastten sorumlu tutmak, uluslar arası mahkemenin 4 generalin serbest bırakılması görüşüne uygun hareket etmemek, yalan haber ve tv programları yapmak gibi suçlamalarda bulunduğu öğrenildi.

14 Mart İttifakı, uzun süredir gündemde tuttuğu yalancı şahitler dosyasının, Lübnan'daki krizin çözümü için önemli olduğunu ileri sürmüş, Hariri'nin yalancı şahitler dosyasını açmamaktaki ısrarının arkasında, dosyayla birlikte üst düzey yöneticilerin de yargılanma sürecinin başlayacak olmasını göstermişti.

Tutuklama kararını Lübnan'da ilk duyuran isim, 4 yıldır Hariri davasından sorgulanan ve son olarak da hakkında soruşturma açılan general Cemil Seyyid oldu. Seyyid'in ofisinden dün yapılan açıklamada, Seyyid'in Suriye'deki avukatının "Suriye'de soruşturmayı yürüten yargıç, aralarında yabancı, Arap ve Lübnanlı siyasi, gazetece, subay ve hakimlerin bulunduğu 33 kişi hakkında tutuklama kararı çıkardı. Tutuklama kararı, Seyyid'in açtığı davada, ilgili kişilerin kendilerine tanınan zaman diliminde ifade vermeye gitmemeleri üzerine alındı." denilmişti.

Suriye yargısının verdiği bu karar, başta başbakan Hariri olmak üzere 14 Mart İttifakı'nda şok etkisi yarattı. Bugün Riyad'dan dönen Hariri'nin akşam saatlerinde düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında da bu konuyu ele alması bekleniyor.

14 Mart İttifakı'na göre Suriye'den gelen bu karar, Hariri hükümetinin başta hükümet içerisindeki değişiklikler olmak üzere Suriye'nin bir takım isteklerinin yerine getirilmemesi üzerine alındı.

Saad Hariri'nin partisi "Önce Lübnan" üyesi Okab Sakr, Suriye yargısının aldığı bu kararın, Hariri'yle Suriye liderliği arasında kurulan ilişkiler darbe indiren üzücü bir karar olduğunu söyledi. Sakr, aralarında Lübnanlı milletvekillerinin de bulunduğu kişiler hakkında alınan tutuklama kararına karşı Cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanının harekete geçmesini istedi. Sakr "Bu karar, Lübnan'da mevcut siyasi kutuplaşmayı en üst düzeye çıkarmıştır" dedi.

Kararın, Lübnan ile Suriye arasındaki resmi ilişkileri etkilemeyeceğini savunan Sakr, uluslar arası mahkemenin siyasallaştığını söyleyen 8 Mart İttifakı'nın şimdi Suriye yargısının siyasi olmadığını söylemekte zorlanacağını belirtti.

14 Mart İttifakı liderlerinden Faris Said ise Suriye yargısının aldığı bu kararla "iki ülke arasında yeni bir sayfa açılması"nın yok sayıldığını ve kararla Lübnan'daki istikrarın sarsılacağını ifade etti.

Suriye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Abdülkerim Ali de Dürzü lider Velid Canbolat ile yaptığı görüşmenin sonrasında tutuklama kararlarının Suriye Başkanı Beşşar Esad ile Saad Hariri arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini vurguladı. Ali "Karar, ikili ilişkilerle ilgili değil yargıyla ilgilidir. Başbakan Hariri'nin de bunun farkında olduğunu düşünüyorum" dedi.

Canpolat ise Suriye yargısının aldığı bu kararı olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Canbolat ise "Suçlu olan cezalandırılsın ve masum özgür kalsın" dedi.

Eski Lübnan Cumhurbaşkanı Emin Cemayel tutuklama emrini siyasi bir karar olarak değerlendirdi ve Suriye'nin bu adımının Suriye-Lübnan ilişkilerini durdurmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Lübnan Güçleri lideri Semir Caca ise konunun Suriye yargısının yetki sınırlaırna girmediğini savunarak kararı "Suriye'nin Lübnan kurumlarına karşısında saldırısı" olarak niteledi.

Başbakan Refik Hariri suikastıyla ilgili Uluslararası Mahkeme Dosyası'nı görüşmek üzere Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın başkanlığında bugün gerçekleşen bakanlar kurulu toplantısında Suriye'nin Lübnanlı şahsiyetler hakkında tutuklama emri çıkarmasıyla ilgili bilgilerin arka planı, Hizbullah'a bağlı bakanların uluslar arası mahkemenin finanse edilmesini reddetmesi ve yalancı şahitler meselesi etrafında keskin tartışmaların yaşanması bekleniyor

Gözlemciler cari yılın bütçesinin de konuşulacağı bu toplantıda Lübnan'daki siyasi arenada iktidar bakanları ile 'muhalefet bakanları arasında sert çekişmelerin yaşanacağını tahmin ediyorlar.

Diğer yandan el Cedid televizyonuna konuşan Lübnanlı Bakan Gazi Aridi, Hariri'nin mahkemenin yakında açıklayacağı iddianamede Hizbullah'ı suçlamaması için çalıştığı fakat bu çabalarının neticesiz kaldığını söyledi

 

 

 

israhaber

Lübnan Haberleri

Şeyh Kasım Gazze'nin Efsanevi Kararlılığını Selamladı
İşgalciler Lübnan'da Katliam Yaptı
İşgalciler Ateşkesi Yine İhlal Etti!
İşgalcileden İtiraf: Güvenlik tehdidi ortadan kaldırılmadı.
Şeyh Naim Kasım: Neden hakikat için savaşmıyorsunuz?