Asselborn, temasları kapsamında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştü. Ardından Muallim ile bir basın toplantısı düzenleyen Asselborn ile Suriyeli meslektaşı arasında ise İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Cenevre'deki ırkçılık konferansındaki tutumundan dolayı kısa süreli bir polemik yaşandı. Asselborn'un, Ahmedinejad'ın Cenevre çıkışını eleştirmesine Suriye Dışişleri Bakanı Muallim karşı çıkarak, Hazreti Muhammed ile ilgili yayınlanan karikatürleri örnek gösterdi.
Lüksemburg Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Jean Asselborn resmi bir ziyaret amacıyla Suriye'ye geldi. Asselborn, Şam'da Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi. Yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleler değerlendirildi.
Jean Asselborn ardından Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ile bir araya geldi. Yapılan görüşmenin ardından her iki dışişleri bakanı ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda söz alan Muallim, konuk dışişleri bakanı Asselborn'un Devlet Başkanı Esad tarafından kabul edildiğini, ikili ve bölgesel birçok konunun ele alındığını aktardı.
Daha sonra söz alan Asselborn, Suriye'nin bölgede önemli bir rolü olduğunu belirterek bunun farkında olduklarını söyledi. Asselborn, "Gazze'nin işgali esnasında Suriye barış için büyük bir çaba sarf etti. Tam bir barış demesek bile İsrail'e atılan füzeler durdu. Önümüzdeki dönemde Suriye önemli bir rol oynayacak bunu için AB olarak yardımlarını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Ardından İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Cenevre'deki Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı'na değinen Asselborn, Ahmedinejad'ın tutumunu eleştirdi. Ahmedinejad'ın tavrını tasvip etmediğini söyleyen Asselborn, "Ahmedinejad'ın İsrail ile ilgili açıklamalarını tasvip etmiyorum. Ahmedinejad kendi ülkesinin tümünü temsil etmiyor. Bu düşünceler Ahmedinejad'ın kendi düşünceleridir. Bu tür ifadeler yanlıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ise Asselborn'un Ahmedinejad'ı eleştirmesine karşı çıkarak, "Danimarka'da Peygamberimiz Hazreti Muhammed ile ilgili karikatürler yayınlandı. Biz bu yayınlanan karikatürleri sorduğumuzda 'Bu bir ifade özgürlüğüdür' dediler." diyerek tepki gösterdi. Asselborn ise "Dostum Muallim ifade özgürlüğünü okuldan ve annemden öğrendim. Bu ifade özgürlüğüne karşı saygım var. Aynı şekilde diğer dinler ve diğer inanışlara da saygım var." diyerek karşılık verdi.
Jean Asselborn ayrıca tercümenin doğru yapılıp yapılmadığı konusunda emin olmadığını ifade ederek, "Ben İngilizce konuşuyorum. Tercüme Arapça yapılıyor. Esad adım adım demokrasiyi ilerlettiklerini ancak arzu ettikleri demokrasiyi henüz ulaşamadıklarını söyledi. İkinci nokta; ben Muallim ile Brüksel ile Suriye arasındaki ilişkileri geliştirme arzusundayız." diye konuştu.
Muallim, Asselborn'un Suriye ile ABD arasındaki ilişkilerin siyahtan griye geçtiği yönündeki açıklamaları üzerine ABD ile ilişkilerde Bush döneminin gerçek bir kriz yaşandığını söyledi. Muallim, yaşanan krize sebep olarak "ABD yönetiminin Irak saldırısı, İsrail'i körü körüne desteklemesi, kısaca ABD yönetiminin bölgede barış ve istikrarı sağlamaması" olarak sıraladı.
Muallim, "Bu tür sıkıntılar sebebiyle ABD yönetimiyle ters düştük. Ancak Obama yönetimi bir değişimden bahsediyor. Biz bu değişimi memnuniyetle karşılıyoruz. Eğer geçen yönetimin hataları görülürse, eğer bölgede barış ve istikrar sağlanırsa; biz Suriye olarak barış ve istikrarın sağlanmasını destekliyoruz. İçinde Golan'ın da bulunduğu işgal altındaki Arap topraklarının iadesini istiyoruz. Suriye adına Golan ile ilgili konuşma hakkına sahip değildir. Bilsinler ki Suriye'nin dışında bölgede barış ve istikrarın sağlanması mümkün değildir. Sizi temin ederim ki bu kanaat onlarda oluştuğunda bize geri döneceklerdir." diye ekledi.