Tasarıda Suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesi, kentlerdeki kuşatmanın kaldırılması, rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sonlandırılması, okul ve hastanelerin asker ve silahtan arındırılması isteniyor.
Tasarı BMGK üyelerine ilk dağıtıldığında olumsuz görüş bildiren Rusya ile Çin'in tasarıya destek verip vermeyeceği ya da veto yetkisini kullanıp kullanmayacaklarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun konuya ilişkin perşembe gün gazetecilere yaptığı açıklamada, Cenevre'deki son görüşmelerde önemli bir gelişme sağlanamaması nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, uluslararası topluma Suriye'ye acil insani yardım ulaştırma çağrısı yapmıştı.
Rusya ve Çin daha önce BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan benzer üç karar tasarısını veto etmişti. Tasarının kabul edilmesi için BMGK'nın beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'nin veto yetkisini kullanmaması ve 15 üye ülkeden 9'unun olumlu oy kullanması gerekiyor.
BMGK'da geçen yıl ekim ayında Suriye'ye insani yardıma izin verilmesi için kabul edilen Başkanlık Bildirgesi'nin bir çok maddesi hayata geçirilememişti.
(AA)