BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporda rejim ve muhalifleri Konsey’de alınan Suriye’ye insani yardım kararını uygulamamakla suçladı.
Şubat’ta BMGK’da alınan karar, sivillere yiyecek, ilaç ve acil insani yardımların ulaştırılmasının önündeki engellerin derhal kaldırılmasını öngörüyor ve acil yardım ihtiyacı olan bölgelerde ateşkes çağrısı yapıyordu. Ancak Genel Sekreter’in sunduğu rapora göre, aradan iki ay geçmesine rağmen bu konuda ne rejim ne de muhalifler gereken adımları attı.
Ban, durumun siviller açısından giderek kötüleştiğini vurgularken, “Binlerce insana tıbbi yardım ulaştırılamıyor. Yaklaşık 3,5 milyon sivilin acil ihtiyaç malzemelerine ulaşımı yok” dedi.
Konseyin sivil bölgelerdeki kuşatmaların kaldırılması yönündeki çağrılara kulak asılmadığını belirten Ban, “250 bin kişi bu şartlarda yaşamaya zorlanıyor. Bunu utanç verici buluyorum” çıkışı yaptı.
'Uluslararası yasalar çirkince ihlâl ediliyor'
Genel Sekreter, hükümetin sivil ya da silahlı muhalif ayrımı gözetmeksizin hava bombardımanlarına devam ettiğini, muhaliflerin de buna rastgele havan topu ateşiyle karşılık verdiğini rapor etti. Yabancı ülke vatandaşı savaşçıların da Suriye’deki krizi derinleştirdiğine dikkat çeken Ban, “Güvenlik Konseyi uluslararası yasaların çirkince ihlâl edilmesi konusunda adım atmalı” çağrısı yaptı.
'242 bölgeden sadece 34'üne ulaşıldı'
Suriye’de yaklaşık 9,3 milyon kişi evlerinden kaçmak zorunda kaldı. Bunlardan 6,5 milyonu insani yardıma muhtaç.
Ve yaklaşık 3,5 milyon kişiye çatışmalar ve kuşatmalar yüzünden yardım ulaştırılamıyor. Ban’ın raporuna göre, BM şu ana kadar hedeflenen 242 yerleşim biriminden sadece 34’üne yardım ulaştırabildi.