Birleşmiş Milletler ve Lahey merkezli Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü'ne (OPCW) bağlı uluslararası silahsızlanma denetçilerinden oluşan bir ekibin, Suriye'nin elindeki kimyasal silahları ve bu silahların üretildiği tesisleri imha etmeye başladığı bildirildi.
AFP haber ajansına konuşan ekip içinden bir kaynak, "tesislerden birine gidip teyit ve imha çalışmalarına başladıklarını" söyledi.
BUGÜN İMHANIN İLK GÜNÜ
Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, "Bugün imhanın ilk günü. Ağır araçlarla savaş başlıklarının, kimyasal hava silahlarının ve hareketli ve sabit karıştırma ve doldurma birimlerinin üzerinden geçilecek ve böylece silahlar imha edilecek" dedi.
Lahey'de hafta içi konuşan bir OPCW yetkilisi, silahların imhası için uygun olan her metodun kullanılabileceğini belirtmiş bu metotlar arasında patlatma, balyozla parçalama ve betona gömme seçeneklerini saymıştı.
EKİP, SALI GÜNÜ ULAŞTI
Denetçi ekibi geçtiğimiz hafta salı günü Suriye'nin başkenti Şam'a ulaştı ve Suriye hükümetinin hazırladığı imha planının detaylarını incelemeye başladı.
BİRİNCİ AŞAMA TAMAM, İKİNCİ AŞAMA BAŞLIYOR
Ekipteki kaynak, "Suriyelilerin ifşasını kapsayan birinci aşamanın sonuna gelindi. Şimdi ikinci aşama olan teyit, imha ve işlevsizleştirme süreci başlıyor." dedi.
Ekip ABD ile Rusya arasında varılan uzlaşmanın ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan bir kararın verdiği yetkiyle Suriye'de görev yapıyor.
1300 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Suriye'de 21 Ağustos'ta bir kimyasal silah saldırıları düzenlenmiş, saldırılarda aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 1,300 kişinin hayatını kaybetmişti. Ancak saldırının faillerinin kim olduğu konusunda uluslararası kamuoyunda bir anlaşma sağlanamamıştı. Washington Suriye hükümetine yönelik bir askeri operasyon düzenleme seçeneğini gündeme getirmiş, ancak Rusya'nın araya girmesiyle uzlaşma sağlanınca bu plan rafa kaldırılmıştı.