Suriye'de yine kimyasal iddiası

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, müfettişlerinin Suriye’de yine kimyasal silah kullanıldığına dair güçlü kanıtlara ulaştığını açıkladı.

Örgütün Gerçekleri Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre, klor gazı Suriye’de programlı bir şekilde çok kere silah olarak kullanıldı. Örgüt, temsilcilerinin bu anlamda çok sayıda belge topladığını da ifade etti.

Mayıs ayından beri klor gazlı saldırılarda ‘hissedilir bir düşüş’ gözlemlendiğini dile getiren Gerçekleri Araştırma Komisyonu raporu, ancak Ağustos ayında yeni kimyasal saldırılar yapıldığına dair bilgiler elde edildiğini belirtti.

Raporda şu ifadeler yer aldı: "Son saldırılarda kimyasal zehirleyici madde olan klor gazının, saf ya da karışım halinde kullanıldığına dair yüksek seviyede bir kanaat var."

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Sözcüsü Michel Lohan bu konuda tahkikatlarının sürdüğünü söyledi.

Merkezi Lahey’de olan örgüt raporunda, klor gazının tamamı Suriye’nin kuzeyinde olan Kefer Zita, Telemnes ve Temania bölgelerinde kullanıldığını, bu bölgelerden doktorlar ve görgü şahitleriyle görüştüklerini ve video kayıtlarını incelediklerini ifade etti.

Klor gazının kullanımı Suriye’nin de bir yıl evvel katıldığı, 1997 yılında imzalanan kimyasal silah anlaşmasına göre yasak.

Suriye’deki kimyasalın imhası

21 Ağustos 2013 tarihinde Şam'ın Doğu Guta bölgesinde zehirli gaz saldırısı düzenlenmiş ve 1400'den fazla kişi katledilmişti. Birleşmiş Milletler (BM) heyeti Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı tespitinde bulunmuştu.

Saldırının ardından ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde Esed rejimini sorumlu tutmuş, ABD Başkanı Barack Obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiği gerekçesiyle Suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.

Suriye rejimine ait yaklaşık 500 ton kimyasal silah ve malzemenin 16 tonu Ocak ayının ilk haftası Lazkiye Limanı'ndan Norveç'e ait ticari bir gemiye yüklenerek yola çıkmıştı.

ABD ordusu, 19 Ağustos’ta Suriye’nin kimyasal silahlarının imha işleminin tamamlandığını duyurmuştu. Başkan Obama gelişmeyi, 'bu silahları kullanan ülkelere bir mesaj' olarak niteledi.

Obama, Suriye’nin beyanda bulunduğu kalan kimyasal silah üretme tesislerini ortadan kaldırma taahhüdünü yerine getirip getirmeyeceğini yakından takip edeceklerini de vurguladı.

Haziran ayı sonunda çeşitli ülkelerin donanmalarından gönderilen askeri kargo gemileri, parçalar halinde silahları İtalya'ya taşımıştı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) tarafından başlatılan operasyon kapsamında ABD askeri kargo gemisi MV Cape Ray, İtalya'dan aldığı 600 ton kimyasal silah yüküyle 3 Temmuz’da Akdeniz’e açılmıştı.

Gemideki özel ekipmanlar ve iki hidroliz sistemiyle silahların nötralize edilmesi için, KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü 60 gün süre biçmişti. İmha işlemi 45 günde tamamlandı.

Danimarka gemisi Ark Futura’da kalan ikinci derece öncelikli cephanelik de imha edilmek üzere İngiltere, Almanya ve Finlandiya’ya götürülmüştü.

Kaynak: Al Jazeera 

Suriye Haberleri

Katılımcılar dikkat çekiyor: Riyad'da "Suriye" zirvesi
Suriye Yönetimi İlk Ziyaretini O Ülkeye Yapacak
İsrail, Suriye'deki İlerleyişini Sürdürüyor!
Suriye Yönetiminden Putin'i Kızdıracak Karar
İsrail Kanal 12: Türkiye, Suriye'de İsrail'le koordinasyon talep etti