osyal medyada yayınlanan görüntülerde hastaneye kaldırılan birçok sivilin boğulma hissi yaşadığı görülüyor. Muhaliflere ait Sada haber ajansı hastane kaynaklarına dayandırdığı haberinde bombalamaların ardından dokuz kişinin nefes alamama ve kusma şikâyeti ile hastaneye getirildiğini duyurdu.
Hama kentine bağlı Keferzita kasabasında ise zehirli gazdan etkilenen bir kızın hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Muhalifler, rejime ait savaş uçaklarının bölgeyi bombalamasının ardından çok sayıda sivilin nefes darlığı çekerek bayıldığını, hastaneye kaldırılanların baygın halde olduğunu söyledi.
Bölgedeki aktivistler de olayı doğrulayarak aralarında kadın ve çocukların olduğu yaklaşık 30 sivilin nefes darlığı ve zehirlenme teşhisi ile hastanelere nakledildiğini belirtti.
Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de konu ile ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada, rejim güçlerinin Şam'a bağlı Haresta banliyösünde otobanın geçtiği yerde kullandığı zehirli gazdan 15 kişinin etkilendiği iddia edildi.
Gazdan etkilenenlerde görme bozukluğu, kusma ve solunum yetmezliği şikâyetlerinin görüldüğü, Esed güçlerinin bir ay içinde aynı bölgeyi üçüncü defa zehirli gazlarla vurduğu ileri sürüldü.
Haresta bölgesinde zehirli gaz kullanıldığını doğrulayan Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi ise, gazdan etkilenenlerin bölgedeki sahra hastanelerinde tedavi altına alındığını duyurdu.
Muhaliflerin iddiasına göre, 12 Nisan’da yine aynı bölgelerin zehirli gaz bombaları ile vurulması üzerine dört kişi ölmüş, 12 kişi de yaralanmıştı.
Rapor yayınlanmıştı
Suriye'deki Kimyasal Belgeleme Bürosu geçen günlerde rejimin zehirli gaz kullanımı ile ilgili bir rapor yayınlamıştı.
Rapora göre, Esed rejimine bağlı güçler, 11 Nisan'da Hama'nın Keferzita bölgesine düzenlediği saldırılarda ‘kimyasal olması muhtemel zehirli gaz’ kullandı.
BM özel inceleme kurumu tarafından bu ihtimalin ispatlanması durumunda rejim savaş suçu işleyerek 1925 Cenevre Protokolü’nü ihlâl etmiş olacak.
Söz konusu saldırıda biri çocuk iki kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmış