Uzun zamandır ülkedeki güvenlik sorunları sebebiyle göç veren Irak, artık vatandaşlarını geri çağırıyor. Çoğunluğu, Suriye'de yaşayan Iraklı mültecilerin yaşam şartlarını düzeltmek ve Irak topraklarına dönmelerini sağlamak Irak Hükümetinin ve Birleşmiş Milletler'in öncelikli politik hedeflerinden biri olmuş durumda.
Birleşmiş Milletler Mülteci Komiseri Antonio Guterres ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, gönüllü ve güvenli bir dönüşü özendirmek gerektiğini söylerken, Irak halkı da, mülteci olarak gittikleri ülkelerdeki yaşam şartlarından dolayı, gönüllü ve güvenli olmasa da dönmeleri gerektiğini ifade ediyor.
Savaş ve mezhep çatışmaları sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Iraklı, Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi komşu ülkelere sığındı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu'nun (UNHCR) resmi rakamlarına göre, ülkesinden ayrılmak zorunda kalan 2,4 milyon Iraklının bulunduğu söylense de kayıt dışı mültecilerle birlikte bu rakam 4 milyona yaklaşıyor.
Geçtiğimiz hafta Irak Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan toplantıda 4 bin ailenin Irak'a geri döndüğü söylendiğinde, bu dönüşün sebepleri açıklanmamıştı. Dönüş, daha çok, en büyük Iraklı mülteci grubunu topraklarında barındıran Suriye'den olmuştu ve ne gönüllü ne de güvenliydi.
Resmi olmayan rakamlara göre, yaklaşık 2 milyon Iraklının sığındığı Suriye'de yeni bir hayat kurmak, Iraklı mülteciler için pek mümkün olmadı. Gerek ülkedeki resmi makamların gerekse yerel halkın Iraklılara karşı tutumundan şikayetçi olan mülteciler, kendi ülkelerinde yaşadıkları sorunları unutmadıkları halde geri dönmek zorunda kaldı. Ülkelerine geri dönen mültecilerin çoğu Suriye'deki yaşam koşullarına ayak uyduramayan Iraklılar.
Korkunun ve şüphenin hakim olduğu Irak'ta insanlar, komşularından bile çekiniyor. Bu ülkede, Şii Sünni'den, Sünni Şii'den, aslında herkes herkesten korkar durumda. Irak halkının, en büyük hayali istikrarlı bir ülkede yaşamak ve güvende olmak, uzun süre daha hayal olarak kalacağa benziyor.
ajanslar