CENEVRE
Suriyeli tarafları aynı odada yüz yüze getiren ilk toplantı sona erdi.
Yaklaşık 30 dakika süren ve Suriyeli muhalefet ve rejim heyetlerini iç savaşın başlamasından üç yıl sonra ilk kez bir araya getiren toplantı, İsviçre'nin Cenevre kentindeki BM ofisinde yapıldı. İlk görüşmede tarafların konuşma yapmadığı, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi'nin heyetlere hitap ettiği kaydedildi.
U şeklindeki bir masa etrafında toplanan Suriyeli heyetlerin karşılıklı oturduğu, masanın diğer kenarında da İbrahimi ve diğer BM yetkililerinin bulunduğu kaydedildi.
Bugün öğleden sonra yerel saatle 16:00'da tekrar toplanmak üzere mutabakata varıldığı duyuruldu.
İlk toplantının sona ermesinin ardından Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyetinden Enes el-Abde, gazetecilere toplantı hakkında bilgi verdi.
Abde, İbrahimi'nin yaklaşık 30 dakika boyunca konuştuğunu ve konuşmasında bu görüşmelerin temelinin Cenevre-1 Bildirisi'nde kabul edilen ilkeler olduğunu söylediğini belirtti.
Abde, "İbrahimi ayrıca şunu açıkça ortaya koydu. Bu konferans ve bu müzakereler siyasidir. Bunun amacı Cenevre-1'i uygulamaktır. Ayrıca Suriye halkının acılarını dindirmek gerektiğini vurguladı. Bugün ve yarın iki heyet arasında güven artırmayı sağlayacak tedbirleri konuşacağız" dedi.
Aynı odadalar ama doğrudan iletişim yok
Taraflar öğleden sonra yapılacak toplantıda aynı odada bulunacak ancak birbirleriyle konuşmayacak. Heyetler BM temsilcisi İbrahimi aracılığıyla iletişimde olacak.
Yüz yüze yapılacak ikinci toplantıda ilk gündem maddesinin bazı bölgeleri kuşatma altında bulunan Humus'taki insani durum olacağı bildirildi. Taraflar bu toplantıda Humus'ta ateşkesi konuşacak.
Abde, bu konu hakkında Cenevre-2 konferansı öncesinde de ABD, Rusya, BM ve Kızılhaç ile çalışmaların yürüdüğünü söyledi ve bu çalışmalarda şu ana kadar ilerleme sağlandığını kaydetti. Abde, Kızılhaç'ın insani yardımın dağıtımı ve güvenli koridorlar oluşturulması için hazırlıklarını yaptığını söyledi.
İlk odak noktası Humus'ta ateşkes
Şu anda Humus'a odaklandıklarını ifade eden Abde, Humus'ta bir veya iki haftalık bir ateşkesten sonra bunu Halep ve Şam gibi diğer bölgelere genişletmeye bakacaklarını ve tutukluların değişimi konusunu konuşacaklarını bildirdi.
Abde, "İki gün sonra, pazartesi ya da salı günü siyasi görüşmeleri ve geçiş yönetimi kurulmasını konuşmaya başlayacağız" diye konuştu.
"Katilleri temsil edenlerle oturmak kolay değildi"
İlk kez aynı masada otururken neler hissettiği sorulan Abde, "Karışık hislerdi. Şam'daki katilleri temsil edenlerle oturmak bizim için kolay değildi. Ama bunu Suriye halkının ve çocuklarının iyiliği, Suriye'nin geleceği için yaptık. Buraya gelmekle çok cesur bir karar aldık. İyi sonuçlar almak için elimizden geleni yapacağız" dedi.
SMDK: "Cenevre-1 Bildirisi konusunda pozisyonumuzu değiştirmedik"
Suriyeli muhalifler, Esed rejimiyle anlaşmazlık yaşadıkları “Cenevre Bildirisi” konusunda BM’den yapılan son açıklamaları “yeterli” bulduklarını bildirdi.
2012 yılında uluslararası toplum tarafından kabul edilen Cenevre-1 Bildirisi üzerinde bazı çekinceleri olduğunu belirten Esed rejimi temsilcileri ile yüz yüze görüşmeler öncesinde bu bildirinin Şam rejimi tarafından kabul edilmesini talep eden Suriyeli muhalifler arasındaki tartışma aşıldı.
BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi, her iki tarafın da Cenevre-1’i, görüşmelerin zemini olarak kabul ettiğini ve görüşmelerin hedefinin Cenevre-1’in uygulanması olduğunu kaydetti.
Suriyeli muhalifler, bu açıklamanın yüz yüze görüşmelere geçme konusunda yeterli olduğunu bildirdi.
SMDK heyetinden Enes el-Abde, görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yüz yüze görüşmeler için talep ettikleri, öncelikle Esed rejiminin Cenevre-1 Konferansı bildirisini kabul etmesi isteklerinin karşılandığını söyledi.
SMDK üyesi Enes el-Abde şunları kaydetti:
“Biz pozisyonumuzu değiştirmedik. Karşı tarafın Cenevre 1’i kabul etmemesi durumunda, onlarda yüz yüze görüşemeyeceğimizi çok açık bir şekilde söylemiştik. BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi, dün yaptığı basın toplantısında, her iki tarafın da Cenevre-1’i görüşmelerin zemini olarak kabul ettiğini ve görüşmelerin hedefinin Cenevre-1’in uygulanması olduğunu açkca söyledi. Bu sabah da her iki delegasyonun önünde Sayın İbrahimi bu ifadelerini tekrarladı. Her iki tarafın da Cenevre-1 gerçekten kabul ettiklerini vurguladı. BM temsilcisinin açıklamaları bizim için yeterli.”
Esed rejimi, 2012 yılında uluslararası toplum tarafından kabul edilen Cenevre-1 Bildirisi üzerinde bazı çekinceleri olduğunu belirtmiş, Suriyeli muhalifler ise yüz yüze görüşmeler öncesinde bu bildirinin Şam rejimi tarafından kabul edilmesini talep etmişti. Cenevre -1 bildirisi, Suriye’de çözüm için bir geçiş hükümeti kurulmasını öngörüyor.