"Sütü bozuk darbeci"ler hangi ülkede yönetime el koyduysa, o ülkede krizler, iflaslar, faili meçhul cinayetler ve kaos yaşandı... Bunun en son örneği Pakistan... "Pervez Müşerref diktası"nın yönettiği Pakistan, kaosun eşiğinde!
Darbeci general Pervez Müşerref tarafından yönetilen Pakistan’ın eski Başbakanı Benazir Butto’nun suikastla öldürülmesi, askerlerin sürekli siyasete müdahale ederek demokrasiyi kesintiye uğrattığı rejimlerin kaçınılmaz sonu olarak değerlendirildi. Uzmanlar, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerin ise, darbecileri yargılayarak demokratikleşmesini tamamlayan ülkelerin milli gelirlerini katlarken, Pakistan gibi darbecilerin eline düşen ülkelerin siyasi krizlere ve ekonomik iflasa sürüklendiğine dikkat çektiler.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, demokrasilerin olmadığı, askerin sivillerin önüne geçtiği ülkelerde siyasi cinayetlerin de kaçınılmaz olduğunu söyledi. Köni, “Eğer Pakistan özgür, demokratik ve askeri geri plana atabilmiş olsaydı bu olaylar yaşanmazdı” dedi. Köni, darbeci Müşerref’in de suikasta kurban giden Butto’nun da ABD’nin güdümünde hareket ettiklerine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Biri suikasta kurban gitti diğeri ise bu cinayet yüzünden ortada kaldı. Bu coğrafyada askeri sivil inisiyatifin arkasına itecek ‘erkek’ çıkmamıştır. Çıkmadıkça da ne demokrasi ne de gelişmeden bahsedemeyiz. Gündemimizde sürekli darbeler ve suikastlar olur. Butto’yu ABD ve İngiltere tekrar Pakistan’a gönderirken İslâmi gruplara darbe vurmasını istiyordu. Aynı işi Müşerref’e de yaptırıyorlardı. Bu konuda Müşerref ile Butto’yu anlaştırmaya da çalışıyorlardı. Kısacası her ikisini de kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyorlardı. Olan halka oluyor. İki liderde ABD’ye güvenmenin bedelini bu cinayet ile ödedi
CUNTALARIN İPİ KÜRESEL GÜÇLERİN ELİNDE
12 Eylül Askeri Savcısı Faik Tarımcıoğlu da, Pakistan ve Türkiye gibi ülkelere küresel güçlerin cuntalar vasıtasıyla tesir ettiklerini dile getirerek Pakistan’daki darbeler ve Butto suikastı gibi Türkiye’nin çok partili hayata geçişinden sonra yaşanan tüm darbe ve kaoslarda Batı’nın parmağı olduğunu söyledi. Tarımcıoğlu, “Çok partili hayata geçişten sonra Türkiye ABD güdümünden kurtulmak istedi. Ancak her seferinde darbelerle karşılaştı. 27 Mayıs, 27 Mart, 12 Eylül bunun nedenidir. 12 Eylül darbesinden sonra ABD Başkanı Jimmy Carter’a “Bizim çocuklar işi bitirdi” şeklinde gönderilen mesaj bunun bir ifadesidir. Yine 1953’te İran’da Musaddık’a karşı düzenlenen darbe de açıkça ABD ve İngiltere istihbarat servislerinin düzenlediği Ajaks operasyonu ile gerçekleştirilmiş, Batı yanlısı Şah’ı kurtarmak için Musaddık iktidarı devrilmiştir. İslâm dünyasında yaşanan darbe ve benzeri cinayetleri emperyalist hesaplardan bağımsız düşünmek mümkün değildir. Butto suikastı bunun son örneğidir” dedi.
KORKUT: DARBECİLERİN ÜLKEMİZE
VERDİĞİ TAHRİBAT ORTADA
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Levent Korkut ise, halk iradesine askeri müdahalenin siyasi cinayetleri beraberinde getirdiğini dile getirerek şöyle konuştu: “Antidemokratik müdahaleler beraberinde istikrarsızlık ve toplumsal ayrışmayı getiriyor. Demokratik olmayan yönetimlerden başarı ve insan hakları beklenemez. Askeri rejimlerin müdahalelerin zaman içersinde olumsuz etkilerini görmek kaçınılmazdır. Türkiye’de 27 Mayıs ve 12 Eylül darbelerinin ülkemize verdiği tahribat ortadadır. Bu müdahaleler olmasaydı ekonomik olarak şu anda çok daha iyi bir durumdaydık. İşte Yunanistan ve İspanya örneği, sessiz sedasız iki ülke cuntalarını yargıladı ve darbe dönemlerini geride bıraktı. Verilen karşılık ülkelerin hem büyümesine hem de gelişmesine olanak sağladı. Bizim de bundan ders çıkarmamız gerekiyor. Pakistan örneği acı ama ders çıkarılması gereken bir durumdur. Gelişim ve değişim için ülke çıkarına olmayan anti demokratik hareketler cezalandırılmalıdır. Diktatörlüğün olduğu yerde haklardan da demokrasiden de söz edilmez.”
BUTTO BATIYA VERDİĞİ SÖZLERİN KURBANI OLDU
Saadet Partisi GİK Üyesi ve Dışişleri Uzmanı Doç. Dr. Oya Akgönenç de, Butto’ya düzenlenen suikastın daha İngiltere’den gelişinde belli olduğunu dile getirerek, Butto’nun ülkeye gelişinden önce Batılı ülkelerle bazı anlaşmalar yaptığının ortaya çıktığına dikkat çekti. Akgönenç, “İngiltere ve ABD ile ‘başbakan olursam nükleer tesislerin kontrolünü size açacağım’ dediği ve Pakistanlı nükleer fizikçi Abdulkadir Han’ın sorgulanacağına dair söz verdiğini söylediği öğrenildi. Abdulkadir Han, Pakistan’ın nükleer güç olmasını sağlayan kişidir ve başbakan düzeyinde koruma ile dolaşmaktadır” dedi. Butto’nun uzun yıllar yurtdışında kalması nedeniyle Pakistan halkının psikolojisine yabancılaşmış olacağını da dile getiren Akgönenç, “Ülkeye döndüğünde beklediği ilgiyi bulamadı. Bu da onun söylemlerini agresifleştirdi. Karaçi’deki olaydan sonra açık hava toplantıları yapma dendi ancak o ısrarcı oldu. Suikastın gerçekleştirildiği Revalpindi ise Afgan mültecilerin yoğun olarak yaşadığı ve son derece karışık bir bölge. Aynı gün Navaz Şerif’e de suikast düzenlendi ancak bu duyulmadı. Önceki gün de Kuzey eyaletinde bir İslâmi partiye suikast saldırı düzenlendi ve çok sayıda insan hayatını kaybetti” dedi.
vakit