Suud Ekonomisi Batıyor

Suudi Arabistan, petrole bağımlı ekonomisini yeniden düzenlemek için harekete geçti.

Suudi Arabistan petrole bağımlılığını azaltmak için hedeflediği 2030 Vizyonu'nu onayladı. Söz konusu planda petrol şirketi Aramco'nun özelleştirilmesi, vergilerin arttırılması ve harcamalar ile devlet desteklerinin kesilmesi onaylanan stratejik plan kapsamında yer alıyor.

YENİ BİR ARAP BAHARINI TETİKLEYEBİLİR
Yapılacak iktisadi değişikliklerin nüfusun yarısı 25 yaşın altında olan Suudi halkını derinden etkileyeceği ve sosyal çalkalanmalara ile protestolara neden olabileceği öngörülüyor. Artacak vergi yükünün fakir halk arasında yeni bir Arap Baharı rüzgarını estirebileceğinden ve otokratik yönetim sistemini kökten sarsabileceği ihtimaller arasında.

"100 DOLAR OLAN PETROL 40 DOLARA DÜŞÜNCE.."
Kral Salman bin Abdulaziz, kabine tarafından onaylanan Suudilerin 2030 vizyonu planını Pazartesi günü televizyondan duyurulmuştu, yapılan açıklama Riyad borsasının hissedilir şekilde yükselişe geçmesini sağladı. Kral'ın oğlu Muhammed bin Salman ise battan yayınlanan bir TV röportajında plan hakkında detayları aktarırken yöneltilen soruları yanıtlamıştı. Suudileri bu tip bir harekete yönelten unsur 2014 başlarında 100 dolar olan petrolün varil fiyatının günümüzde 40 dolar olması.

PETROL ŞİRKETİ ÖZELLEŞECEK
Ulusal Dönüşüm Programı adı altında 15 yıllık bir süreci kapsayacak plan çerçevesinde 2 trilyon dolarlık bir Suudi kraliyet bütçe fonu oluşturulması hedefleniyor. Bin Salman, hanedana ait olan %5'lik Aramco hissesinin satışa çıkarılacağını ve şirketin halka açık bir holding şirketi haline getirileceği bilgisini de doğrularken, petrole bağımlı ekonominin tehlikelerinin farkında olduklarını, 2020 yılına kadar petrol olmadan da ayakta kalabilecek ekonomik şartları oluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

HAZİNE PARAYLA DOLACAK
Halka açılması halinde borsada dünyanın en çok kazandıran şirketlerinden birisi haline geleceği tahmin edilen Aramco'nun özelleştirilmesinin önümüzdeki yıllarda stres altındaki Suudi hazinesinin yeniden parayla dolmasına sebep olacağı düşünülüyor. Anlaşılacağı üzere krallık ekonomik anlamda gerçekleştirmek istedikleri düzenlemeleri büyük ölçüde Aramco'nun %5'lik hissesinin satışa çıkarılmasına bağlamış durumda.

EMLAK VE ENDÜSTRİ ÖZELLEŞTİRMELERİ DE OLACAK
Aramco'nun %5 oranında halka açılmasından yılda 600 milyar dolarlık kazanç elde etmeyi hedefleyen Suudiler, devlet tekelinde olan emlak ve endüstri alanında yapacakları özelleştirmeler ile bu rakamı 1 trilyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

SADECE GEÇTİĞİMİZ YIL 100 MİLYAR DOLARLIK AÇIK
Özelleştirme projesinin geciktirilmeden hayata geçirileceğini duyuran kraliyet kaynaklarını bu konuda acele etmeye zorlayan unsurun, sadece geçtiğimiz yıl verdikleri 100 milyar dolarlık bütçe açığı olduğu biliniyor. Günümüzde Suudi bütçesi halen %90 oranında petrol gelirine bağımlı vaziyette.

EĞİTİMSİZ VE FAKİR HALK ETKİLENECEK
Yapılacak değişiklikler sonucunda bugüne kadar ucuz petrol, su ve enerji kullanan Suudi halkının hayatında kritik değişiklikler gerçekleşecek, tüm bu hayati ihtiyaçların fiyatlarının kesilecek devlet desteği nedeniyle artması planlansa da, ülkede pek fazla iş kolunun gelişmemiş oluşu nedeniyle eğitimsiz ve fakir olan halkın hayatında dramatik etkilere neden olacağı da öngörüler arasında.

Geçtiğimiz Pazar günü kral, yapılacak değişiklikler konusunda eleştirilerde bulunan su ve elektrik bakanını görevden almıştı.

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor