Suudi Arabistan İkinci Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman Washington'da ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü. Bin Selman'ın danışmanının ifadesine göre iki isim 'İran’ın bölgeye teşkil ettiği güvenlik tehlikesi' konusunda hemfikir oldu.
Danışman, iki liderin arasındaki görüşmeyi iki ülke arasındaki ilişkiler açısından 'tarihi bir dönüm noktası' olarak nitelendirdi ve şu ifadeleri kullandı:
"Bugünkü toplantıda meseleleri yeniden yoluna soktuk. Siyasi, askeri, güvenlik ve ekonomik alanlarda iki ülkenin ilişkilerinde büyük değişim yarattık."
Suudi Arabistan, bölgedeki rakibi İran ile nükleer anlaşma yapan Obama yönetimi ile ilişkilerinde soğuk bir dönem yaşamıştı. Riyad, İran karşıtlığıyla bilinen Trump yönetiminden umutlu.
Bin Selman’ın danışmanı, Suudi prensin toplantıda nükleer anlaşmanın 'çok tehlikeli' olduğunu ifade ettiğini ve iki liderin İran’ın bölgedeki yayılmacı faaliyetlerinin tehlikesi konusunda tam mutabık kaldığını söyledi.
'Giriş yasağı İslam’a karşı değil'
Danışman, Trump ile gerçekleştirdiği ilk toplantıdan sonra prens Muhammed Bin Selman’ın, medyanın Trump'a çizdiği imajın aksine Amerikan başkanının İslam’a yönelik tutumu konusundaki açıklamalar ve pozitif tavırdan dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti.
Danışman, Prens Muhammed’in Trump’ın nüfusunun çoğu Müslüman 6 ülkenin vatandaşlarının ABD’ye giriş yasağını, Müslüman ülkelere ya da İslam’a karşı alınan bir adım olarak görmediğini belirtti.
Trump, Yemen, İran, Somali, Suriye, Sudan Libya ve Irak vatandaşlarını ABD’ye girişini yasaklayan bir başkanlık emrinin yargı tarafından durdurulmasından sonra bu ay, aynı yönde yeni bir karar onaylamıştı. Yeni kararda Irak, yasaklanan ülkeler listesinden çıkarılmıştı.
Gündemin başında yatırım vardı
Adının yayınlanmaması kaydıyla Reuters’ konuşan bir kaynak ise toplantıda ana konunun Suudi Arabistan’ın ABD’de yapacağı yatırımlar olduğunu söyledi. Bu, Trump’ın seçim kampanyası sırasında halka verdiği istihdam artırma vaatlerini yerine getirmeye yardımcı olabilir.
ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinde uzman Ingrid Naranjo şu ifadeleri kullanıyor:
“Mesele yatırım yaparak istihdam yaratmak. Başkan Trump, kendisi için önemli sonuçları ve istatistikleri görmek istiyor.”
Naranjo, ekonomisini çeşitlendirmek isteyen Suudi Arabistan için yurt dışında özellikle de ABD’de yapılacak yatırımların mantıklı bir adım olduğu kanısında.
Ekonomisi büyük ölçüde petrol gelirlerine bağlı Suudi Arabistan, son yıllarda bu bağımlılığı azaltmaya yönelik politika izliyor. Ülke bu amaçla uzun vadeli yeni bir ekonomi vizyonu açıklamıştı ve bunu hayata geçirmek için adımlar atmaya başlamıştı.
Kaynak: Reuters ve Al jazeera