Taçi, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmeye hazırlanırken, bölgedeki Sırplar da dahil tüm toplumların haklarını koruyacaklarını söyledi.
Kosova'nın başkenti Priştina'da yüzlerce gazeteciye açıklamalarda bulunan Tadiç, bağımsız bir Kosova içinde hiçbir vatandaşın dışarıda bıraıklmayacağını ve kimsenin kendilerine karşı ayrımcılık yapılıyormuş hissine kapılmamaları gerektiğini söyledi.
Tadiç, "Kosova'da tüm vatandaşlar için güvenlik olacak. Hükümet, geleceğe bakmak ve üzüntü verici geçmişi unutmak istiyor." dedi.
Kosova'nın 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan etmesi bekleniyor.
Haşim Taçi, basın toplantısında bağımsızlık ilanının tarihine dair bir açıklama yapmayı reddetti.
Ancak bölgede bulunan BBC muhabiri, Priştina'da bayram havası estiğini, her yerde Kosova bayraklarının dalgalandığını söylüyor.
Bağımsızlık ilanının ardından ABD ve AB'nin çoğunluğunun Kosova'yı tanımaları bekleniyor.
Ancak Rusya ve Sırbistan bağımsızlık ilanına şiddetle karşı çıkıyor.
Sırbistan, bağımsızlık ilanı halinde diplomatik ve ekonomik yaptırımlara başvuracakları tehdidinde bulundu, ancak şiddet kullanmayacaklarını belirtti.
On gün önce ikinci kez göreve seçilen Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de bugün yemin töreninde yaptığı konuşmada, "Kosovamız için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim." dedi.
Rusya'dan uyarı
Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kosova tek taraflı olarak bağımsızlık ilan ederse, kendilerinin de Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abazya ve Güney Osetya ile ilgili siyasetlerini değiştirmek zorunda kalacaklarını açıkladı.
Bakanlığın açıklaması, Gürcistan sınırları dahilinde yaşamayı reddeden bu iki bölgenin liderleriyle yaptığı görüşmenin ardından geldi.
Güney Osetya ve Abazya Gürcistan'dan 1990'lı yıllarda koptu.
Kremlin, Rusya'ya katılmak isteyen Güney Osetya'nın bu talebine henüz ışık yakmış değil.
Rusya Abazya'nın da bağımsızlığını tanımıyor, ancak bölgeye siyasi ve ekonomik destek veriyor.
Bir süredir Kosova'nın bağımsızlığının ABD ve AB tarafından tanınmasının emsal teşkil edeceği uyarısında bulunan Rus yetkililer, bu durumda kendilerinin de Güney Osetya ve Abazya'yı tanıyabileceğinin sinyallerini veriyordu.
Moskova bu durumu Pandora'nın kutusunun açılmasına benzetiyor ve Avrupa'da sınırların değişeceği, kıtanın istikrarsızlığa sürüklenebileceği uyarısında bulunuyor.
Rusya lideri Vladimir Putin de dün, Kosova ile Kuzey Kıbrıs arasında benzerlik kurmuştu.
Kuzey Kıbrıs konusunda Avrupa'nın tutumunu eleştiren Putin, "Kimseyi gücendirecek birşey söylemek istemiyorum, ama Kuzey Kıbrıs kırk yıldır pratikte bağımsız. Neden onu tanımıyorsunuz?" diye konuşmuştu.
"Ayırılıkçı dalgayı durduramazsınız"
Kosova'nın bağımsızlığı durumunda olabilecekler konusunda bir uyarı da önceki saatlerde Sırbistan'dan geldi.
Sırbistan Dışişleri Bakanı, BM Güvenlik Konseyi'nden önümüzdeki birkaç gün içinde bağımsızlığını ilan etmesi beklenen Kosova'yı durdurmasını istedi.
Bakan Vuk Yeremiç, kapalı kapılar ardında yapılan toplantıda "bölgedeki Kosovalı Arnavut çoğunluğun tek taraflı ve yasadışı adımı" diye nitelendirdiği bağımsızlığın kınanması çağrısı yaptı.
Sırp Bakan, eğer bu adım kınanmazsa yankılarının bütün dünyada duyulacağını, kontrol edilemeyecek bir ayrılıkçılık çağlayanının başlayacağını söyledi.
Resmen hala Sırbistan'a bağlı olan Kosova'nın dokuz yıllık BM denetimi ardından Pazar günü ya da en geç hafta başında tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan etmesi bekleniyor.
Kosovalı Arnavutlar, 1998-1999 yıllarında yaşanan savaştan beri Sırbistan'ın bu bölgedeki egemenlik hakkını kaybettiğini savunuyor.
Sırbistan hükümeti bir süredir beklenen bu adıma karşı zora başvurmayacağını belli etti ama yine de bunun toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin ihlali anlamına geleceğini söyleyerek BM Güvenlik Konseyi'ne başvurdu.
Sırbistan Dışişleri Bakanı Yeremiç "Etnik temelde ayrılık ilan etme isteği hiç de yeni bir şey değil. Dünyanın birçok yerinde bu tür ayrılıkçı emeller besleyen hareketler var" dedikten sonra, şöyle devam etti:
"Ama buna izin verilirse, ilk defa etnik temelde bir hareket BM Güvenlik Konseyi'nin önde gelen üyelerinin desteğini almış olacak."
Sırbistan Dışişleri Bakanı ülkesinin ayrılığa engel olmak için her türlü diplomatik, siyasi ve ekonomik önleme başvuracağını söyledi.
Benzer uyarılar Sırbistan'ın müttefiki Rusya'dan da geliyor.
Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Kosova'nın bağımsızlık ilanını destekleyecek ülkelerin ahlaken ve hukuken yanlış bir iş yapmış olacaklarını kaydetti.
Putin bu adımı onaylayacak ülkelerin utanç duyması gerektiğini söyledikten sonra, böylesi bir durumda Rusya'nın ne gibi bir tepki göstereceğinin belli olduğunu da söyledi ama ayrıntı vermedi.
BBC Moskova muhabiri Richard Galpin, bunun Rusya'dan bu konuda şimdiye kadar gelen en ciddi uyarı olduğuna dikkat çekiyor.
Muhabirimizin Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan edindiği bilgilere göre Moskova, bağımsızlık ilanına bir dizi önlemle tepki gösterecek.
Uzmanlar bunun örneğin Batı ile önemli silahsızlanma görüşmelerinin askıya alınması anlamına gelebileceğini söylüyor.
BBC