İran'ın başkenti Tahran'da, hükümet aleyhine sloganlar atan muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi yanlıları ile polis arasında çatışma çıktı. Polisle çatışan muhaliflere Kerrubi yandaşları da katıldı.
İRAN'DA ÖĞRENCİ GÜNÜ
Tahran'da bugün kutlanan 'öğrenci günü'nü haftalık yazısında yorumlayan Cihan Aktaş günün önemini şöyle ifade etti:
"Günlerdir İran 4 Kasım'da gerçekleşecek olan Öğrenci Günü'ne hazırlanıyordu. Bütün İran'da Öğrenci Günü için bu kez muhalefet göstergelerine karşı çok sert tedbirlerin alındığı haberi fısıltı gazetesi kanalıyla dolaşımdaydı. Herhangi bir gösteri için izin alamayan reformistler ve Musevi taraftarları için devrim bağlamında bir anlamı, bir geleneği olan bu tür günler, bir katılım imkanı olarak önemseniyor.
Hükümetin devrim geleneği içinde büyük bir öneme sahip olan bu günün iptal edilmesi beklenemezdi. Üstelik Öğrenci Günü çok katmanlı temsilleri olan bir gün.
4 Kasım öncelikle Ayetullah Humeyni'nin 1964'te Türkiye'ye sürgüne gönderildiği günün tarihi olarak hatırlanıyor. Ayetullah Humeyni'ye 1979 yılına kadar sürecek uzun bir sürgün dönemini başlatan hadise, İran meclisinde kabul edilen Amerikan yanlısı bir kanuna gösterdiği tepkiyle birlikte gerçekleşti. Söz konusu kanun Amerikalılara büyük imtiyazlar sağlıyor, örneğin İran içinde bir İran vatandaşını öldüren bir Amerikalının dahi İran mahkemelerinde yargılanmasına izin vermiyordu. Kanunun meclisten geçmesi üzerine Ayetullah Humeyni, İranlıların can güvenliği ve haysiyetini tehdit eden böyle bir kanunun kabul edilemez olduğunu savunarak, Şah'ı sert bir dille eleştirdiği bir konuşma yaptı. Bu konuşmanın ardından tutuklandı ve 4 Kasım günü Türkiye'ye sürgüne gönderildi.
Üniversite öğrencileri Humeyni'nin sürgüne gönderildiği bu günü unutmadılar ve 1979 devriminden birkaç ay önce, 4 Kasım günü Tahran üniversitesinin etrafında Şah aleyhine büyük bir gösteri düzenlediler. Üzerlerine ateş açılan göstericiler arasında üç kişi öldü, yaralananlar oldu. Bu hadise nedeniyle devrimin ardından 4 Kasım, Öğrenci Günü olarak kabul edildi.
Devrim sürecinde İran'da ABD'nin bu ülkenin iç işlerine karıştığına dair güçlü bir kanı hakimdi. Devrimden sonra ABD'nin hava kuvvetleri yoluyla İran'da bir darbe gerçekleştirme hazırlığı içinde olduğu ortaya çıkınca, 4 Kasım 1979'daki Öğrenci Günü gösterisinin ardından bazı öğrenciler Tahran'daki Amerikan Sefareti binasını işgal ettiler.
.......
Çözümlenen belgelerin yayınıyla birlikte ABD sefareti İran'da "Casusluk Yuvası" olarak adlandırılır oldu. 4 Kasım günü gösterilerinde öğrencilerin "Casusluk Yuvası"na doğru yürümeleri de bir gelenek haline geldi