Geçen gün İmam-Hatip konusunu yazmıştım. Bu konuya devam edelim..
Ben okula karşı biriyim. Modern okullardan da, alameti farikalarını kaybetmiş zamane medreselerinden de pek haz etmem. Klasik dönem medreseleri, hani şu belagat, adabı muaşeret, kozmografya öğretilen medreseler de nerede ise yok artık.
Keşke din öğretimi tamamen isteğe bağlı olarak, realtime, interaktif bir şekilde sanal ortama aktarılsa, gece ve gündüz örgün eğitimde yine isteğe bağlı ruberu dersler verilse.. İsteyen tamamen örgün, isteyen tamamen açık öğretim. İsteyen karma..
Mesela derslerin sayısı çok daha fazla artırılabilir. Mutlak zorunlu, seçmeli zorunlu, seçmeli diye 3 kategoride ders alınabilir.. Bazı dersleri okulda örgün eğitimle alan bir öğrenci açık öğretimden ders tamamlayarak lise ya da meslek lisesi okurken çift diploma alabilmeli. Vakıf, dernek, sendikalardaki, DİB gözetiminde yapılacak MEB tarafından onaylanacak dersler de bu listeye eklenebilmeli. Her yaştan herkes, aynı şekilde ön lisans ve lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmeli.. Bu konuda Commanwaldh eğitim sistemi güzel bir örnek olabilir.
Derslere gelince: Belagat (Dil ve edebiyat), Adabı muaşeret, Kozmografya (Sözel mantık, matematik, geometri, astronomi, zaman ve mekan bilgisi, yaratılış gayesi, şahidlik), Kur’an-ı Kerim, Hadis, Fıkıh, Usûlü Tefsir, Usûlü Hadis, Usûlü fıkıh, Akaid, Kelam, İslam Tarihi, Peygamberler Tarihi, Kıraat, Hat, İslam sanatları, Tıbbı Nebevi, Kutsal Mekanlar, Cami mimarisi, Kur’anî kavramlar ve kurumlar, Arapça, Farsça, İngilizce, Hindçe, İncil ve Tevrat, İslam Ülkeleri ve Halkları, İslam Medeniyeti, Mantık, Matematik ve Geometri, İnsanlığın Tarihi, İslam Sosyolojisi, İslam Psikolojisi, Bilişim, Muamelat, Farzı Kifaye, İttihat İttifak İtilaf, Tebliğ metodolojisi, Havf Fıkhı, Cihad, Şeriat, Ahlak, Hitabet, 5 Temel emniyet, Hakemlik, İmamet, Zekat muhasebesi, Miras muhasebesi, Mebde ve Mead, İslam toplumunda esoterizm, Mehdiyet ve Mesihiyet, Masumiyet ve Şefaat, Mesela arşiv ve kütüphanecilik, kutsal mekanlar turizm rehberliği gibi, mesela Turizm Meslek Okulları için dersler eklenebilir. Mezhepler Tarihi, Tarikatlar, Dini örgütler, Kurban kesimi ve değerlendirilmesi, İslam mutfağı, İslam tarımı dersleri de olabilir.
40’dan fazla ders.. Ayrıca 100 yıllık dönemler halinde dünya tarihi dönemsel olarak ayrı dersler ihdas edilebilir.. Mesela Endülüs İslam toplumunda, ya da mesela Hindistan’da mimari, müzik, dini ritüeller, seremoniler, semboller, edebiyat, hukuk, sivil yapılar, tıbbi yöntemler, İslam coğrafyası, İslam insanının ihyası, Hakikat ve gerçek, Din ve ilim ilişkisi, Bilginin İslamileştirilmesi, İslam toplumlarında savaş ve barış hukuku, İslam ceza hukuku, İslam toplumlarında medeni hukuk, nikah, talak, vasiyyet..
Yani bu ders sayısı 100’ü bulabilir..
Sonuçta bunu diplomasız olarak bir vakıf da yapabilir. Hatta fakülte, belediye eğitimi, Halk eğitim, Vakıf eğitimi hangi eğitim olursa olsun, devlet bunları denetlesin ve sertifikalandırsın, ya da bu sertifikaları inceleyip, eş değer versin.. Hem de her dilde ve global ölçüde bu işler yapılabilir. Yapmalıyız bunu...
Vakıflarımız, Üniversitelerimiz niye bu Forex, Bit Coin, zekat ve miras muhasebesi, mübah eşya arama motoru konusunda yazılım yapmazlar ki.. Tek bir Kur’an kursu maliyetine tüm dünyada herkes için sanal Kur’an öğretimi, hafızlık, kıraat ve hat dersleri, Arapça ve Osmanlıca dersleri verilebilir. Zaten parça parça var ama bunları bir araya getirmiyoruz.. Neden yapmıyoruz..
Önce biz talip olmalıyız. Talebe, talep eden olmalıyız. Sonra bir medrese ve muallim bulmalıyız.. Müslüman kardeşlerimize bu konuda yardım etmeli, örnek olmalıyız.
Bize İmam-Hatip karakterinde Endüstri mühendisi, İmam Hatip karakterli Turizm Meslek Liseli, Bilişim liseli, Güzel sanatlar liseli, Sağlık liseli, Tekstil liseli gençler lazım.. Tekstil dediğiniz, Gıda dediğiniz de sonuçta dinimizin pratikleri ile ilgili konular.
Bu gençler yarın tebliğe çıkmak için Rusça, Çince, İbranice, Latince de öğrenecekler.. İspanyolca öğrenecekler.. Bu konuda mesela Temel İslami kavram ve kurumların farklı dillerdeki karşılıklarını ayrı bir ders olarak okumalı bazı gençler.. Riba faizin tam karşılığı değil mesela. Enflasyon eşittir faiz Riba olmasa gerek. Biz Savma “oruç”, Salad’a “Namaz” diyoruz.. Bu dil öğrenmek değil bu Etimoloji, Semantik, Epistemolojik, eski deyimle Istıllahi ve Lügavi anlamları ile temel kavram ve kurumların dilimizdeki karşılığı üzerinde çalışmamız gerekiyor..
Arkadaşlar bu iş sadece siyasilere bırakılamayacak kadar önemli. Her şeyi Ankara’dan beklemeyeceğiz.. Üniversitelerimiz, vakıflarımız, derneklerimiz, odalarımız, sendikalarımıza da bu konuda sorumluluklar düşüyor.. Hocalarımıza görevler düşüyor..
Ensar, Önder, İlim Yayma gibi kuruluşlarımız dünün metotları ile misyonlarını sürdüremezler. Dün dünde kaldı. İki günü birbirine eş olan aldanır..
Bu görev hepimize düşüyor.. Ailelere, bireylere, herkese..
Artık muhalefet değiliz. Şikayet ve talep makamında değil çözüm ve taahhüd makamındayız..
Selâm ve dua ile..
yeniakit