Beyaz Et Toptancıları ve Perakendecileri Derneği Başkanı Demir Kunter, piknik sezonunun açılmasıyla mangalcıların 'gözdesi' tavuk kanadının fiyatının bir miktar arttığını ancak bunun normal olduğunu söyledi.
Kanada yönelik talebin piknik sezonu olan mayıs-eylül aylarında doruk noktaya ulaştığını belirten Kunter, "Kanat, tavuğun yüzde 10'unu oluşturuyor. Mangalcıların 'illa ki kanat' ısrarı ise fiyatları haliyle artırıyor." dedi.
Kanatın fiyatında abartılı bir artış yaşanmadığını dile getiren Kunter, "Belgrat ormanlarında pikniğe giden vatandaş, oradaki satıcılardan fahiş fiyata kanat almak zorunda kalabilir. Ancak alışveriş merkezleri ve marketlerde fiyatlar o kadar da yüksek değil."diye konuştu. Tavuk kanadının şu an toptan 4.5-5 YTL, perakende ise 7-8 YTL satıldığını vurgulayan Kunter, "Üretim normal, ancak herkes kanata hücum ederse fiyatlar haliyle artar. Şu an bizden 4.5-5 YTL arasında çıkışı var. Perakendede ise, 7-8 YTL arasında satılıyor. Kanat fiyatı, talebe göre bir miktar daha artabilir. Ancak illa ki kanat yemek şart değil. Diğer tavuk ürünleri de aynı lezzete sahip. Üstelik bütün tavuğun fiyatında ciddi bir artış olmadı. Tavuğun maliyet fiyatı 3.25 YTL. Ancak bazı üreticiler toptan 3 YTL'ye satış yapıyor. Türkiye'de üretim halkın tüketiminden fazla olduğu için fiyatlar çok fazla artmıyor. Şu an perakende de bazı yerlerde kilosu 3 YTL'den tavuk satanlar var. Genel fiyatlar ise 4-4.5 YTL arasında değişiyor."şeklinde konuştu.
Kunter, mangalcılara kanat yerine fiyatı daha uygun olan but pirzola yemelerini önerdi.
Tavuk kanadının mangalcı nezdinde itibar kazanması, 10 yıl öncesine dayanıyor. Son 15 yıldır beyaz et sektörünün gerek ürün geliştirme, gerekse ambalajlama tekniklerinde hızlı yol kat etmesi, bir zamanlar çöpe atılan kanadı mangalın vazgeçilmezi yaptı.
Tavuk üreticilerinin özel soslayıp paketlerde sattığı kanat fiyatlarında yazın yaşanan artış, üreticileri bile şaşırtıyor