TBMM'den Resmi Dil Uyarısı

TBMM Başkanlığı, Ahmet Türk’ün Meclis Grup toplantısında yaptığı Kürtçe konuşmayla ilgili olarak, Türkçe dışında dil kullanılmamasını istedi.

TBMM Başkanlığı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Meclis Grup toplantısında yaptığı Kürtçe konuşmayla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'de Türkçe dışında dil kullanılmamasını istedi.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez 3. maddesi ile Siyasi Partiler Kanununun 81. maddesi hatırlatılarak, "Sayın milletvekillerimizden ve siyasi parti gruplarından yasama ve denetim faaliyetlerini Anayasa ve kanunlara uygun olarak devletin resmi dilinde yapmaları hususunda gerekli duyarlılığı göstermeleri beklenmektedir." denildi.

Açıklama şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez 3. maddesine göre devletin resmi dili Türkçedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasal bir kurum olup milletvekilleri her türlü yasama ve denetim faaliyetlerinde devletin resmi dili olan Türkçe'yi kullanmak zorundadırlar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki yasama faaliyetleri sadece Genel Kurul çalışmalarından ibaret olmayıp Başkanlık Divanı, Danışma Kurulu, komisyonlar ve siyasi parti grup toplantılarını da kapsar. Buralarda Türkçe dışında başka bir dil kullanılması Anayasanın açıkça ihlali anlamına gelir.

Öte yandan Siyasi Partiler Kanununun 81. maddesine göre siyasi partiler; 'Tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe'den başka dil kullanamazlar; Türkçe'den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar; bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar.

Aynı Kanunun 3. maddesine göre "Siyasi partiler Anayasa ve kanunlara uygun olarak ? faaliyet göstermek üzere teşkilatlanan tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununun ilgili hükümlerinden açıkça anlaşılacağı üzere bir siyasi parti grubunun grup toplantısında Türkçe dışında bir dil kullanması hukuken mümkün değildir. Bu durumda hukuken kullanılması mümkün olmayan bir dille yapılan bir toplantının TBMM TV'de yayınlanmasının da yasal olmayacağı aşikardır.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım