Asım Gültekin/Tecvitte Hata Olmaz!/ Karar Gazetesi
Teşbihte hata olmaz demişler. Bu cümleyi geçen gün lise 1’e giden oğlum, edebiyat yazılısına hazırlandığı gece, edebi sanatları çalışırken söyledi. O öyle değil oğlum dedim, “tesbihte hata olmaz” o, dedim. Ne alaka dedi. Tesbih değil oğlum, atife ediyorum, doğrusu “tecvitte hata olmaz”. Nasıl yani dedi. Kur’an okurken tecvidine dikkat etmek lazım, tecvitte hata yapmamak lazım dedim. Niye teşbih demişler peki deyince, “Karıştırıyor insanlar, zaten ne dediklerini bilmiyor ki çoğu” dedim. “Tezhipte hata olmaz diye bir söz de var” dedim. Oğlum ne yapmaya çalıştığımı anlamaya başlamışken “temsilde hata olmaz. Tüm bunları bir temsil bil.” Dedim.
Hata nerde olur nerde olmaz, çeşitli kişilerin görüşlerine başvurdum. Şöyle oldu. Aldı sözü edebiyatçı.
Edebiyatçı: Teşbihte hata olmaz!
Zakirbaşı: Yok efendim, o öyle değil. Tesbihte hata olmaz.
Kurra Hafız: Hayır, tecvitte hata olmaz.
Müzehhib: Tezhipte hata olmaz efendim.
Münekkid: Tenkitte hata olmaz demek lazım. Eleştirmen tenkit ettiği hususta hata yapmaya başlarsa daha baştan saygıyı kaybetmiş olur.
Kabadayı: “Tehditte hata olmaz”dır o. Adama hangi tehditte bulundu isen onu bihakkın yani hakkıyla yerine getirebilecek vaziyette olmak gerekir. Adama hak ettiği, anlayacağı tehditte bulunmak lazım.
İsmet Özel okuru: Tehdit değil teklif. Teklifte hata olmamalı. “İnsanlar hangi dünyaya kulak kesildiyse öbürüne sağır”. Biz sürekli bir sorumluluğu teklif eden taraf olmalıyız.
Tebliğci: Teklif değil efendim, tebliğde hata olmamalı. Tebliğde hata olmaz. İnsan önce en güzel şekilde tebliğ edecek, ondan sonra insana yükleneceği yük teklif edilebilir. Önce başına ne gelecek, onu bir tebliğ etmeli.
Papaz Efendi: Tesliste hata olmaz. Siz teslisi anlayamıyorsunuz.
Muvahhid bir mü’min: Teslis inanışının her şeyi hata. Her işin başı tevhiddir, her yol tevhide varır. Asıl tevhidde hata olmaz.
Liberal: İnsanların tercihlerine de saygılı olmak lazım. Özgür iradesi ile karar alabilmesini sağladıktan sonra tercihte hata aramamalı. Tercihte hata olmaz. Olsa bile tercihte bulunabilen insan takdir edilmelidir.
Kişisel gelişimci: Tercih ile bitmiyor. İnsan neyi tercih etti ise tercihinin tevfike götürmesine bakmalıdır. Kanaatimce tevfikte hata olmaz. Muvaffakiyete ermek isteyen insan hataya teslim olmamalıdır.
Natüralist: Aksine insan kainat ile cedelleşmemeli. Kaderine teslim olmalıdır. Teslimde hata olmaz. Olmamalı. Teslimde rahatlık vardır. Kendini tabiata teslim et, huzura ulaş.
Kargocu: Abi doğru söylüyor. Teslimde hata olmaz. Yani en azından bizde olmaz.
Müfettiş: Bana kargoculuktan bahsetme. Ülke dökülüyor kargo konusunda. Bence tüm meslekleri sık sık ve güzelce teftiş etmeli. Teftişte hata olmamalı. Teftişte hata olmaz. Olursa olmaz. Ülke kokar.
Eli sopalı adam: Teftişi ettin ama kabahatliye bir yaptırımda bulunmadın, olmaz ki. Asıl tekdirde hata olmaz. Olmamalı. Boşuna dememişler “Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir/ Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.”
Despot: Hepsini ya sallandıracaksın ya da süreceksin memleketten abi. En akıllıca yol: tehcir. Tehcirde hata olmaz. Kafamızı bozanı kovacaksın ülkeden. Tehcir gibisi yok.
Temkin insanı: Memleketi ne hale getirdiniz. Ne tehciri? Kimin arzından kimi kovuyorsunuz. En doğrusu temkin. Temkinde hata olmaz. Temkinli olmak lazım.
Arkadaşlar İyidir Cemiyeti Başkanı: Teşrik-i mesaide bulunmak lazım insanlar hakkında doğru karara varmak için. Teşrikte hata olmaz, birlikte olmak iyidir insanlarla.
Müezzin: Teşrik tekbirlerinin vakti mi geliyor ne? Tekbirde hata olmamalı hocam. İnsan kimi ululayacağını iyi bilmeli. Haydi buyrun aşk ile hep baraber: ‘Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe İllâllahü Vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve Lillâhi’l-Hamd’.
Marka Tescil Kurumu Elemanı: Hocam bir dur. Tescilde hata olmasın. Bu Itri’nin değil miydi.
Müezzin: Evet Itri’nin.
Marka Tescil Kurumu Elemanı: Tescil ettirmiş mi Itri Efendi bu bestesini.
Müezzin: Evladım, git başka yerden nemalan. Itri’nin senin kurumuna ihtiyacı yok.