Siyonist Düşünce Kurulu, “Nükleer Anlaşma yeni sorunlar meydana getirdi. İsrail ve Amerika’nın gelecek hükumetinin ortak menfaatlerini ilerletebilmek için işbirliği yapması gerekmektedir” diye yazdı.
Siyonist Düşünce Kuruluşu Güvenlik Çalışmaları, Nükleer Anlaşmanın birinci yılını değerlendirerek Tel Aviv ve Washington’un kazanımları hakkında şunları yazdı: “Amerika ve İsrail kısa sürede İran’ın Nükleer Anlaşma uygulamasını incelemek üzere istihbarat mekanizmasını geliştirmeye devam etmelidir. Öte yandan, İran Nükleer Anlaşmadan çıkabileceği gibi, Amerika’da bu anlaşmadan çıkabilir ve ceza verici önlemler alabilir. İsrail’in, İran ile yapılan Anlaşma ’da bir yeri olmaması dikkate alınarak, Amerika ve İsrail arasındaki anlaşma Amerika’nın yardımıyla, İsrail’in İran’dan kaynaklanan herhangi bir tehdit karşısında gücünü arttırmasını sağlayan bir anlaşmayı kapsamalıdır.
Uzun vadede Amerika ve İsrail, İran’ın nükleer altyapısında birçok kısıtlamaları ortadan kaldıracak olan Nükleer Anlaşmanın ikinci yılında bir plan oluşturmalıdır. Amerika ve İsrail arasındaki anlaşma, İran’a nükleer silah üretmede nükleer kapasitelerini geliştirmeye izin verilmemeyi kapsamalıdır.
Buna göre bu anlaşma, Nükleer program alanında etki eden zorlukları ve İran’ın askeri faaliyetlerini tanımayı gerektirmektedir. Amerika ve İsrail aynı zamanda İran’ın Nükleer Anlaşmasından ve nükleer teknolojinin yayılması ve gizli nükleer askeri programların gelişmesinden kaynaklanan Ortadoğu’daki diğer ülkeler tarafından gelebilecek tehditleri ortadan kaldırmak için bir plan çizmelidir. Bu ülkeler, İran’ın Nükleer Anlaşmasını gelişmiş nükleer programda kendi haklarının meşruiyet tarihi gibi görüyor olabilirler.
Nükleer Anlaşmanın 2015 Temmuz ayında imzalanması kısa ve uzun vadeli karmaşık ve yeni sorunları meydana getirdi. Bu sorunların halledilmesinin, İsrail ve Amerika’nın gelecek hükumetinin Ortadoğu’daki ortak menfaatlerini ilerletmesinin ve asıl hedefi İran’ın nükleer donanım elde etme bahanelerini engellemek olan Nükleer Anlaşmanın amacına ulaşmasının, iki ülkenin işbirliğine ihtiyacı vardır.”