Moritanya; Arap vatanının, hatta belki Arap kıtasının hiçbir yerinde görülmemiş demokratik bir deneyim yaşıyor.
Orada iktidardaki askeri konsey; sözünde durdu, temiz seçimler organize etti ve bu seçimler kanalıyla yönetim, aralarında hiçbir askerin olmadığı adaylar arasındaki nezih yarış sonrası Seyidi Veled Şeyh Abdullah"a geçti. Seçimleri takip eden gözlemciler, seçimlerin ülkenin en kuzeyinden en güneyine kadar dört bir yanına yayılmış sayıları 2400"ü bulan oy merkezlerinde hiçbir olayın yaşanmadığı nezih bir ortamda geçtiğinde hemfikir.
KUTLAMAYI HAK EDEN ORDU
Moritanya Askeri Konsey Başkanı Veled Muhammed Fal, birçok sebepten ötürü kutlamayı hak ediyor. İlki mütevazılığı, yumuşak huyluluğu ve en önemlisi yönetimdeki zühdlüğü, başkanlık seçimlerine aday olmama ısrarı. Hatta birçok danışmanı ve kuzey Afrika"daki bazı komşu liderlerinin talep ettiği üzere aday olsaydı, rahatlatıcı bir halk çoğunluğuyla iktidara gelirdi.
ARAP DOĞUDAKİ FARKLI DENEYİM
Arap doğudaki deneyimimiz ise tamamen farklı. Bunun yanı sıra hayal kırıcı da. Zira liderlerin çoğunluğu askeri darbelerle yönetime geldiler. Adına da hile ve dolanla devrimler dediler, anayasalar ve yasalar çıkardılar. İktidarlarını sağlamlaştıran ve iktidarın kendilerinden sonra evlatlarına geçmesini sağlayan yasama ve siyasi kurumlar kurdular.
İktidardaki gerçek demokratik model; Mısır, Suriye, Irak ve Suudi Arabistan"da olduğu gibi seçim merkezleriyle değil, bazı kesimlerce geldi. Her halükârda bu çevreler için bir onurdu bu durum, ancak aynı zamanda bilgi, modernleşme ve ilerlemeyi tekeline aldıklarını iddia eden merkezlere de hakaretti.
IRAK"TAKİ MEZHEPÇİ DEMOKRASİ
ABD tankları sırtında gelen ve ABD işgalinin başlamasından itibaren bir milyon Iraklının ölümüne yol açan Irak demokrasisi, kelimenin tam anlamıyla mezhepçi bir demokrasiydi. Bu yüzden ülkeyi iç savaşa sürükledi. Suriye demokrasisi ise, hâlâ Sovyet dönemini yaşıyor.
İronilik, Moritanya"daki askeri yönetim demokrasi, siyasi reform, özgürlüklerin verilmesi konularında kararlılığını ortaya koyarken; Mısır yönetiminin tamamen aksini ispatlayan anayasal düzenlemelere gitmesi, özgürlüklerin sınırlandırılması ve baskıcı yöntemlerin ağırlaştırılmasına model sunması.
ARAP HALKLARININ TEK EKSİĞİ
Arap mağribinden Arap doğusuna kadar Arap halkları, bir şeyler ortaya koyma gücüne sahip halklardır. Bu halkların tek eksiği ise,; ülke çıkarlarını aile, kabile veya mezhep çıkarlarının üstünde tutan dürüst vatansever yönetimlerdir.
İşte Moritanya yönetimi; halka ve çıkarlarına bağlı kalarak, modern tarihe onurlu siyasi reformlar kapısından girmeyi, şeffaflığı güçlendirmeyi, özgürlükleri vermeyi, iktidarı özgür ve nezih seçimlerde oy sandıklarının seçtiği kişiye teslim etmeyi tercih ederek bu gerçeğe yeniden vurgu yaptı.
Bu başarı Moritanya halkına kutlu olsun, bu onurlu demokratik adımıyla askeri konseye ve Genelkurmay Başkanı Veled Muhammed Fal"e teşekkürler.
(Londra"da Arapça yayımlanan Kuds"ül Arabi gazetesi, Başyazı 29 Mart 2007) Arapça"dan çeviri: Halil Çelik -Vakit)