İngiliz dergisi The Economist'te yer alan uzun bir haberde , birkaç gün önce Amerikan-İngiliz saldırılarının Yemen'e olan etkilerinden bahsedilmiş , Yemen'i çatışma halinde bir güce dönüştürdükleri için bu saldırıların Yemen'in gücünü arttıracağı düşünülmüştü. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, "İsrail" ve birkaç Batı ülkesinin önderlik ettiği küresel güçler Yemen'e saldırdı.
Raporda, Ekim ayından bu yana, "Sanaa hükümetinin Ortadoğu'nun en güçlü gücü ve dünyanın süper gücüyle çatışmaya girebildiği" ve Yemen'e yönelik saldırıların onları İsrail gemilerini hedef almaktan caydırmada etkili olup olamayacağını belirtti.
Rapor, saldırıların etkinliğine ilişkin şüphelerin, Sana hükümetinin "Mart 2015'ten bu yana ülkeyi işgal eden Suudi liderliğindeki askeri koalisyona karşı koyma yeteneğini daha önce kanıtlamış olmasından" kaynaklandığını vurguladı.
Raporda, "Suudi yetkililer o dönemde savaşı 6 haftada bitirebileceklerine inanıyorlardı, ancak aradan geçen 9 yılın ardından artık hala Yemen bataklığından kurtulmaya çalışıyorlar haline dönüştüğü" ifade edilerek, "Suudi Arabistan'ın" Çoğunlukla havadan savaşıldı ve saldırılar "Hava kuvvetlerinin Yemen'i zayıflatmada etkisiz olduğunu" kanıtladı.
Öte yandan The Economist, Batı'yla çatışmanın "Yemen'e başka faydaları da olacağını, zira İsrail'e yönelik kuşatmalarının onlara Arap dünyasında yeni bir hayranlık kazandırdığını, Arap ülkelerinin Filistin yanlısı duygulardan yararlandığını" öne sürdü. Gazze'deki savaş karşısında çaresiz seyirciler duruyor."
Raporda, "Biden'ın İsrail'e verdiği destek nedeniyle Washington'a karşı düşmanlık artarken, Yemen güçlerinin ABD tarafından hedef alınmasının, onların popülaritesini artıracağı" tahmininde bulunuldu.
Suudi Arabistan ile müzakerelerdeki konumlarını güçlendirmek
Raporda analiz edilen rapora göre bu durum aynı şekilde Suudi Arabistan'la yapılan barış görüşmelerindeki konumlarını da güçlendirebilir ve şuna dikkat çekiyor: "Birkaç yıl önce Suudiler Batı'nın Yemen'e yönelik saldırılarını alkışlayabilirdi ancak bugün kritik bir konumdalar. Yemen'in, 9 yıl önceki savaşta yüzlerce kez yaptığı gibi, Körfez ülkelerini füze veya insansız hava araçlarıyla hedef alırken kampanyasını genişletme kararı alması korkusuyla sükunet çağrısında bulunuyorlar.”
Raporda, Washington'un "Orta Doğu'da yeni bir uzun çatışmaya sürüklenmek istemediği, oysa Sanaa'nın bu tür endişeleri olmadığı, zira Sanaa'nın güçlerinin bir dizi acımasız kampanya yürüten eski başkanın güçlerine karşı daha fazla direndiği" vurgulandı. Onlara karşı çıktılar ve Suudi liderliğindeki koalisyonu yıprattılar.