Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktor açığını kapatmak için bu yıl tıp fakültelerine 1500 fazla öğrenci alınacağını açıkladı. Bakan Akdağ, bu konuda YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile anlaştıklarını da söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'deki doktor açığının yeterli sayıda doktor yetiştirilememesinden kaynaklandığını belirterek "Bu sene tıp fakültelerine alınan öğrenci sayısını 4 bin 500'den 6 bine çıkaracağız" dedi. Yeni Şafak'ı ziyaret eden Akdağ, sağlıktaki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlıkta reform niteliğinde çalışmalar yürüttüklerini anlatan Akdağ, doktor açığını kapatmak için bu yıl tıp fakültelerine bin 500 fazla öğrencinin alınacağını söyledi. Akdağ, tıp fakültelerine alınan öğrenci sayısının 4 bin 500'ten 2008'de 6 bine ve kademeli olarak 7 bin 500'e çıkarılacağını açıkladı.
YÖK OLUMLU BAKIYOR
Akdağ, "YÖK başkanımız bu konuda bizlere olumlu yanıt verdi. Bu yıl bin 500 öğrenci fazladan alınacak. Her yıl 3 bin öğrenciyi yurt dışına göndereceğiz. Yabancı doktorların yurt içinde çalışmalarını düzenleyecek yasa da yürürlüğe girse ülkemizdeki doktor açığı bu artışlarla 2023 yılında kapanır" dedi. Görevi devraldığında hastanelerin vatandaşa eziyet etmekten başka bir işe yaramadığını dile getiren Akdağ, sağlık sistemini tek çatı altında toplayarak ülkede SSK'lı Bağ-Kur'lu ayrımını ortadan kaldırıp hastanelerin herkese açıldığını söyledi.
HER YERE HASTANE AÇILAMAYACAK
Özel sağlık kuruluşların düzensiz olarak açılmasına bir sınırlandırma getirdiklerini belirten Akdağ, "Hazırladığımız 'Sağlık Planlama Yönetmeliği'ne göre devlet hastanelerinin yanısıra artık özel sağlık kuruluşlarının nereye yapılacağına da bakanlık karar verecek. Her isteyen, istediği yere özel hastane açamayacak" dedi.
Çalışmaları Yeni Şafak'a açıkladı
Yeni Şafak'ı ziyaret eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gazetemizin İmtiyaz Sahibi Ahmet Albayrak, Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, Yazı İşleri Müdürü Mustafa Kartoğlu ve Sağlık Editörü Mezin Tanrıseven ile sohbet etti. Akdağ, Yeni Şafak'a sağlık alanındaki yeni gelişmelerle ilgili açıklamalar yaptı.
En büyük düşmanımız sigara
Sigaraya bağlı kanser ve diğer hastalıkların tedavisi için devlete yılda 2-3 katrilyonluk yük bindiğine dikkat çeken Akdağ, toplumu sigara konusunda bilinçlendirmek için önümüzdeki günlerde yeni bir iletişim kampanyası başlatacaklarını anlattı. Hastalıklara sigara ve alkol kullanımı ile spor yapmama ve şişmanlığın neden olduğunu belirten Akdağ, "Kampanyamızla toplumu sağlıklı yaşamak konusunda bilgilendirip bilinç sahibi yapacağız. Zaten sigaranın kapalı çalışma alanlarında içilmesini yasaklayan kanun 19 Mayıs'ta yürürlüğe giriyor. Zamanla kahvehanelerde bile sigara içmek yasaklanacak. Hedefimiz daha sağlıklı bir toplum" dedi.
yenişafak