Tirajların Dili

Abdurrahman Dilipak

Son hafta tiraj rakamlarının ortaya koyduğu bir gerçek, medya cephesinde yeni bir durum yok.

20 gazete tiraj artırmış, tiraj kaybeden gazete sayısı 25. 45.000 gibi bir tiraj artışı var 35.000 gibi de tiraj kaybı.. Toplam tiraj yine 4 milyonun altında 3.959.646

En fazla tiraj artışı Zaman’da 13.548. Bu arada; Zaman’ın Türkiye’de toplam bayi satışı 36.501. Elden dağıtılan gazete sayısı 650.000 civarında. Aslında bayi satışlarında düşüş var, ama abone sayısı artıyor.. Bu Paralel yapının kamuoyuna yönelik yeni bir hamle peşinde olduğu şeklinde yorumlanıyor.. Arınç’ın çıkışı bu çevreleri oldukça umutlandırdı, benzer çıkışlar için belli isimlerin çevresindeki kripto isimler yeni çıkışlar için var güçleri ile çalışıyorlar.

Bu arada; cifir hesabına dayalı bir takım kehanetler de servis ediliyor.. Bir yandan da Erdoğan ve Davutoğlu üzerinden parti içinde bir tartışma çıkartmaya çalışanlar da var.. Bu isimlere yakın, parti, iş, basın ve bürokrat çevreden isimleri de bu komploya alet etmek için birileri yoğun bir çaba gösteriyor.

Bu abone tirajı 8 gazetede söz konusu. En büyük tiraj ve oransal fark Zaman’da. 2. sırada Türkiye gazetesi var. Abone 140.416, bayi satışı 8937. Meydan gazetesinin bayi satışı 9360, abone 76.525. Akit’in abone ve bayi sayısı dengeli, her ikisi de 40.000’e yakın, dalgalı bir seyir söz konusu. Yeni Asya’nin bayi satışı 1298, abone 52.223. Ortadoğu abone 3968, bayi 2481. Evrensel abone 3629, bayi 3827. Özgür Düşünce bayi 64, abone 33.016.

Zaman gazetesinin abone sayısı, diğer gazetelerin toplam abone sayısının iki katı.

Bu hafta gazetelerin tiraj artışları şöyle: Zaman 13.548, Sabah 9964, Yeni Yüzyıl 8475, Şok 3261, Habertürk 3189, Ortadoğu 1400, Türkiye 1296. Tiraj kaybeden gazetelerin başında 8239 ile Hürriyet geliyor. Posta 5.568, Evrensel 2.750, Cumhuriyet 1834, Takvim 1785, Bugün 1138 tiraj kaybetti. Doğan Medyasının bir haftalık tiraj kaybı 14.000 civarında.

Sol medyada ciddi bir tiraj kaybı söz konusu. Aydınlık, Cumhuriyet, Birgün, Evrensel haftayı tiraj kaybı ile kapattı. Paralel medyada manipülatif bir artış, Doğan medyada düşüş, iktidarı destekleyen kanatta ise belli medya gruplarında artış, belli gruplarda bir durgunluk hakim.

Genel anlamda 4 milyona yakın tirajın hâlâ bir milyonu naylon. BİK ve MASAK bu olayın üzerine gitmiyor ama, durum ortada.. Bir milyon kamu alımı, bir milyon promosyon veya kurumsal alım. Etti 3 milyon. Geriye kalan bir milyonu ise bayide satılan gazete ve gerçek gazete okuru abone.

Yine aynı şekilde, en fazla özel sayfa spor ve magazin. 1. sayfa dışında en çok okunan sayfalar bunlar. En az okunan ise dış politika ve ekonomi, kültür ve sanat.

Bu arada; gazete haberlerinin inanılırlık ve ciddiyeti konusunda toplumda giderek artan bir endişe söz konusu.. Medyadaki kamplaşma bu anlamda, birinin dediğini ötekinin yalanlaması sonucu ciddi bir nötralizasyona sebep oluyor. Toplum daha septik (şüpheci) ve daha agnostik (neye inanacağını bilemez bir şekilde emin olamama) haline geliyor.

Geçen gün Halide İncekara, AK Parti’de etik kurul üyesi olduğu için partideki görevi sona erdi. Ama basın bunu başka türlü verdi. Sanki daha önce varolan görevine son verilmiş gibi filan.. 

Aslında basın hasta. Göz göre göre üzerinde durduğu zemini tahrip ediyor.. Kendini tüketiyor. Bu gidişle gazete, dergi, kitap, radyo, TV kendini bitirecek.. İnternet medyası bunların yerini alacak. Ama o da daha doğuştan hasta.. Sanal medyada korsan habercilik, işi sulandırıyor ve ucuzlatıyor. Bu yapıların çoğu ideolojik politik grupların tetikçiliğine soyunacak, birileri ile menfaat ilişkileri kurmaya yönelecekler, istihbarat örgütlerinin oyuncağı haline gelecekler. Zaten bu yapıların çoğu dobra düzgün kurumsallaşamadı, profesyonel kadrolara sahip değiller. Zayıf, kırılgan yapılar.

Aslında yeni medya tehdide ve şantaja açık bir yapı. Çok ucuz ve kolay bir şekilde hemen örgütlenmek mümkün. Kolay bir şekilde bu yapılar yarın deepweb’e kayabilir. Yakamızı derin devletten kurtarma mücadelesi verirken bir de derinweb komplosu ile karşılaşmak hiç de hoş değil. Bu yapılar kolay şekilde sanal ortamda buluşup sanal mafyacıklar oluşturabilirler. Zaten bu yapılar oluşmaya başladı bile.. Terör örgütleri, kumar işletmecileri, dolandırıcı e-market uygulamaları, uyuşturucu tacirleri, beyaz kadın tüccarları, bunları parmaklarında oynatabilir.

Bu konunun bir de bu gözle değerlendirilmesi gerekir. Yarın çok geç olabilir. Bugünden bu alanda bir şeyler yapmak gerek. Selam ve dua ile..

 

 

yeniakit