Olay İstanbul’da medyana geldi. Tramvayla yolculuk eden Muharrem Baykul isimli vatandaş en arka koltukta sırtı dönük oturan ve uygunsuz hareketlerde bulunan kız ve erkeği; “arkadaş yaptığınız yanlış” şeklinde uyardı. Birden hiddetlenen genç “burası özgür bir ülke, istediğimi yaparım, kız arkadaşımın yanında nasıl beni uyarırsın” diyerek Baykul’un yüzüne yumruk attı. Yüzü kanlar içinde kalan Baykul ile saldırgan şahıs ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü. Emniyette ifadesi alınan Baykul’a “yaptığın yanlış, uyarma hakkın yoktu” denildi.
“BURASI ÖZGÜR BİR ÜLKE, İSTEDİĞİMİ YAPARIM”
Olayı değerlendiren Baykul; “Bir vatandaş olarak yanlış bir şey yaptığımı sanmıyorum. Kabataş’taki bir işim vesilesiyle Aksaray Yusufpaşa Durağı’ndan Cevizlibağ - Eminönü tramvayına bindim.Daha otururken davranış biçimleri genel ahlak kurallarına aykırı bir biçimde olan genç bir kız ile erkek gözüme çarptı. Bundan dolayı onlara doğru olan yönümü oturduğum dörtlü koltuğun onlara sırtımı dönük olacak şekilde boşalan koltuğuna geçerek değiştirdim.Fakat tramvayın çok yoğun olmamasından ve de aynı davranış biçimlerini ilerleterek sürdürdüklerinden Sirkeci Durağı’nı geçince kendilerine dönerek erkek olan gencin omzuna dokunarak ‘pardon size bir şey söylemek istiyorum. Bu yaptıklarınızı doğru bulmuyorum’ diyerek uyardım. Sonuçta toplu taşıma aracı kimsenin özel mülkiyeti değil ve içinde çocuklarında olduğu onca insanın gözleri önünde rahat ve serbest bir şekilde uygunsuz hareketlerde bulunuyorlardı. Bu uyarımdan sonra genç birden hiddetlenerek ‘sen kimsin, kim oluyorsun da beni kız arkadaşımın yanında uyarıyorsun, burası özgür bir ülke, istediğimi yaparım” deyince ben de sizi Allah için uyardım dedim. Genç Allah’ı karıştırma, Allah’la benim aramda bu vb.” birçok sözü her saniye ses tonunu yükselterek devam ettirdi.
Ben de kendisine sakin olmasını, yaptığının genel ahlak kurallarına uymadığını, toplumsal bir alanda bu kadar rahat hareket edemeyeceğini ifade etmeye çalıştım. Bu süreçte yolcular da aramıza girerek duruma müdahale etmeye çalıştılar. Tam bu tartışmalar esnasında koltukların üstüne çıkan bu ne yaptığını bilmez genç fırsattan istifade suratıma yumruk attı. Tramvay bu esnada Eminönü son durağa gelmiş idi. Bu esnada burnumun kanamaya başladığı ve gömleğime kan bulaştığından kanamayı durdurmaya çabaladığımdan gencin darp eden saldırılarına karşılık veremedim. Ona şunu söyledim; ‘Ne kadar özgürlükçü biri olduğun belli. Benim bir iki kelimeme dahi bu kadar tahammülsüzlük gösteriyorsun’. Yanında ki kıza da ‘kiminle beraber olduğuna bak gör. Yarın aynı şeyi sana yapınca şaşırmazsın” dedim.
KIZ; “SAYGISIZLAR, ONURUMU ZEDELEDİNİZ”
Bana yumruk atmasıyla duruma karşı çıkıp beni savunan ve ona karşılık vermeye çalışan bir genç de darptan nasibini aldı. Yanındaki kız da kendisine uygunsuz hareketler yapan ‘genç arkadaş’ını durdurup, kendi halinden utanacağına ‘ne saygısız insanlarsınız, onurumu zedelediniz’ diye çıkıştı.
“SİZE NE, AHLAK POLİSİ MİSİNİZ? GENÇLER İSTEDİĞİNİ YAPAR!”
Son durak olduğundan inişte kendisinden şikâyetçi olduğumu beyan ettim. Bu sırada yanımda oturan kıravatlı 60lı yaşlarda bir adam da ‘Uyarman hataydı, rahatsız olabilirsin ancak müdahale edemezsin, yerini değiştirirsin’ diyerek tavrını ortaya koydu. Tramvay çıkışında benimle aynı işyerinde çalışan bir arkadaş da Topkapı yönüne tramvay beklerken denk gelip benim bu halimi görünce diğer darp olan gençle birlikte darpçı gence karşılık vermek istediler. Bu seferde güvenlik ve o sırada tramvaya binecek olan iki polis müdahale edip bizleri ayrı ayrı yerlerde durakta beklettiler. Bu aşamada yine tramvayda olaya şahit olan başka biri ‘size ne kardeşim, ahlak polisi misiniz, gençler istediğini yapar’ gibi sözlerle ahlaki olmayan hareketler sergileyen gençlere fiili destek verdi. Tramvayda üç beş kişinin dışında kimse bu ahlaksızlığa tepki vermedi. Zaten bu tip insanları buna sevk eden de vurdumduymazlığımız değil mi? Bu tip mahkullar onca insanın içinde uygunsuz hareketlerde bulunuyor ve kimse bir tepki vermiyor. Haliyle artık bu yaptıkları uygunsuz hareketler hem onlar için hem de insanlarımız için normal bir hal alıyor.
SALDIRGAN GENÇ KARAKOLDA ÖZÜR DİLEDİ
Sirkeci Karakolu’ndan gelen polislerle karakola gittik. Karakol komiseri durumu dinledi. Gençin kendisine dokunarak uyarmamın yanlış olduğunu belirtip, şikâyetçi olmam durumunda yaşanacak süreci özetledi. Bende mahkeme sürecinin uzayacağından ve en azından gencin karakola gelerek ders aldığını ve yaptığı acizliğin bilincinde olmadığını düşünerek komisere gencin özür dilemesini ve yaptığının hata olduğunu sözlü beyanıyla kendisinden şikâyetçi olmayacağımı belirttim. Genç gelip herkesin önünde sözlü özür beyan etti. Tutanak tutturarak olayı kayıtlara geçirttim. Karakoldaki bir polis bu tutanakla Haseki Hastanesi’ne giderek Adli Darp Raporu almamı, vücudumda kalıcı bir hasar varsa altı aya kadar dava açma hakkına sahip olduğunu söyledi. Bende işyerinden rast geldiğim arkadaşla Sirkeci Karakolu’ndan ayrıldım. Kabataş’taki işimi halledip Haseki’ye tedaviye gittim. Doktor, burun kemiğinde hafif ezik zedelenmesinin kaynaması için kullandığım gözlükleri üç hafta kullanmamam gerektiğini söyledi.”
Toplumda yaşanan cinayet, saldırı ve tecavüzlere bu gibi adımlarla gidildiğini belirten Baykul; “Yarın Allah muhafaza o kızın başına bir olay gelse birden ayaklanacaklar ve suçlu arayacaklar. Ama öncesinde kimse tutup da bunlara yaptıklarının yanlış olduğunu söylemiyor aksine bunları uyaranlar ayıplanıyor. Ki tramvayda aynı durumu yaşadım. Eğer kadına yönelik şiddet olaylarının yaşanmasını istemiyorsak toplum olarak yaşanan ahlaksızlığa el atıp, yaşanan uygunsuz durumlar karşısında sessiz kalmamamız gerekir” ifadelerini kullandı. (Erkam Yavuz - İLKHA)