ANKARA
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Tunus'ta yeni anayasanın kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, Tunus örneğinin reform arayan diğer halklara da model olabileceğini bildirdi.
BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, Tunus'un yeni anayasayı diyalog içinde yapmasının demokratik dönüşüm için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, "Tunus örneği, reform arayan diğer halklara da model olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Tunus'taki siyasi aktörlerden geçiş sürecinin diğer adımlarını da barışçı, kapsayıcı ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirmelerini isteyen Ban, Tunus'un ekonomik gelişimine de gerekli değerin verilmesinin önemine değindi.
Tunus'ta Ulusal Kurucu Meclisi üyeleri, yeni anayasa taslağının tümü üzerinden yapılan son oylamada gerekli olan 3'te 2 çoğunluğu sağlayarak, 12'ye karşı 200 oyla yeni anayasa taslağını onaylamıştı.
Tunus Anayasası, toplumun bütün kesimlerinin desteğini alması açısından Arap Baharı sonrası yapılan ilk anayasa olması nedeniyle önem taşıyor. Yeni anayasa çalışmalarına 2 yıl önce başlanmıştı.
Schulz'dan "Tarihi gün" değerlendirmesi
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ise yaptığı açıklamada, partizan çıkarların önüne geçen uzlaşı, konsensüs ruhu ile sorumluluk duygusunu selamladığını belirtti.
Demokratik, çoğulcu, modern ve bin yıllık tarihi mirasıyla zengin bir Tunus'un yaşaması için geçiş sürecinde kararlı bir angajman içinde olan tüm siyasi ve toplumsal güçleri öven Schulz, Tunus'un bir kez daha demokrasi yoluna, temel özgürlüklere ve tüm vatandaşlarının eşitliğine bağlı olma konusundaki kararlılığını gösterdiğini bildirdi.
Tunus hükümetinin önünde üstesinden gelinmesi gereken, ekonominin canlandırılması ile yeni seçimlerin düzenlenmesi gibi çok sayıda zorluk olduğunu vurgulayan Schulz, Tunus’un, AB ile ve AP'nin sarsılmaz desteğine güvenebileceğini kaydetti.