Tunus'da Başörtüsüne İzin Çıktı

23 yıldır başörtüsünün kamuya açık olduğu yerlerde yasaklandığı Tunus'ta sonunda izin çıktı. Tunuslu kadınlar, nüfus cüzdanları için resim çektirirken artık başlarını açmak zorunda değil.

Tunus'ta başörtüsüne yıllar sonra izin çıktı

 Tunuslu kadınlar, nüfus cüzdanları için resim çektirirken artık başlarını açmak zorunda değil. AFP'nin 1 Nisan tarihli haberine göre 1993 tarihli kararnameyle ilgili değişikliklerin yer aldığı İçişleri Bakanlığı açıklamasında, "Kimlik kartlarında başörtülü fotoğrafa izin verilecek" denildi.



Başörtüsü, Ocak'ta Başkan Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesinin ardından Tunus halkının kazandığı haklardan sadece biri. 12 Şubat'tan itibaren erkeklerin, kimliklerinde sakallı resim kullanmalarına izin verilmeye başlanmıştı.

Bin Ali'nin 23 yıllık iktidarı esnasında, Tunusluların kamuya açık yerlerde başörtüsü takması yasaktı. O zamanın devlet başkanı Habip Burgiba, devlet dairelerinde başörtüsünü yasaklayan kanunu onamıştı.

Daha da kötüsü, Bin Ali hükümeti, 1980 ve 1990'larda, başörtüsünü "aşırılık işareti" olarak gören ve yasaklayan yasaları kanunlaştırmıştı. Bu hareket devrik liderin, İslami muhalefeti güçlendirecek dini sembollerin ve düşüncelerin yasaklanması kampanyasının bir parçasıydı.

Kararname, "mezhepçi giysiyi" de yasaklıyordu. Ancak yüzde 98'i Sünni Müslüman bir ülkede, yasağı "mezhep" temeline dayandırmak biçimsizdi.

Fakat Bin Ali'nin devrilmesinin ardından Tunus hükümeti yasakları kaldırmaya başladı.

Özgürlükler

Son alınan karar, Bin Ali-sonrası Tunus'ta sivil hakları hedefleyen reformların bir parçası kabul ediliyor.

Başkanlık yeni kararnamenin ivedi olarak uygulanacağını belirtti. Başkanlık, "tüm güvenlik güçlerinden bu emri uygulamalarını ve Tunus halkına saygılı davranmalarını istedi". Başkanlık ayrıca, Tunus halkının işini geciktirilmemesi ve hakların korunması emrini verdi.

Birçok Tunuslu, laik Anayasa'dan gurur duyarken, Bin Ali, köktencilik bahanesiyle muhaliflerini bastırmak ve dini özgürlükleri kısıtlamakla suçlanıyordu.

Geçiş hükümeti, 30 yıldır yasaklı İslamcı en-Nahda hareketine de yetki verdi.

Okullar ve kamu kurumlarında başörtüsü yasağı resmen sürerken, artık görmezden geliniyor.

Gözlemciler, Bin Ali'nin devrilmesinin Kuzey Afrika ülkesinde yeni bir İslami canlanma çağına öncü olacağını belirtiyor.





tımetürk

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu