El Cezire televizyonunda yer alan iddia, muhalefetteki İlerici Parti'nin Genel Başkanı Ahmed Necib El Şabbi'ye yakın kaynaklar tarafından AA muhabirine de iletildi.
Edinilen bilgilere göre Başbakan Muhammed El Gannuşi ile muhalefet liderleri arasında yapılan görüşmelerde, ülkede yeni bir sayfa açılabilmesi için atılacak adımlar çerçevesinde, muhalefetin de katılımıyla bir seçim hükümeti kurulmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülke dışına gidişine imkan tanınarak mevcut görevini bırakması da planlanmıştı.
Tunuslu kaynaklar, muhabirine yaptıkları açıklamada, Zeynelabidin Bin Ali'nin yurt dışında yargılanmak durumunda kalmamak için Avrupa dışında bir Yerde yaşamayı tercih etmiş olmasının güçlü bir olasılık olduğunu da kaydettiler.
Tunus'ta 23 yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan Zeynel Abidin Bin Ali, işsizlik, yolsuzluk ve siyasi baskı nedeniyle yaklaşık 1 ay önce başlayan gösteriler başkente sıçrayınca, ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak üstlendiğini açıkladı.
Bin Ali, gösteriler üzerine bugün hükümeti fesh etmiş, erken parlamento seçimleri olacağını açıklamış; bunun yanında olağanüstü hal ilan ederek göstericilere karşı sert önlemleri uygulamaya sokmuştu.
Akşam saatlerinde, uluslararası havaalanının askerler tarafından kuşatıldığı haberi gelirken, kısa süre sonra da Bin Ali'nin ülkeyi terk ettiği duyuruldu. Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi de, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak üstlendiğini açıkladı.
Bir türlü dinmeyen protestolar nedeniyle, bugün ülkede olağanüstü hal ilan edilmiş, gece sokağa çıkma yasağı uygulamaya konmuştu. Önlemler arasında 4 kişinin biraraya gelmemesi ve güvenlik güçlerinin uyarılarını yerine getirmeyenlere ateş açılması da vardı.
Tunuslu kaynaklar, Bin Ali'nin yurt dışında yargılanmak durumunda kalmamak için Avrupa dışında bir Yerde yaşamayı tercih etmiş olmasının güçlü bir olasılık olduğunu da kaydettiler.
5 BİN KİŞİ SOKAKTAYDI
Bin Ali'nin dün gece halka seslenerek 'daha fazla özgürlük' vadetmesine rağmen başkentte sokağa dökülen 5 bin kişi devlet başkanının istifasını istedi. Kalabalığın, 'Bin Ali git', 'Teşekkürler Bin Ali ama bu kadar', 'Bin Ali istifa', 'Bin Ali'ye ölüm'solganları attıkları belirtildi.
Göstericiler polisle çatışırken, dünden bu yana devame den çatışmalarda 13 kişinin öldüğü, yaklaşık 1 aylık toplam bilançonun da 70'i aştığı belirtiliyor.
"İKTİDAR BENİM ELİMDE"
Öte yandan, Bin Ali'nin ülkeyi terk ettiğinin duyurulmasının hemen ardından, gündüz saatlerinde görevden alınan Başbakan Muhammed Gannuşi, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak üstlendiğini açıkladı.
Başbakan, resmi TV kanalından halka hitap ederek, anayasaya saygılı olduğunu ve istikrarı yeniden sağlayacağını bildirdi.
"İktidar benim elimde" diyen Gannuşi, Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin bu görevi "geçici olarak yerine getiremeyeceğini" kaydetti.
ASKERİ HAREKETLİLİK
Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin sıkıyönetim ilan etmesi sonucu, tanklar tüm havaalanlarını kuşattı, Tunus Hava Kuvvetleri ülke hava sahasının tüm uçuşlara kapatıldığını açıkladı.
UNESCO DAİMİ TEMSİLCİSİ DE İSTİFA ETTİ
Tunus'un Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) nezdindeki daimi temsilcisi Mezri Haddad da, CumhurbaşkanıZeynelabidin Bin Ali'ye istifasını sundu.
İSVEÇ VE AVUSTURYA'DAN VATANDAŞLARINA UYARI
Bu arada, İsveç Dışişleri Bakanlığı, zorunlu olmadıkça Tunus'a gidilmemesi konusunda vatandaşlarını uyardı.
Avusturya Dışişleri Bakanlığı da, vatandaşlarına da "Tunus'a gitmeyin" uyarısında bulundu.
Tunus'ta bulunan Hollandalı turistlerin önemli bir bölümünün de olaylardan dolayı tatillerini tamamlayamadan geri dönmeye başladıkları belirtildi.
ORDU HAVALİMANINI KONTROL ALTINA ALDI
Tunus'ta ordunun, Tunus Kartaca Uluslararası Havalimanının kontrolünü ele aldığı ve hava sahasının kapatıldığı bildirildi.
Bir havalimanı kaynağı, ordu birliklerinin havalimanında olduğunu doğrulayabileceğini, tankların havalimanı bölgesini sardığını kaydetti.
Kaynak, hava sahasının da kapatıldığını belirtti.
Tunus Devlet Başkanı gösterilrin büyümesi üzerine dün akşam bir açıklama yapmış ve 2014'te başkan olmayacağı vaadinde bulunmuştu. Olaylar devam edince Zeynelabidin daha fazla dayanamadı ve erken seçim ilan etti.
Zeynelabidin, altı ay içinde erken seçimin yapılacağını duyurdu.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ
Tunus'taki olayların ardından erken seçim ilan eden Zeynelabidin, olayların dinmemesi üzerine geçici sıkıyönetim ilan etti. Bugün akşam saatlerinden itibaren sokağa çıkmak yasak. Yasağın yarına kadar devam etmesi bekleniyor.
GÖSTERİCİLERE ATEŞ
Bu arada, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali'nin göstericilerin üzerine ateş açılmasına son verilmesi emrini verdiği ve bir daha aday olmayacağını açıkladığı sırada, Kayruan kentinde çatışmalarda iki sivil polis ateşiyle öldü. Görgü tanıkları, kentteki olaylarda üç polis karakolu, belediye binası, cumhurbaşkanlığı temsilciliği ile birçok dükkan ve mağazanın ateşe verildiğini bildirdi. Sağlık çalışanlarına göre, dün geceki olaylarda da 13 kişi hayatını kaybetti. Basın mensupları, Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin yatıştırıcı konuşmasının ardından bu sabah başkent Tunus'un merkezine konuşlanan çok sayıdaki güvenlik gücünün ortada görünmediğini belirttiler. Dükkan ve mağazalar ile kahvehanelerin açılması ve trafiğin akmaya başlamasıyla, günlerdir gerilim altındaki Tunus kentinin daha normal bir görüntü kazandığı kaydedildi.
"TUNUS'A GİTMEYİN" ÇAĞRISI
İngiltere ve ABD'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke vatandaşlarına Tunus'a gitmemeleri konusunda uyarıda bulundu. İngiliz seyahat şirketi Thomas Cook'un Almanya şubesi, Tunus'da bulunan yaklaşık 2 bine yakın Almanın bugün ülkesine geri götürüleceğini ve Tunus'a seyahatlerin 17 Ocak'a kadar iptal edildiğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Tunus'taki olaylar ve Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın yolculara uyarısının ciddileşmesi nedeniyle, müşterilerinin Almanya'ya geri götürülmesine karar verildiği belirtildi.
Tunus'ta 26 yaşındaki seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin 17 Aralık'ta sebze tezgahının elinden alınmasını protesto için kendisi yakarak, hayatını kaybetmesinden bu yana aralarında diplomalı işsizlerin ve sendika üyelerinin de bulunduğu birçok kesim tarafından işsizlik ve sosyal adaletsizliği protesto gösterileri düzenlendi. Bu gösteriler kısa sürede polisle çatışmaya dönüştü.
UNESCO TEMSİLCİSİ İSTİFA ETTİ
Tunus'un Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) nezdindeki daimi temsilcisi Mezri Haddad da, CumhurbaşkanıZeynelabidin Bin Ali'ye istifasını sundu.
İSVEÇ DE VATANDAŞLARINI UYARDI
Bu arada, İsveç Dışişleri Bakanlığı, zorunlu olmadıkça Tunus'a gidilmemesi konusunda vatandaşlarını uyardı. Avusturya Dışişleri Bakanlığı da, vatandaşlarına da "Tunus'a gitmeyin" uyarısında bulundu. Tunus'ta bulunan Hollandalı turistlerin önemli bir bölümünün de olaylardan dolayı tatillerini tamamlayamadan geri dönmeye başladıkları belirtildi.
İSYAN NİYE ŞİMDİ PATLADI
Üniversite mezunlarının yüzde 55'inden fazlasının işsiz olduğu Tunus'ta, insanlar sosyal adaletsizliğe, rüşvet skandallarına ve genç nüfus içindeki işsizliğin yaygınlığına karşı tepkili. Askeri darbeyle iktidara gelen Zeynel Abidin Bin Ali 23 yıldan beri ülkeyi demir yumrukla yönetiyor. Çok sayıda muhalifi hapseden ve medya üzerinde sıkı kontrol uygulayan ve yolsuzluklara karışan Bin Ali'nin 2014'te yeniden aday olmayı düşünmesi halkı çileden çıkardı. Bin Ali rejiminde sivil polis sokaklarda herkesi dinliyor. Fransız gazeteleri bile "sakıncalı" sayfaları koparıldıktan sonra dağıtılıyor. Medya sürekli Cumhurbaşkanı Bin Ali ve ailesini övüyor.
Tunus'taki karışıklığın gözden kaçan bir etkeni de Wikileaks belgeleri. 2008'de ABD'nin Tunus elçiliğinden çekilen mesajda Devlet Başkanı Bin Ali ve ailesinin "mafya tarzı" bir yolsuzluk ağı kurduğundan bahsediliyordu. Belgelerde Devlet Başkanı Bin Ali'nin eşi Leyla'ya devlet arazisi bahşettiği, damadına banka verdiği, bir başka damadına konak verdiği gibi iddialar yer alıyordu.
Ajanslar