Tunus’ta yeni anayasa Merzuki tarafından Onaylandı

Tunus Ulusal Kurucu Meclisi'nin kabul ettiği yeni anayasa, Cumhurbaşkanı Munsıf el-Merzuki tarafından onaylandı.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Munsıf el-Merzuki, yeni anayasanın kabulü dolayısıyla Ulusal Kurucu Meclis'te gerçekleştirilen törende, yeni anayasanın, siyasi ve fikri anlamda gerçekleştirilen kollektif bir çalışmayla hazırlandığını belirtti.

Anayasayı Tunus tarihinin "en iyi belgesi" şeklinde değerlendiren Başbakan Ali el-Urayyid de Tunuslular'ın demokratik süreçte gösterdikleri gayret ve başarıdan dolayı kendileriyle gurur duymaları gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Merzuki, Başbakan Urayyid ve Tunus Meclis Başkanı Mustafa bin Cafer, "anayasa belgesi"ni imzaladı.

Mecliste düzenlenen törene, BM ve uluslararası kurumların temsilcilerinin yanı sıra bazı Arap ülkelerinin parlamento başkanı ve birçok ülkenin büyükelçisi hazır bulundu.

Tunus Ulusal Kurucu Meclisi, 149 maddelik yeni anayasa taslağını dün yapılan oylamada 3'te 2 çoğunlukla kabul etmişti.

Yeni anayasa, devrik lider Zeynel Abidin bin Ali'nin yönetimi bırakmasının ardından devam eden 3 yıllık süreçte hazırlandı.

Yabancı devlet temsilcilerinin katılımıyla tören düzenlenecek

Yeni anayasanın onaylanmasının ardından bugün Ulusal Kurucu Meclisi'nde, Cumhurbaşkanı Muhammed el-Munsif el-Merzuki, Mustafa bin Cafer, Başbakan, bakanlar ve yabancı devlet temsilcilerinin katılımıyla tören yapılması bekleniyor.

Tunus Anayasası, toplumun bütün kesimlerinin desteğini alması açısından Arap Baharı sonrası yapılan ilk anayasa olması nedeniyle önem taşıyor. Yeni anayasa çalışmalarına 2 yıl önce başlanmıştı.

Araf coğrafyasında örnek ülke oldu

Nahda Hareketi Partisi'nin Genel Başkanı Raşid el-Gannuşi, "Yeni Anayasa taslağının kabul edilmesi, Tunusu Arap coğrafyasında örnek bir ülke konumuna getirdi" dedi.

Gannuşi, yeni anayasa taslağının gece geç saatlerde oylanıp kabul edilmesini AA'ya değerlendirdi. Gannuşi, "Tunus devrimin kabul edilen yeni anayasa ile girdiği süreç, devrimin yaşandığı diğer arap ülkelerini olumlu olarak etkileyecektir. Bazı ülkeler Tunus'ta karşı devrimi gerçekleştirmek istiyor. Fakat biz diğer ülkelerin içişlerine karışmadan, Tunus'un demokratik deneyimini onlarla paylaşacağız" diye konuştu.

Tunus'taki başarılı demokrasi deneyimiyle 'Arap halkı demokrasi ile yönetilemez' anlayışının kırılacağını belirten Gannuşi, Davos zirvesine katılanların Tunus'taki demokratik deneyimin Arap coğrafyası için örnek olduğunu söyledi.

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor