Enerjide dengeleri değiştiren kayagazı (şeyl) teknolojisi Türkiye'nin 2014'te enerji alanındaki en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Bu kapsamda bakanlık, bir kayagazı envanteri hazırlayacak. Böylece gazın Türkiye'deki rezervi ve ekonomikpotansiyeli ortaya çıkarılacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin maden potansiyelinin sağlıklı tespit edilmesi ve madenlerin yurtiçinde işlenip katma değerinin yükseltilerek ekonomiye katkısının artırılması için gelecek yıl bir dizi çalışmada bulunacak.
EKONOMİK POTANSİYEL BELİRLENECEK
Bu kapsamda kayagazı (şeyl) konusunda ise kapsamlı araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi sağlanacak. Enerjide dengeleri değiştiren kaya gazı teknolojisi Türkiye'nin gelecek yıl enerji alanındaki en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Bu çerçevede kayagazı envanteri hazırlanacak. Böylece Türkiye'deki kayagazı rezervi ve ekonomik potansiyeli ortaya konulacak.
KONYA-EREĞLİ'DE DE İZLERİ BULUNDU
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel MÜDÜRLÜĞÜ de bazı bölgelerde kaya gazı araması yapmıştı. 2010'da MTA, Konya-Ereğli ve Niğde-Bor havzasında, 8 milyar ton petrollü shale potansiyel kaynak rezervi saptandığını açıklamıştı. Araştırmalar, Türkiye'de 20 trilyon metreküp kayagazı olduğunu gösteriyor, yani 600 milyar dolar toprağın altında yatıyor. Shell ile başlayan ve Exxon ile devam edecek olan kayagazı arama çalışmalarının sonunda Türkiye'nin enerji bağımlılığını azalacağı hesaplanıyor.
AKŞAM