Türkiye ile İran anlaştı

Van'da 2 gün devam eden Türkiye-İran Sınır Ticareti Ortak Komitesi 6. Dönem toplantısı sonunda 2 ülkenin Dış Ticaret Müsteşar Yardımcıları arasında protokol imzalandı.

Van'da 2 gün devam eden Türkiye-İran Sınır Ticareti Ortak Komitesi 6. Dönem toplantısı sonunda 2 ülkenin Dış Ticaret Müsteşar Yardımcıları arasında protokol imzalandı.

Protokole göre, Türkiye'nin yeni sınır ticareti kararnamesine benzer İran'da bir kararname hazırlayacak ve Kasım 2009 sonuna kadar Van Kapıköy Sınır Kapısı transit karayolu ve ticaret işlemlerine açılacak.

Türkiye - İran Sınır Ticareti Ortak Komitesi 6. Dönem Van'da tamamlandı. 2 gün boyunca İran ve Türk heyetleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılan konular protokol altına alındı.

Protokol metni Türk ve İran yetkilileri huzurunda Türk Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Şevket Ilgaç ile İran Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Muhammed Ali Zeydani arasında Van Sanayi ve Ticaret Odası'nda düzenlenen törenle imzalandı.

VALİ KARALOĞLU, SINIR TİCARETİ SERBEST TİCARETE DÖNÜŞMELİ

Protokol töreninden sonra konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, iki ülke arasında sınır ticareti, hem İran'ın sınır bölgesinde yaşayan halk için hem de Türkiye'de Van, Hakkari, Ağrı ve Iğdır illerinde yaşayan vatandaşlar için önemine işaret etti.

2 ülke arasındaki sınır ticaretinin önündeki tüm engellerin kaldırıldığını dile getiren Karaloğlu, bu sınır ticaretinin artık tam bir serbest ticaret dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Görüşmelerde 2 ülkenin parlamentosundan milletvekillerinin toplantılara katılmasının ülkelerin konuya verdiği ehemmiyeti gösterdiğini dile getiren Karaloğlu, önümüzdeki dönemlerde 2 ülke arasında serbest ticareti antlaşmasının imzalanmasının bu heyetlere nasip olması temennisinde bulundu.

Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Şevket Ilgaç, imza altına alınan protokolle ilgili kısa bilgi verdi. Müsteşar Yardımcısı Ilgaç, 2 yıldan bu yana karşılıklı yapılan görüşmeler sonucunda bu protokol metni imza altına alındığını ifade etti.

Ilgaç, özellikle Van'ın ilgilendiren Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit ticaret işlemlerine en geç Kasım 2009'da açılması kararlaştırıldığını vurguladı.

2 ülke heyetleri arasında iki yıldan bu yana yapılan görüşmelerde hazırlanan protokollerin tercihli ticaret sisteminin önünün açılması için bir yol haritası olduğunu anlatan Ilgaç, "Geçen yılki görüşmede Türkiye olarak sınır ticareti mevzuatı çıkararak tercihli ticareti bir kapsama ulaştıracağımız yönünde tek taraflı olarak beyanda bulunmuştuk. Hazırlanan yeni sınır ticareti kararnamesi Bakanlar kurulu kararından sonra yürürlüğe konuldu. Bu da kendi iç mevzuatında bir tercihli ticaret düzenlemesidir. İran heyeti, bizim yaptığımız sınır ticareti düzenlemesine eş değer bir taviz verecek yeni bir sınır ticareti mevzuatı geliştirecek mi, bunun çalışmasını yapacak. Bizim tercihimiz İran'ın bizim kullandığımız mevcut mevzuatı kullanmasıdır. Bu durumda tercihli ticaret sistemini daha kolay uygulamaya konulacaktır" dedi.

VAN'DAN 7 FİRMA İRANLI İŞADAMLARIYLA TİCARET ANLAŞMALARI YAPTI

Van Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, 2 ülke heyetleri arasında yapılan görüşmelerin yanı sıra Van'daki tüccar ile İran'dan gelen işadamları arasında bazı iş görüşmelerinin de yapıldığını ifade etti.

Bu görüşmeler sonucunda Van'dan 7 firma ve İran tarafından 7 ayrı firmayla ticaret antlaşması yapıldığını ifade eden Kandaşoğlu, "Bir firmamız hemen 700 bin ton demir gönderecek, bir firmamız 300 tona yakın çimento satışını imza altına aldı. Başka bir firmamız da İranlı bir firmaya 700 bin dolara yakın mobilya gönderme taahhüdünde bulundu. Bu iş görüşmeleri bizi son derece sevindirdi, Bu tür ticari gelişmelerin karşılıklı olarak artacaktır" şeklinde konuştu.

İran heyetinden tek isteklerinin Türkiye'nin çıkarmış olduğu sınır ticareti kararnamesinin karşılığı olarak İran hükümetinin de bir sınır ticareti kararnamesine çıkarmak olduğunu anımsatan Kandaşoğlu, şunları söyledi: "Zamanla sınır ticareti kelimesini kaldırarak ithalat ve ihracata konu olan tüm malların bu iki ülke arasında rahatlıkla girebilsin istiyoruz. Bizi en çok sevindiren ise protokol metninde 2009 yılı içinde Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit geçişe açılması karara bağlanması oldu. İran, kendi sınırlarında kalan 16 km'lik bir yolun çalışmasını bir an önce bitirince bizde Kapıköy İran tarafında ise Razi Sınır kapısı transit geçişe açılacak. Böylece iki ülkenin vatandaşları günübirlik karşılıklı gidiş ve gelişler yapacak. Bu da karşılıklı mal alım ve satımı anlamına gelecek. 2 ülkenin sınır illerinde ticaretin gelişimine önemli oranda katkı yapacaktır."

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü