Türkiye, Kyoto Protokolüne Katılıyor

TBMM AB Uyum Komisyonunda, Türkiye'nin, 11 Aralık 1997 tarihinde Japonya'nın Kyoto kentinde imzalanan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin Kyoto Protokolüne Katılmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Tasarısı benimsendi.

TBMM AB Uyum Komisyonunda, Türkiye'nin, 11 Aralık 1997 tarihinde Japonya'nın Kyoto kentinde imzalanan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin Kyoto Protokolüne Katılmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Tasarısı benimsendi.

Komisyon Başkanvekili AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, Türkiye'nin Avrupa ülkelerine göre toprak, hava ve suyunun daha az kirlendiğini söyledi. Bu durumun muhafaza edilmesi gerektiğini anlatan Elvan, çevrenin kirletilmesinin, kısa vadede etkilerinin görülmeyebileceğini ancak, ''orta ve uzun vadede kirli çevrenin olumsuz etkilerinin daha iyi bir şekilde hissedileceğini'' belirtti.

Türkiye'nin, 2012 yılından sonra şekillenecek olan yeni yapıya taraf olabilmesi için Kyoto Protokolünü imzalaması gerektiğini ifade eden Elvan, ''Kyoto Protokolünü imzalamakla 2012 yılına kadar hiçbir taahhüt altına girmiyoruz'' dedi.

AK Parti'li Elvan, Türkiye'nin bu protokolü imzalamasa bile, 2012 yılından sonra hiç istemediği kararları uygulamak zorunda kalacağını, bu nedenle protokolün imzalanması gerektiğini vurguladı.

CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu da Fransız düşünür Pascal'ın ''Her tercih bir vazgeçiştir'' sözünü hatırlatarak, ''protokolü imzalamanın maliyeti olmayacağı'' yönündeki değerlendirmelere katılmadığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu ise protokolün ertelenmesine yönelik iş dünyasından talepler geldiğine dikkati çekerek, ''Çevreyi korumanın bir maliyeti olur. Kyoto Protokolünü imzalamanın maliyeti belli değil'' diye konuştu.

-''PANELDE GİBİ KONUŞUYOR''-

Dışişleri Bakanlığı Çevre Dairesi Başkanı Nursel Berberoğlu da protokolün imzalanması durumunda ortaya çıkacak maliyete ilişkin bir çalışma yapılmadığını ifade ederek, ''Protokolün onaylanmaması durumunda da bir maliyeti olacak. O da araştırılmalı'' dedi.

Maliyet konusunda özel sektöre önemli rol düştüğünü ve özel sektörün sorumluluklarının farkında olması gerektiğini söyleyen Berberoğlu'na, CHP'li Hacaloğlu tepki gösterdi. Hacaloğlu, Berberoğlu'nun panelde konuşur gibi konuştuğunu, kendilerine somut bilgi vermesi gerektiğini söyledi.

Komisyon Başkanvekili Lütfi Elvan da hükümeti temsilen gelen Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Şahin'e ''Müsteşarınız, müsteşar yardımcınız, genel müdürünüz niye burada değil'' diye tepki gösterdi.

Komisyonda daha sonra Türkiye'nin, 11 Aralık 1997 tarihinde Japonya'nın Kyoto kentinde imzalanan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin Kyoto Protokolüne katılmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısı benimsendi.

Zaman

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım