Türkiye petrol sondaj kulesi üretti

Petrol kuyularıyla ilgili hergün güzel haber gelirken, Türkiye dünyada sadece 3 ülkenin ürettiği sondaj kulesi imal etti.

Petrol sondaj kulesini incelemek üzere Konya'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ilk olarak kuleyi üreten Petromak firmasının üretim tesisini gezdi.

Ardından, firma önüne kurulan, Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk petrol, doğal gaz ve jeotermal amaçlı mobil sondaj kulesine (Double Dram) çıkan Güler, firma yetkilerinden kulenin teknik özellikleri ve yapım süreciyle ilgili bilgi aldı.

Burada düzenlenen törende bir konuşma yapan Bakan Güler, üretilen bu petrol sondaj kulesinin, Türk mühendisleri ve işçiliğiyle üretilmiş, tamamı yerli olması nedeniyle Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtti.

''Kulenin üzerinde Türk bayrağının da nazlı nazlı dalgalanması bizi bir başka memnun etti'' diyen Güler, ''Burada laf değil eser var. Bu kulenin imal edilmesinde Hükümetin sağladığı destek de büyük önem taşıyor'' dedi.

Bir süre önce Türkiye'de sondaj kulesi imal eden 19 firmayı Ankara'ya çağırarak, Türkiye'de bugüne kadar imal edilmemiş petrol sondaj kulesi üreten firmalara her türlü desteği sağlama sözü verdiklerini dile getiren Güler, şunları kaydetti:

''Bu şirketlerden biri olan Konyalı Petromak şirketi, çok başarılı bir çalışmaya imza attı ve ilk petrol sondaj kulesini imal etti. Aynı şirket, Merty Energy firmasının ardından şimdi de Ciner Grubu'nun sipariş ettiği sondaj kulesini inşa etmeye başladı. O kule de 2 ay gibi bir süre içinde tamamlanacak, onun teslimi için de tören düzenlenecek. Atatürk'ün 'İstikbal Göklerdedir' sözünden ilham alarak, 'İstikbal derinlerdedir' dedik, zenginliklerimizin ortaya çıkarılmasını istedik. İşte Konya'da bunu başarmış olduk. Bundan sonraki hedefimiz denizlerde petrol arama çalışmalarında kullanılan yüzen sondaj platformlarını aynı şekilde Türkiye'de imal etmektir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz'de petrol aramaya başlıyor. Bu arama çalışmaları bir süre sonra, tersanelerde yine yerli malı olarak üreteceğimiz sondaj platformuyla sürdürülecek.''

Ağır sanayinin merkezi olan Konya'nın daha önce traktör üretimiyle bilindiğini, bundan sonra sondaj kulesi üretimiyle de adını duyuracağını dile getiren Güler, ''Bu ilk yerli petrol sondaj kulesini üreterek çok önemli bir adım attık. Denizlerde petrol arama çalışmalarında kullanılan yüzen sondaj platformlarını da ürettiğimiz gün, dünyada, kendi ürettiği sondaj platformuyla denizde petrol arayan 3. ülke olacağız'' diye konuştu.

Petromak firması yetkilisi Ferudun Kuru ise ürettikleri petrol sondaj kulesinin, 180 ton çekme kapasiteli, 3 bin metre sondaj yapabilen ve 4 bin metre workover kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Bu platformla hem Türkiye'de hem de zengin petrol rezervlerine komşu ülkelerde petrol aranacağını belirten Kuru, ''Petrol üreten ülkelere rahatlıkla bu kuleleri, rakipsiz bir şekilde üretip satabiliriz. Çünkü biz bu ülkelere hem çok yakınız, hem de fiyatlarımız dünyada bu makinelere üretenlere göre çok cazip. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Hilmi Güler'e rüyamız olan bu projeyi gerçekleştirme konusunda verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz'' şeklinde konuştu.

Kuru, bundan sonra firma olarak amaçlarının, açık denizlerde petrol aramakta kullanılan yüzen sondaj platformları üretmek olduğunu, bunun için de yoğun çaba sarf edeceklerini ifade etti.

Sondaj kulesini teslim alan Merty Energy Genel Müdürü Ongun Yoldemir de 6 yıllık bir enerji firması olmalarına rağmen bugüne kadar önemli başarılara imza attıklarını, Alaşehir'deki petrol kuyusunu da kendilerinin açtığını belirtti.

Firma olarak Türkiye'de 2 yılda petrol bulmaya yönelik 5 bin kilometrelik alanda sismik araştırma yaptıklarını anlatan Yoldemir, ''Daha önce bu sismik çalışmalar yabancı firmalar tarafından yapılıyordu. Sismik araştırmaları yapabiliyorduk ancak yurt dışı üretim sondaj kulelerini kullanmamız, bizim utancımızdı, bundan kurtulmamız gerekiyordu. Konya'daki Petromak firmasına omuz vererek, Türkiye'nin ilk petrol sondaj kulesinin kazandırılmasına katkı sağladığımız için gururluyuz'' dedi.

-''BUGÜNE KADAR ÇOK AZ PETROL ARAMASI YAPILDI''-

Yoldemir, Türkiye'de gerek uygulanan politikalar gerekse ekipman yetersizliği nedeniyle bugüne kadar çok az petrol araması yapıldığı, oysa Alaşehir gibi 20 ayrı havzada petrol olduğunu bildiklerini, amaçlarının, teslim aldıkları bu sondaj kulesini kullanarak en kısa zamanda Türk insanına yeni petrol kuyularının müjdesini vermek olduğunu sözlerine ekledi.

Törene, Konya Valisi Osman Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekili Hasan Angı ve sanayiciler katıldı.

Bakan Güler, daha sonra, söz konusu firmayla aynı sanayi sitesi içinde yer alan, hem su ısıtıp hem de elektrik üreten güneş panellerini imal eden Solimpeks firmasında incelemelerde bulundu.

Ekonomi Haberleri

Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü
Financial Times: Yaygın bir boykot Batılı markaları vuruyor