İsrail radyosunun, El Vatan gazetesine dayandırdığı haberine göre Türkiye'nin tutumu, İsrail ve Hamas'tan kaynaklanan nedenlerle bu noktaya geldi.
Haberde, diplomatik kaynakların, ''İsrail'in bu konudaki güçsüzlüğünün ve verdiği desteğin yetersizliğinin, Türkiye'yi görüşmelerden çekilmek durumunda bıraktığını söyledikleri'' duyuruldu. Habere göre diplomatik kaynaklar, ''Hamas'ın aşırı taleplerinin'' de, Türkiye'nin bu konudaki temaslarını durdurma kararı almasında etkili olduğunu vurguladılar.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Şalit'le ilgili temaslar için görevlendirdiği özel temsilci Ofer Dekel, geçen pazar günü Mısırlı yetkililerle görüşmek için Kahire'ye gitmişti.
2007 yılı haziran ayında kaçırılan ve o günden bu yana Gazze'de bilinmeyen bir yerde tutulan Gilad Şalit'in anne-babası ve dostları da, Şalit'in Olmert'in dönemi tamamlanmadan serbest bırakılmasının çarelerini arıyorlar. Şalit'in ailesi günlerini, Başbakan Olmert'in Kudüs'teki ikametgahı çevresinde kurulan çadırda geçirmeye başladı.
Öte yandan, Londra'da Arapça yayımlanan Şark Ül-Evsat gazetesinin haberine göre, Hamas'ın Şam'daki siyasi liderlerinden Musa Ebu Marzuk, iki hafta kadar önce Gazze'ye yaptığı gizli bir kaç saatlik ziyaretten dönüşte, beraberinde, ''Şalit'ten bir görüntü kaydı veya mektup götürdüğü'' yolundaki iddiaları yalanladı. Ebu Marzuk, gazeteye verdiği söyleşine, kendisine esir askerden herhangi bir mektup verilmediğini söyledi. "Şalit hakkında bir bilgim yok. Sağ mı ölü mü onu da bilmiyorum. Gruplar, onunla ilgili herhangi bir bilgi verme taraftarı değiller" diye konuşan Ebu Marzuk, Gazze'de bulunduğu süre içinde Hamaslı yetkililerle bir araya gelmediğini de kaydetti. İsrail radyosuna göre İsrail başbakanlık yetkilileri de, Marzuk'un beraberinde Şalit ile ilgili bir görüntü götürdüğüne ilişkin bilgilerinin olmadığını belirttiler. İddia, Kuveyt gazetesi El Ceride tarafından gündeme getirilmişti.
Ajanslar