Türkiye'de mahkemelerin YouTube'a erişimi tekrar tekrar yasaklamasına Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Google tepki gösterdi
Türkiye'deki internet kullanıcılarının, ardı ardına gelen mahkeme kararları nedeniyle dünyanın en büyük video paylaşım sitesi olan YouTube'a yaklaşık bir aydır girememesi uluslararası camiada tepki çekti. YouTube 24 Nisan 2008, 30 Nisan 2008 ve son olarak Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 5 Mayıs 2008 tarihli kararlarıyla kapatıldı. Bunun üzerine Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü geçen hafta yaptıkları bir açıklamayla "Bu durum kabul edilemez" dedi.
'Yasa suistimal ediliyor'
Örgüt "Otoriteler 'şoke edici' buldukları birkaç video yüzünden bütün siteyi kapatıyor. Oysa YouTube hakaret içeren herhangi bir videoyu siteden anında kaldırabiliyor. Savcılara Atatürk'e hakaret eden, pedofili, uyuşturucu kullanımı, intihar ya da fuhuşu teşvik eden siteleri 24 saat içinde kapatma hakkı veren 5651 sayılı kanun suistimal ediliyor. Otoritelerden yasak kararının nedenini açıklamalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Google: 'Yanıt alamıyoruz'
Türkiye'deki yasağa Google'dan da tepki geldi. YouTube'un sahibi olan Google'un hukuk müşaviri yardımcısı Nicole Wang, 20 Mayıs'ta Amerikan Senatosu'nda internette ifade özgürlüğü ile ilgili bir konuşma yaptı. Wang "Türk yetkililerle birkaç aydır iletişim halindeyiz. Ama şikayetçi oldukları videoların hangileri olduğunu öğrenmekte bile çok zorlanıyoruz" dedi. Wang sözlerine "Siteyi yerel yasalarla uyumlu şekilde işletmeye çalışıyoruz. Mesela Nazi propagandası yapan videoları Almanya'da göstermiyoruz" diye devam etti. Wang "Tüm çabalarımıza rağmen devletler ifade özgürlüğünü ürünlerimizi kullanarak kısıtlamaya çalışıyor" dedi.