İngiliz basınında çıkan haberlerde başvurunun kabulünün Türk ekonomisini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
Habere yer veren The Independent gazetesi, AK Parti'nin çok dindar olarak görüldüğü için partiye karşı kapatma davası açıldığını vurguladıktan sonra, Avrupalı üst düzey politikacıların partinin kapatılması halinde Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin askıya alınacağı uyarısını hatırlattı. Geçtiğimiz günlerde yüzlerce sivil toplum kuruluşunun yaptığı sağduyu çağrısını da hatırlatan Independent, bazı analistlerin Türkiye'deki olayları, 'Türkiye'nin soğuk savaş yılları' olarak tanımladığını ve her iki tarafın da sonuna kadar savaşacağına bir işaret olduğunu aktardı.
Kapatma davasını eleştiren gazete, "14 Mart günü hazırlanan iddianame laik kesimin seçimle iktidara gelmiş bir partiye attığı çelmenin son örneğidir. Bu parti 2002 yılında iktidara gelmiş ve geçtiğimiz yıl da yüzde 47 oranında oy almış bir partidir. Bu partiye 2004 yılı içinde de iki kez başarısız darbe planlarına girişildiği belirtiliyor" ifadelerini kullandı.
Ergenekon örgütüne yönelik gelişmeleri de değerlendiren gazete, örgütün silahlı bazı grupları hükümete karşı ayaklandırmakla suçlandığını ve bazı isimlerin 2006 yılında Danıştay'a yapılan saldırıdan da sorumlu tutularak gözaltına alındığını yazdı.
Gazete, referandumun AK Parti'nin kendisine açılan davanın asılsızlığını kanıtlamanın tek yol gibi göründüğünü, fakat bazı analistlerin siyasî referandumların tehlikeli olduğu yönündeki görüşlerine yer verdi. Independent, Cengiz Aktar'ın, "Ben bu ülkenin bu tip bir yüksek tansiyonu daha fazla taşıyacak güçte olduğunu zannetmiyorum. Yapılacak bir referandum asıl tehlikeye neden olabilir." şeklindeki açıklamalarını aktardı.