Türkiye'den Suriyeli Muhaliflere Hava Desteği

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriyeli muhaliflere hava desteği konusunda prensip anlaşması yapıldığını açıkladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, eğit-donat programı kapsamındaki Suriyeli muhaliflere, IŞİD ve Esad güçlerine karşı sahada askeri hava desteği sağlanması konusunda Türkiye ile ABD’nin ‘prensipte anlaştığını’ söyledi.
Daily Sabah gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eğit-donat programı kapsamında Kırşehir’de eğitilmesi öngörülen Suriyeli muhaliflere sahada hava desteği sağlanması konusunda ABD ile prensipte anlaşıldığını söyledi. Çavuşoğlu, detayların ordunun sorumluluğunda olduğunu belirtti. 

Eğitim verecek personel ve lojistik hizmetler konusunda gecikme yaşandığını söyleyen Çavuşoğlu, “Sorun ya da çelişki yok, sadece gecikme var. Gün belirlendi ancak teknik hazırlıklardaki gecikme nedeniyle tarih aşılabilir. Lojistik ve personel hazırlıklarında gecikme oldu” dedi.

"PRENSİPTE ANLAŞMA VAR"
“Eğit-donat programındaki güçlere hava desteği sağlama konusunda ABD ile bir işbirliği var mı?” sorusuna Çavuşoğlu, “Elbette, havadan desteklenmeleri gerekiyor. Eğer hava desteği sağlamazsanız, programın amacı ne” cevabını verdi.

Çavuşoğlu, bu desteğin İncirlik Hava Üssü’nden kalkacak silahlı İnsansız Hava Araçları'nın da dahil olup olmadığı sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Bunlar teknik detaylar. Hava desteği sağlama konusunda prensipte anlaşma var. Nasıl sağlanacağı konusu, ordunun sorumluluğundadır.”

"SAHADA DENGE SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Bakan Çavuşoğlu, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya'yı bir araya getiren MIKTA oluşumu toplantısı sonrası konuştu. Türkiye’nin programdan beklentisinin siyasi bir çözüm olduğunu fakat sahada bir alternatife ihtiyaç olduğunu belirten Çavuşoğlu, Halep’in savunulmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çavuşoğlu, “IŞİD ve rejim güçleri saldırılarına devam ediyor. Sahada üstünlük sağlanmalı. Bu güçlere karşı askeri operasyon olmadığı için bu programla denge sağlamaya çalışıyoruz.

Bakan Çavuşoğlu, uçuşa yasaklı bölge veya tampon bölge planlarının Suriye’de uzun vadeli çözümün bir parçası olduğunu, eğit-donat programındaki güçlerin güvenliğinin sağlanmasının kısmi çözümler olduğunu belirtti.
EĞİT-DONAT

ABD’nin Suriyeli muhaliflerin eğitilip silahlandırılarak IŞİD’e karşı bölgede kara kuvveti oluşturması yönündeki çalışması, aralarında Türkiye’nin de olduğu bölge ülkelerinde gerçekleşecek.

Program, Ürdün’de 8 Mayıs’ta başladı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren, 13 Mayıs’ta yaptığı açıklamada programın Türkiye ayağında herhangi bir sorun olmadığını sadece teknik gecikme yaşandığını söylemişti.

ABD ile Türkiye arasındaki 'eğit-donat' anlaşması geçen Şubat ayında arasında imzalanmış, ancak eğitimin fiilen başladığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştı. Kırşehir'deki Şehit Bahtiyar Aydın Kışlası da eğitimlerin sürdürüleceği tesis olarak hazırlanmıştı.

Üç yıl sürmesi düşünülen program kapsamında yılda 5 bin olmak üzere toplamda 15 bin civarında Suriyelinin eğitilmesi planlanıyor. Bunlardan 1500-2000 kadarının Türkiye'de eğitim göreceği geri kalanlarının ise Ürdün ve Suudi Arabistan'da eğitileceği açıklanmıştı.

Washington yönetimi programda eğitim görenlerin sadece IŞİD'le mücadele değerlendirileceğini vurguluyor. Türkiye ve Suriyeli muhalifler ise Şam rejimine karşı savaşmaları konusunda ısrarcı olmuştu. Ancak anlaşma metninde eğitilen milislerin kime karşı savaşacağı açıkça belirtilmiyor.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım