Türkiye'nin 80 senede geldiği "açılım" noktasına Sudan 7 senede geldi

Hakan Albayrak

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Beşir'i, Darfur'da durumun zıvanadan çıkmasına mani olmadığı için eleştirmiştim.

Şimdi de durumu toparlamaya başladığı için kendisini tebrik ediyorum.

***

Geçen hafta Sudan yönetimi ile Darfur'daki en önemli direniş gruplarından Adalet ve Eşitlik Hareketi arasında bir ateşkes anlaşması imzalandı.

Taraflar, şu günlerde, Adalet ve Eşitlik Hareketi'nin hükümette temsili, Darfur bölgesinin kaynaklarının adil paylaşımı, çatışmalar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan Darfurluların güvenli bir şekilde evlerine dönüşü ve bölge halkına ödenecek tazminat gibi konuları ele alıyorlar.

15 Mart tarihine kadar bu konularda mutabakata varılması ve nihai barış anlaşmasının imzalanması öngörülüyor.

***

Darfur'da 2003 yılında başlayan çatışmalarda binlerce kişi öldü, yüzbinlerce kişi evsiz kaldı.

Sudan yönetimiyle resmi bağları olmasa da onun enstrümanı olarak görülen "Cancavid" milislerinin ayyuka çıkan zulmü, Darfur halkıyla Sudan yönetimi arasında derin bir uçurum açtı.

Bir tarafta "Asilerle pazarlık olmaz!" ve öbür tarafta "Hartum'la barış olmaz!" diyenler, Sudan'ın ufkunu karartmak için el birliği ile çalışarak, açılan uçurumu gittikçe derinleştiriyorlardı.

Sudan yönetimi ve bilhassa Ömer Beşir'in Darfurlu direnişçilere zeytin dalı uzatarak bu gidişe dur deme cesaretini, basiretini ve ferasetini göstermesi takdire şayan.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir "Kürt Açılımı" yapması için 80 küsur senenin geçmesi gerekmişti; Sudan devleti ise "Darfur Açılımı" nokrasına yedi senede geldi.

*****

Allah, Sudan'daki barış sürecini hayırlısıyla tamamına erdirsin.

Adalet ve Eşitlik Hareketi'yle müzakerelerden parlak bir netice çıkar ve Darfur'daki diğer direniş grupları da barış sürecine dahil olurlar inşaallah