TÜSİAD önünü göremiyormuş

11. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, küresel ekonomideki yavaşlama sebebiyle ...

11. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, küresel ekonomideki yavaşlama sebebiyle önlerini göremediklerini belirterek, "Cesur ekonomik kararlar alamıyoruz" dedi.


Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen "11. Avrasya Ekonomi Zirvesi"nde konuşan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Karadeniz ve Hazar Denizi Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonları Uluslararası Birliği (UBCCE) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Küresel ekonomideki yavaşlama ve belirsizlik, iş insanları, girişimciler olarak önümüzü görmemizi, cesur ekonomik kararlar almamızı zorlaştırmaktadır" dedi. Türkiye'nin bölgesindeki ülkelerin doğu ile batı arasında çok stratejik bir kavşakta yer aldığına değinen Yalçındağ, bu ülkelerin sahip oldukları yüksek büyüme potansiyelleri, henüz doymamış ve birbirini tamamlayıcı Pazar yapıları, enerji, ulaşım, imalat, ticaret ve hizmet sektörlerinde sundukları yüksek potansiyel ile küresel iş çevrelerine yeni ve çok önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.
Dünya ekonomisindeki yavaşlamanın ticaret rakamlarına da yansıyacağını ve dünya ticaret hacminin büyüme hızının yüzde 5.8'e ineceğinin hesaplandığını belirten Yalçındağ, şöyle devam etti:
"Dünya ekonomisindeki bu yavaşlamanın tüm ülkeler üzerinde etkisi olması kaçınılmazdır. Avrasya ülkelerinin ekonomileri de, bu süreçten olumsuz etkilenecektir. Bu ortamda, ülkelerin iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi her zamankinden daha fazla önemli hale gelmektedir."
'NABUCCO PROJESİ GECİKTİRİLMESİN'
Toplantıda söz alan Litvanya Başbakanı Gediminas Kirkilas ise, Nabucco projesinin, daha fazla geciktirilmeden hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşündüğünü bildirdi.
Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin başarısının herkes için büyük önem taşıdığını belirten Kirkilas, "Litvanya olarak Türkiye'nin AB'ye üyeliğini destekliyoruz. Hepimizin üye olmak isteyen ülkeler olarak uymak zorunda olduğumuz kriterlere tabiî ki Türkiye de uymak zorunda, ama burada birtakım yapay sınırlar söz konusu olmamalı. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik reformlarını gerçekleştirmesini, bu bakımdan çok destekliyoruz."
----------
TOPTAN: GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRMELİYİZ
TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Avrasya ülkeleri olarak gücümüzü birleştirdiğimizde, içerisinde Türkiye'nin de yer aldığı yeni bir küresel gücün doğması kaçınılmazdır" dedi. Toptan, 11. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrasya'nın en güçlü ülkelerinden biri olduğunu vurguladı. Avrasya'nın sahip olduğu enerji kaynaklarının dünya ile bütünleşebilmesi için ekonomik, en güvenli ve kısa yolun Türkiye'den geçtiğini kaydeden Toptan, bölgedeki enerji projeleri sayesinde Türkiye'nin Avrasya coğrafyasının dünyaya açılan enerji kapısı haline geldiğini söyledi.
------------
YALÇINTAŞ: AVRASYA OLMAZSA, AB EKSİK KALIR
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye'nin AB ile bütünleşme sürecinin Avrasya arka planı olmadığı takdirde eksik kalacağını kaydetti. 11. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Yalçıntaş, küreselleşme olgusuyla günümüzde sınırların yavaş yavaş ortadan kalktığını dile getirdi. Yalçıntaş, bu noktada yeni kurum ve oluşumların cevap aradığı en önemli sorunların başında da bölgesel ve küresel güvenlik, başta enerji olmak üzere doğal kaynakların arzının güvenliğinin sağlanması ve refah artışının geldiğini belirterek, "Yaşanan gelişmelerden anladık ki; Türkiye'nin AB ile bütünleşme süreci Avrasya arka planı olmadığı takdirde eksik kalacak" dedi. Hiçbir ulusun tek başına ve dünyadan izole bir biçimde varlığını sürdürmesi ve kalkınmasının mümkün olmadığını belirten Yalçıntaş, Türkiye'nin AB üyelik hedefinde kararlılıkla yürüdüğünü dile getirerek, "Ama Türkiye'nin kendini ait hissettiği bir bölge Avrupa ise diğeri de Avrasya Bölgesidir" dedi.
------------
Çağlayan: Bölge ülkeleriyle kurumsal ilişkiler kuruyoruz
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 25 milyon kilometre karelik Avrasya coğrafyasında 17 milyar ton petrol, 2 milyon ton doğalgaz rezervi bulunduğunu ifade ederek, bu kaynakların bölge halklarının daha müreffeh yarınlara ulaşabilmeleri için değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen "11. Avrasya Ekonomi Zirvesi"nde konuşan Çağlayan, Avrasya bölgesinin önemine işaret etti. Çağlayan, 25 milyon kilometre karelik Avrasya coğrafyasında 17 milyar ton petrol, 2 milyon ton doğalgaz rezervi bulunduğunu ifade ederek, "Tabiî bu kaynaklar bölge halklarının daha müreffeh yarınlara ulaşabilmeleri için değerlendirilmelidir" dedi. Özellikle bu bölgeye yönelik tehditler karşısında istikrar, dayanışma ve bütünleşmenin değerinin daha da iyi anlaşıldığını belirten Çağlayan, Türkiye'nin, bölge ülkeleri ile ilişkilerini uzun vadeli bir bakış açısıyla değerlendirdiğini, bu ilişkileri günlük ve kişisel ilişkilerden etkilenmeyecek kurumsal bir yapıda inşaa etmeye özen gösterdiğini ifade etti. Türkiye'nin, Asya ile Avrupa'yı, Batı ile İslâm alemini birbirine bağlayan güçlü bir köprü konumunda bulunduğunu vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin, stratejik coğrafi konumu yanında, geniş iç pazarı, genç nüfusu, güçlü sanayisi, tarım potansiyeli, turizm, tarih ve kültür zenginlikleri ile de önemli noktada bulunduğunu kaydetti. Zafer Çağlayan, Türkiye'nin makro ekonomideki göstergelerine dikkat çekerek, Türkiye'nin özel sektör marifetiyle 24 çeyrektir büyüdüğünü söyledi. 27 yıl sanayicilik yapmış bir kişi olarak ekonomiyi, üretimi, yatırımı, ihracatı defter-kitaplardan değil, fiilen yaşadığını dile getiren Çağlayan, 2007 yılının 659 milyar dolarlık GSMH ile kapatan Türkiye'nin, dünyanın en büyük 17., Avrupa'nın ise en büyük 6. ekonomisi olduğunu vurguladı. Türk özel sektörünün 2003-2006 yılları arasında çok önemli mesafeler kaydettiğini, bu dönemde sadece özel sektör sabit sermaye yatırımının 196 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Çağlayan, Türkiye'nin önümüzdeki birkaç yıl içinde otomotiv üretim üssü haline geleceğini anlattı.

Ekonomi Haberleri

Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü
Financial Times: Yaygın bir boykot Batılı markaları vuruyor