Tütün Yasası 19 Mayıs'ta Yürürlülüğe Girecek

19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek tütün yasağının kapsamını genişleten yasayla ilgili olarak bilgi verildi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, çocukların ve gençlerin sağlıklı nesiller olarak yetiştirilebilmesi için tütünle mücadelenin şart olduğunu söyledi.

Gazeteciler, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği tarafından 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek tütün yasağının kapsamını genişleten yasayla ilgili olarak bilgilendirildi.

Dedeman Oteli'nde düzenlenen toplantıda konuşan Cevdet Erdöl, sigaranın görsel yolla bulaşan salgın bir hastalık olduğunu belirterek, bu salgınla mücadele için yürütülen çalışmaların ''sağlık aşısı'' olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'deki orman ve ev yangınlarının yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını ifade eden Erdöl, uyuşturucu alışkanlığının da sigara kullanımıyla başladığını kaydetti. Bazı hükümleri 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek 4207 sayılı yasada yapılan değişiklikle toplumda rol modeli olarak görülen kişilerin sigara içen görüntülerinin medyada yer almasının yasaklandığını hatırlatan Erdöl, ''(Bu kanun Türkiye'de uygulanamaz) şeklinde bir anlayış pompalanmaya çalışılıyor. Ancak kararlılık gösterilirse bu kanun uygulanabilir'' diye konuştu.

Sigaranın kalp-damar hastalıkları ve kanserin birinci nedeni olduğunu ifade eden Erdöl, yeni yasayla 18 yaşından küçüklere sigara satanlara hapis ve para cezaları getirildiğini söyledi. Aynı düzenlemenin ilk ve orta öğretim kurumlarının bahçelerinde sigara içilmesini, üniversitelerde sigara satışı yapılmasını, dizi ve kliplerde sigara içme görüntüsünün bulunmasını yasakladığını anlatan Erdöl, televizyonlarda bu konuda eğitici programların yayınlanması zorunluluğunun da getirildiğini kaydetti.

-''MÜCADELE ETMEMİZ ŞART''-

Erdöl, Ulusal Tütün Kontrol Programıyla da 2015 yılına kadar 15 yaş altındakilerde sigara kullanmama oranının yüzde 100, 15 yaşın üstündekilerde ise yüzde 80 oranına çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi. Bu konuda sağlık görevlileri, anne-babalar, öğretmenler, Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlara büyük görev düştüğünü vurgulayan Erdöl, ''Çocuklarımızı ve gençlerimizi sağlıklı nesiller olarak yetiştirebilmemiz için tütünle mücadele etmemiz şart'' dedi.

Erdöl, bir soru üzerine televizyonlarda sigaranın zararlarını anlatan eğitici programların Sağlık Bakanlığı'nın denetiminden geçirilerek yayınlanacağını söyledi.

Bir başka soru üzerine de Erdöl, ilk ve orta öğretim kurumlarının bahçesinde sigara içilmesi halinde okul müdürleri tarafından cezai işlem uygulanacağını söyledi.

-''PAKET ÜZERİNDE BELİRTİLENDEN FAZLA''-

Dünya Sağlık Örgütü Ulusal Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Toker Ergüder de Doğuş Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de satılan sigaralardaki nikotin, katran ve karbonmonoksit oranlarının paketler üzerinde belirtilenlerin ortalama 3 kat fazla olduğunun belirlendiğini bildirdi. Bunun diğer ülkelerde satılamayan sigaraların Türkiye'de satıldığı ihtimalini akla getirdiğini savunan Ergüder, ''Bu maddelerin hepsi de kanser yapan maddelerdir. Bu maddeler insan vücudunda 11 değişik organda kanser yapıyor'' diye konuştu. 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek yeni düzenlemelerle kapalı mekanların tamamen sigarasız hale geleceğini kaydeden Ergüder, özel lokanta ve kahvehanelere ise bunun için 1 yıllık geçiş süresi tanındığını hatırlattı.

Sağlık - Aile Haberleri

"Karton" Denilen Hastane Açıldı
Dünya Çölyak Günü
İslamda Boşanma Sonucu Çocukların Durumu
Kısasın Psikolojik ve Sosyolojik Etkisi
Çocuklara İman Öğretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler