Söz konusu işbirliğine ilişkin imzaların atıldığı toplantıda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, özellikle uzak mesafeler için internete girebilme fırsatının önemine işaret etti. Acarer, "İnternet hayatımıza o kadar girdi ki yolculuk boyunca internete girme ihtiyacı hissediyorsunuz. 45-50 dakikalık seyahatlerde pek olmuyor ama uzak seferlerde internet bir ihtiyaç. İnternet artık ailemizin bir ferdi" diye konuştu.
Data trafiğinin her yıl ikiye katlandığına, işletmelerin toplam gelirleri içinde data gelirlerinin payının sese nazaran daha hızlı arttığına dikkati çeken Acarer, gelecek dönemde datanın sesin önüne geçme yolunda ilerlediği değerlendirmesini yaptı.
Acarer, bu data artışına paralel, kullanılan datanın hacminin büyüdüğünü de dile getirerek, "Bu hacmin mobil sistemlerle gerçekleştirilmesi çok güç. O nedenle internetteki trend WiFi noktalarına doğru gidiyor. Uçaklardaki bu WiFi de uyduyla çalışacak bir sistem. Uçak yolcularının ihtiyacını önemli ölçüde giderecek" şeklinde konuştu.
Konuşmasında TTNET ve THY yönetimlerine övgülerini de dile getiren Acarer, iki şirketin de çalışmalarından ve hizmetlerinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
- Kotil: "3. Havalimanı ile dünyanın merkezi İstanbul'a kayacak"
THY Genel Müdürü Temel Kotil de 12 uçakta internet hizmetinin verildiğini, yeni uçaklarla birlikte 80'e yakın uçakta yolcuların internete bağlanabileceğini belirterek, "Yolcularımız bu hizmeti güzelce kullandılar. TTNET ile biz bunun markalaşmasını ve dünyaya ulaşmasını sağlamış oluyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de havacılığın iyi gittiğini ifade eden Kotil, şunları aktardı: "Şubat ayı itibariyle haftada hizmet verilen koltuk sayısı 624 bin. Büyüklük sıralamasında bu rakamın üzerinde Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı var ve onun da hizmet verdiği koltuk sayısı 654 bin. Frankfurt Havaalanı koltuk sayısı da 662 bin. Paris ve Frankfurt'u yakalamaya Atatürk Havalimanı'nın yüzde 3-5 gibi bir farkı kaldı. Önümüzdeki temmuz ve ağustos aylarında bunun yüzde 20-30 daha fazlası olacak. Bu da şu anlama geliyor ki inşallah Atatürk Havalimanı yolcu sayısında Avrupa'nın ikinci büyük havalimanı oluyor. 3. Havalimanı da bittiği zaman bırakın Avrupa'yı Asya içine dahil olarak Avrasya'nın en büyük havaalanına sahip olacağız. 3. Havalimanı ile dünyanın merkezi Asya'dan Avrupa'nın ortalarına değil, İstanbul'a kayacak. Atatürk Havalimanı, Heathrow Havaalanı'ndan sonra ikinci büyük havaalanı oluyorsa bu havaalanıyla Avrupa'nın merkezi olacak."
Kotil, Çin, Japonya, Kore'den Avrupa'ya uçan havayolları artık İstanbul'a 3. Havalimanına uçacağını anlatarak, "THY'nin önünde 5 Amerikan, 3 Çinli şirket var. Biz koltuk kilometrede 13'üncüyüz. TTNET ve THY ile daha iyi sinerji üreteceğiz" değerlendirmesini yaptı.
- "THY ile kanatlanıp servislerimizi göklere taşıyoruz"
TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya da 2013'ü zirvede kapattıklarını belirterek, "Bu zirveden THY ile kanatlanıp servislerimizi göklere taşıyoruz" dedi.
Geçen yıl TTNET'in son 5 yılın en yüksek abone kazanımını gerçekleştirdiğini ve 321 bin yeni abone ile pazara canlılık getirdiğini ifade eden Kaya, fiber abone sayısını 3'e katladıklarını anlattı. Kaya, "Tivibu Ev'de 300 bin aboneye ulaştık, Tivibu web ve cepte 1,5 milyon aboneyi aştık. Dijital ekosistemde de ağırlığımızı artırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Katma değerli servisler arasında WiFi'nin çok önemli yeri bulunduğunu vurgulayan Kaya, akıllı telefonlarda ve tabletlerin büyük çoğunluğunun WiFi üzerinden internete bağlandığını söyledi.
TTNET'lilere 6 bine yakın WiFi noktasından internet erişim hizmeti sunduklarını belirten Kaya, TTNET WiFi'ın karada, deniz ve artık THY ile birlikte havada da olduğunu vurguladı.
Kaya, ilk olarak uluslararası uçuşlarda kullanılan 12 uçakta TTNET Wifi Fly servisinin olacağı bilgisini de verdi.
- Soru-cevap
Toplantı sonunda Acarer, Kotil ve Kaya, gazetecilerin iş birliğinin detaylarına ilişkin sorularını yanıtladı.
TTNET Genel Müdürü Kaya, TTNET Wifi Fly'ın ücretli olacağını, saatlik ve 24 saatlik iki paketten, saatlik olanın ücretinin 9,99 dolar, 24 saatlik olanın ücretinin 14,99 dolar olduğunu ve hizmetten Business Class yolcularının ise ücretsiz yararlanacağını söyledi.
Kaya, uçak içinde 50 megabite kadar hızın mümkün olacağını, bu hızın paylaşıldıkça azalacağını, konuşma konusunda sınırlamaların devam edeceğini ifade etti.
THY Genel Müdürü Kotil, ısrarlı güvenlik soruları üzerine hizmeti 1 yıldır kullandıklarının altını çizerek, herhangi bir güvenlik zafiyetinin oluşmayacağını vurguladı.
- "(İnternetle ilgili) Yeni bir düzenleme yapılmıyor aslında"
BTK Başkanı Acarer de ücret konusunda kısa bir değerlendirme yaptı. Paylaşılan ücretlerin çoğunun uydu ücreti olduğuna işaret eden Acarer, Türkiye'de hizmet sunan 3 operatör olduğunu hatırlatarak, sistemin 10 bin feetin altında açılmadığının da bilgisini verdi.
Acarer, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığını duyurduğu "İnternet Yasası"ndaki düzenlemeye ilişkin sorulan soruya ise "Yeni bir düzenleme yapılmıyor aslında, bazı tereddüt hasıl eden konulara açıklık getiriliyor, özden bir sapma yok" yanıtını verdi.
Konuşmaların ardından Kotil ile Kaya anlaşmaya imza attı.