Ukrayna ile ithalatımızı gözden geçiririz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna'nın imzaladığı ortaklık anlaşması ekonomimize zarar verirse bu ülke ile serbest gümrük sahası ve ithalatımızı gözden geçirmek zorunda kalırız" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko ve AB temsilcileri, Ukrayna'daki krizi değerlendirmek için Belarus'un başkenti Minsk'teki bir araya geldi. 

Putin, toplantının başında, Ukrayna'da yaşanan krizin çözümüne yönelik kendilerine gelecek her türlü teklife açık olduklarını söyledi.

Toplantının, Ukrayna'nın AB ile imzaladığı ortaklık anlaşmasını konuşmak için önemli bir fırsat olduğuna dikkati çekerek, "Rusya diğer ülkelerin tercihlerine saygı duyuyor ancak bu kararların bizim ve başka ülkelerin ekonomisine zarar vermeyeceğini umut ediyorum. Ukrayna'nın imzaladığı ortaklık anlaşması ekonomimize zarar verirse bu ülke ile serbest gümrük sahası ve ithalatımızı gözden geçirmek zorunda kalırız" dedi.

Ukrayna'nın Sovyetler Birliği ülkelerinden olduğunu hatırlatan Putin, Ukrayna'nın ağır sanayi başta olmak üzere nükleer ve hava sanayisinin Rusya ile iç içe olduğunu belirtti.

Putin, Ukraya'nın doğusunda devam eden operasyonlar konusu ve iki ülke ilişkilerini konuşmaya hazır olduklarını söyledi. 

Kanın akmasını durdurmak istiyorum

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko da parlamentoyu feshetmesinin ve erken seçim kararı almasının ülkesindeki krizin çözümü için hayati bir adım olduğunu söyledi. 

Toplatıya Ukrayna halkının geleceğini belirleyecek kararlar almak alacıyla katıldığını bildiren Poroşenko, "Bugünkü görüşmelerin sonunda Ukrayna'nın toprak bütünlüğü başta olmak üzere bazı konularda anlaşmamız lazım" diye konuştu.  

Poroşenko, "Ben burada krizden çıkışını konuşmaya hazırım. Ukrayna'nın doğusu ve güneyine barış geldiği zaman insanların haklarını kazanacağını, kendilerinin devlet kurumlarında temsil edileceklerini garanti ediyorum. Kanın akmasını durdurmak istiyorum" ifadelerini kulandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, göreve geldiğinde açıkladığı barış planının halen geçerli olduğunu kaydetti. 

Lİderlerin, toplantının ardından ortak açıklaması yapması bekleniyor.

İkili görüşmeler

Minsk'teki toplantıdan önce liderler ikili görüşmeler yaptı. Poroşenko, AB Dışişleri ve Güvelik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la bir araya geldi.

Proşenko'nun görüşmede, AB Ortaklık Anlaşması'nın eylül ayında parlamentoda onaylanacağını söylediği, ekimde yapılması planlanan erken seçimin anlaşmanın onaylanmasına engel teşkil etmeyeceğini söylediği öğrenildi.

Ashton'a Ukrayna'nın  doğusundaki gelişmeler hakkında görüşlerini aktaran Poroşenko'nun, Ukrayna topraklarında yakalanan 10 Rus askeriyle ilgili bilgi verdiği belirtildi. 

Poroşenko ile Lukaşenko görüşmesi

Ukrayna Devlet Başkan Poroşenko ile Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko görüşmesinde de ekonomi ve enerji konularının yanı sıra Ukrayna'da barışın sağlanması için alınması gereken tedbirlerin olduğu kaydedildi.

Nazarbayev'den çağrı

Bağımsızlık Sarayı'ndaki toplantıda Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ikili görüşme gerçekleştirdi.

Akorda basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev Minsk toplantısında, Güneydoğu Ukrayna'daki silahlı çatışmalardan etkilenen çocuk ve kadınlara insani yardım ulaştırılmasına destek vermeye hazır olduklarını belirterek, "insani yardım sağlanması için ateşkes ilan edilmesini" önerdi.

Daha fazla kan dökülmemesi ve krizin barışcıl yolla çözümlenmesi çağrısını yineleyen Nazarbayev, krizin daha da derinleşmesinin büyük küresel çatışmaları tetikleyebileceği uyarısı yaptı.

Tarafları sorumlu davranarak çatışmanın çözümünde taviz vermeye çağıran Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, ''karşılıklı taviz vermeden hareket edemiyoruz.Karşılıklı tavizler vermenin kolay bir çözüm olduğu açık'' dedi. 

Nazarbayev, Avrupa Birliği Komisyonu temsilcilerinin de katıldığı Minsk toplantısında uluslararası topluma da çağrıda bulundu.

Avrupa'ya giden Rus gazının bir kısmının Ukrayna üzerinden geçtiğine atıfda bulunan Nazarbayev, yaklaşan kış mevsimine dikkatı çekti ve arzı güvenliğini tehdit eden krizin çözümünde uluslararası toplumunun devreye girmesi gerektiğini belirtti. 

AB ve Rusya'nın birbirlerine karşı yaptırım kararları alarak ülke insanlarını müzdarip bıraktığını dile getiren Nazarbayev, tarafların karşılıklı yarar üzerine tesis edebileceği yapıcı bir işbirliğinin yaptırımların kaldırılmasıyla başlayacağını kaydetti.

Nazarbayev, Kazakistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesinde işbirliğinin devamı ve güçlendirilmesinden yana olduğunu vurgulayarak, ''Ukrayna ve Avrupa Birliği ile çok taraflı ticari ilişkilerin normalleşmesini tartışmaya hazırız'' dedi.

Minsk toplantısının krizin çözümünde tarafları bir araya getirdiğini ifade eden Nazarbayev, müzakere sürecinin devamının düzenli toplantılar gerektirdiğini belirterek, Kazakistan'ın bu toplantıları organize etmeye hazır olduğunu iletti.

Nazarbayev, gelinen noktada Ukrayna'nın tamamına yardım edilmesi gerektiğini işaret ederken, ülkedeki ekonomik krizin derinleştiğine de vurgu yaptı. Ekonomik çöküşün engellemesi için Ukrayna'nın uluslararası yardıma ihtiyacı bulunduğunu belirten Nazarbayev, savaştan etkilenen Ukrayna'nın doğu kesimindeki büyük maden bölgesi Donbas havzasının yeniden imarı için fon oluşturulmasını önerdi.

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu