Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Kırım Parlamentosunun Rusya'ya bağlanma yönünde aldığı kararın iptal edilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı.
Devlet Başkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamada, Turçinov'un, “ Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından 6 Mart 2014'te imzalanan “referandum yapılmasına ilişkin” kararın iptal edilmesine yönelik kararnameyi imzalandığı kaydedildi. Açıklamada,Kırım Parlamentosunun kararının, Ukrayna anayasası ve yasalarına aykırı olduğu, Kırım Parlamentosunun kendi yetkileri çerçevesinde aldığı kararların, Ukrayna anayasası ve yasalarına uygun olması gerektiği belirtildi.
Turçinov tarafından imzalanan kararnamede, “ Ukrayna anayasasının 137. ve 112. maddeleri uyarınca,Kırım Parlamentosunun söz konusu kararının, Ukrayna anayasası ve yasalarına aykırı olmasından dolayı iptal edildiği" kaydedilirken, kararnamenin yayınlanmasının ardından yürürlüğe gireceği bildirildi.
Kırım Parlamentosunun dün yapılan olağanüstü toplantısında, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasına ilişkin referandum yapılması konusunda karar alınırken, 16 Mart'taki referandumda, "1992 yılı Kırım anayasasının yeniden yürürlüğe girmesine ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?” sorularının yer alacağı belirtilmişti.
Turçinov, dün yaptığı açıklamada, Rus askerleri tarafından kontrol edilen Kırım parlamentosunun referandum yapılmasına ilişkin gayri meşru karar aldığını kaydederek, referandum kararının hiçbir değeri olmadığını vurgulamıştı. Turçinov, söz konusu kararın, Kırım'da yaşayan Ukrayna halkının iradesi ve menfaatlerine aykırı olduğunu ifade ederek, Ukrayna topraklarının dokunulmaz ve egemen olduğunu dile getirmişti.
"Ukrayna anayasası ne diyor"
Ukrayna Anayasasının 10. bölümü, 134. maddesinde, " Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin, Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası" olduğu ve "Ukrayna anayasası tarafından belirlenen yetkiler çerçevesinde hareket edeceği" kaydedilirken, 135. maddesinde de "Kırım parlamentosu veKırım Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararların, Ukrayna anayasası ve yasalarına aykırı olamayacağı" belirtiliyor.
Ukrayna anayasasının 137. maddesi ikinci kısmında da " Kırım Özerk Cumhuriyeti tarafından alınan kararlarınUkrayna anayasası ve yasalarına aykırı olması halinde, Ukrayna Devlet Başkanının, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunun söz konusu kararlarını durdurabileceği ve buna eşzamanlı olarak da bu kararların anayasaya uygunluğu konusunda Anayasa Mahkemesine başvurabileceği" ifade ediliyor.