Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TÜSİAD'ın Maliye'ye yönelttiği 'vergi incelemeleri siyasallaştı' açıklamasına sert tepki gösterdi.
Hiçbir zaman Maliye Bakanlığı'nın politik düşüncelerle hareket etmediğini aktaran Unakıtan, "Bu suçlamalar zaman zaman yapılır. Maliye'nin önemli görevlerinden bir tanesi vergi incelemesi yapmak. Vergi incelemesi yapılırken de kimi inceleniyorsa oralardan sesler gelir. Bu gayet normal. Efendim biz nasıl inceleniriz diye. Herkes incelenebilir. Bunla ilgili olarak ileri sürülen yersiz iddiaları kabul etmiyoruz." dedi. Unakıtan, Kod 5 uygulamasının yeni değil 10 seneden beri uygulandığını açıkladı.
Bakan Unakıtan, Finlandiya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Jykrı Kataınen ile görüştü. Bakanlıkta 1 saat süren toplantının ardından basının karşısına geçen Unakıtan, Finli Bakan ile Türkiye'nin AB sürecini görüştüklerini söyledi. İki ülke arasında firmaların rahat yatırım yapabilmesi için vergi anlaşması yapacaklarını ifade eden Unakıtan, ekonomik ilişkilerin arttırılacağını ifade etti. Finlandiya Başbakan Yardımcısı Kataınen ise Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiklerini belirtti. Kataınen, Türkiye ile yenilenebilir enerji konusunda işbirliğine gitmek istediklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Unakıtan, Kod 5 isimli vergi uygulamasının hukuk dışı olduğuna yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "Kod 5 uygulaması yeni bir hadise değil, 10 seneden beri uygulanıyor. Yeni çıkmış bir uygulama gibi takdim edilmeye çalışılıyor ama Katma Değer Vergisi ile bu da getirildi." cevabını verdi. Uygulamayı, KDV ödenirken yanıltıcı sahte belge kullanarak hileli bir takım işler yapmaya karşı, Maliye'nin almış olduğu önlem olarak açıklayan Bakan, birçok ülkede bu önlemlerin kullanıldığını kaydederek, "Hukuki olmasa bu kadar seneden beri kullanılır mı ? O bakımdan yapılan işlemler gayet hukukidir. Kanunlara uygundur. Kanunlar çerçevesinde yürütülür." şeklinde konuştu.
"KİM İNCELENİRSE ORADAN SES ÇIKIYOR"
TÜSİAD'ın, Gelir İdaresi'nin vergi incelemelerinin siyasallaştığı açıklaması konusunda görüşü sorulan Unakıtan, sert eleştiride bulundu. Maliye Bakanlığı'nın, geleneği olan bir kurum olduğunu kaydeden Unakıtan, kendi prensipleri içerisinde normlara uygun olarak çalışmalarını gösterdiğini ve göstermeye devam edeceğini söyledi. Hiçbir zaman Maliye Bakanlığı'nın politik düşüncelerle hareket etmeyeceğini aktaran Unakıtan, "Bu suçlamalar zaman zaman yapılır. Maliye'nin önemli görevlerinden bir tanesi vergi incelemesi yapmak. Vergi incelemesi yapılırken de kimi inceleniyorsa oralardan sesler gelir. Bu gayet normal. Efendim biz nasıl inceleniriz diye. Herkes incelenebilir. Bunla ilgili olarak ileri sürülen yersiz iddiaları kabul etmiyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı buna cevap vermiştir." dedi.
"VARLIK BARIŞINDA 14.8 MİLYAR LİRA BEYAN EDİLDİ"
"Varlık Barışı konusunda tartışmalar yaşanıyor. Beyanları alanların dolandırıcılık yöntemlerine gittiği söyleniyor ne düşünüyorsunuz ?" sorusuna Unakıtan, beyanın 14.8 milyar lira olduğunu ifade etti. Bakan, beyanlara göre ne kadar ödeme yapılacağının ilerleyen günlerde tespit edileceğini vurguladı. Maliye'den alınan evraklarla gidip sahtecilik yapanlarla hem Maliye'nin hem de güvenlik güçleri ve yargının uğraşacağını dile getiren Unakıtan, "Birçok sahtecilik yapılıyor. Her zaman yapılan şeyler. Ama bize ulaşmış bir şey yok. Gazetelerde bende okudum. Bir şey varsa Maliye olarak üzerimize düşüne yaparız." bilgisini verdi.
"5.2 MİLYAR BEYAN EDEN ALİ TÜRKAN'IN HAKKI KAYBOLDU"
5.2 milyar lira beyanda bulunduğu, ancak paranın vergisini ödemeyen Ali Türkan ile ilgili değerlendirme yapan Unakıtan, "Bize beyanda bulunmuş olabilir ama bize ödenen bir şey yok." dedi. Bakan, konuyu, ardından Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci'ye sevk etti. Kilci, beyanda bulunanlar için ilave bir süre vermenin söz konusu almadığını, 2 Mart'ta beyanda bulunanların Nisan sonuna kadar parayı getirme haklarının bulunduğunu aktardı. Ali Türkan'ın 27 Şubat'ta beyanda bulunduğu yönünde kendisine bilgi geldiğini söyleyen Kilci, "Bu kişinin hakkı kayboldu." dedi.