AFP’ye konuşan Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed Mumeni, “Ürdün, Doğu Kudüs’ü işgal altındaki Arap-Filistin toprakları olarak kabul eder ve yasal konumuna dokunulmasını kabul etmez” dedi.
İsrail İçişleri Bakanlığı, 4 Nisan Cuma günü Doğu Kudüs’teki Silvan Mahallesi'nde bir Yahudi arkeoloji müzesinin kurulmasına yeşil ışık yaktığını duyurmuştu.
İsrail İçişleri Bakanlığı daha önce de Silvan Mahallesi'nde eski kent duvarlarının yakınındaki Filistinlilerin yaşadığı mahallenin ortasında,“Davud Şehri” olarak adlandırılan yere onlarca Yahudi aile yerleştirmişti.
Mahalle sakinleri İsrail’i, mahallede Yahudi yerleşimcilerin varlığını güçlendirmeye çalışmakla suçluyor.
Kutsal mekanlar Ürdün'ün himayesinde
İsrail’in Doğu Kudüs’te Ürdün Krallığı’nın malı olarak kabul edilen bir binanın belirli bir kısmını satışa çıkardığı iddialarıyla ilgili de konuşan Mumeni, “Dışişleri Bakanlığımız bu meseleye ilgilenmek üzere soruşturma başlatmıştır, gerçekliği araştırılıyor” dedi.
Kudüs'te Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu tüm kutsal mekânlar 1924’ten beri Ürdün'ün himayesinde. Bu mekanlarla ilgili her türlü kararı Ürdün Kutsal Değerler Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Dairesi veriyor.
Ürdün Parlamentosu'nun tavrına dikkat çeken Mumeni, “Parlamento, kutsal kenti yahudileştirmeyi ve gerçek yapısını değiştirmeyi hedefleyen İsrail’in bu tür girişimlerini asla kabul etmeyeceğini belirtmiştir” dedi.
Yahudi yerleşimcilerin derneği olan Ataret Kohanim adlı dernek ise Doğu Kudüs’te ilk kez dini eğitim verecek bir Yahudi okulu açmayı hedefliyor.
Dernek Yahudi okulunu Filistinliler açısından büyük önem arz eden Selahaddin Caddesi’nin en işlek noktasındaki postane binasında açmayı planlıyor.
Filistinliler Doğu Kudüs’ü, kurulacak olan Filistin Devleti’nin başkenti olarak kabul ediyor. Burası Filistin ile İsrail arasındaki müzakerelerde en önemli konulardan biri. İsrail ise her iki yakasıyla Kudüs’ü, İsrail’in “tek ebedi başkenti” olarak kabul ediyor.