Uygur Müslümanlarına baskı artıyor

Çin yönetimi, Doğu Türkistan’a yönelik sert güvenlik önlemlerini artırıyor. Uygur Müslümanları, gelişmelerden endişeli. İnsan hakları örgütleri Çin’i uyardı.

Çin yönetimi, geçtiğimiz Cuma günü, yıllardır baskı altında yaşayan Doğu Türkistanlılara daha sert güvenlik önlemleri uygulayacaklarını açıkladı. Çin haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, bölgesel Doğu Türkistan yönetimi başkanı Nur Bekri durumun çok daha ciddi hale geleceğinden endişe ettiğini kaydetti.

Çin meclisinin yıllık toplantısında yaptığı açıklamada Nur Bekri, "Bölgede bu yıl görev daha zor ve mücadele daha çetin olacak" dedi. Cuma günü Çin meclisinin yıllık oturumunun ikinci gününde 3 bin delege Çin Komünist Partisi tarafından verilen kararları onaylamak için bir araya gelmişti.

İnsan hakları grupları, 9 gün süren bu yılki toplantıların muhalif simalara eşi görülmemiş bir baskıyı da beraberinde getirdiğini aktardı. "Çin'deki ABD merkezli bir insan hakları grubunun temsilcisi Şaron Hom; "Bu sadece Pekin'de değil aynı zamanda Şangay gibi diğer bölgelerde de görülüyor" diye konuştu.

Çin, Doğu Türkistan'da bağımsızlık mücadelesi veren Uygur Müslümanlarına karşı yıllardır oldukça sert bir politika yürütüyor. Uygurlar, anavatanları Çin'in güneybatısındaki Doğu Türkistan (Sincan) Uygur Özerk Bölgesi olan Türkçe konuşan 8 milyon nüfuslu bir azınlık.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen ay yayınladığı bir insan hakları raporunda Çin'i 2008 yılında Doğu Türkistan'da yaptığı baskılardan ötürü suçlamıştı. Çin yönetimi de, ABD'nin raporuna karşı Irak ve Afganistan'daki işgali ve katliamları göstererek tepki gösterdi.

Çin de "Terörizm" bahanesine sığınıyor

Çin'in Doğu Türkistan'daki kukla yöneticisi Nur Bekri, nüfusun çoğunluğunun Müslüman olduğu Doğu Türkistan bölgesinde uygulanan ağır baskıları savundu. Ve "Mumbai saldırıları, Afganistan ve Pakistan'daki saldırılar da dâhil Güney Asya'nın içinde bulunduğu durum terörizm, ayrılıkçılık ve kökten dincilik gibi güçleri tetikliyor. Bunlar Doğu Türkistan'a da zarar verebilir. Bu sebeple bu yılki görevimiz çok zorlu olacak" iddiasında bulundu.

İnsan hakları grupları ve Uygurların özerkliğini savunanlar Çin'i, Doğu Türkistan'ı kontrol altında tutmak amacıyla tehditleri abartmakla suçluyorlar. Yerel medyanın haberlerine göre geçen sene bölge de en az bin 300 kişi terörizm ve dini köktencilik gibi bahanelerle gözaltına alındı.

Çin'in Doğu Türkistan'daki yönetiminin 60. yıldönümü kutlamalarında saldırılar olabileceğini aktaran Bekri; "Milletimizin özgürlük yıldönümünü kutlarken içerdeki ve dışarıdaki düşman güçlerin bizi rahat bırakacaklarını düşünmüyoruz. Korkarım bu yıl düzeni sağlama noktasında geçen seneden daha fazla problem yaşayacağız ve görevimiz daha ağır ve mücadelemiz daha zorlu olacak" dedi.

Doğu Türkistan petrolleri iştah kabartıyor

Doğu Türkistan'ın kendine özgü bir kuruluş yıldönümü var. 60 yıl önce Çin orduları bölge üzerine yürümüş ve şimdi "barışçıl bağımsızlık" adı verilen yönetimi kurmuşlardı. 1955 yılından bu yana, Müslümanların çoğunlukta olduğu bölge özerk bir yapıya sahip.

Pekin, Doğu Türkistan'ı Orta Asya'da hayati bir stratejik konuma ve büyük petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olduğu için paha biçilemez bir servet olarak görüyor.

TİMETURK

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu