Ve Saddam Hüseyin idam edildi

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'e verilen idam cezası yerel saatle 06:00'da (TSİ 05:00) infaz edildi.

 

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'e verilen idam cezası yerel saatle 06:00'da (TSİ 05:00) infaz edildi. ABD'den yayın yapan Pentagon destekli el-Hurra televizyonu, Saddam Hüseyin'in şafakla birlikte idam asılarak öldürüldüğünü duyurdu.

İnfazın Yeşil Bölge içinde gerçekleştirildiği ifade edildi. İnfaza, ABD'li ve Iraklı yetkililer ile bazı kurban yakınlarının katıldığı kaydedildi. İdam öncesinde bir din adamının Saddam Hüseyin'in yanında olduğu bildirildi.

Saddam Hüseyin'in doğum yeri olan Tıkrit kentinde, olası gösterilere karşı dört gün sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtiliyor.

Saddam Hüseyin'in cenazesinin nerede gömüleceği konusunda ise belirsizlik var.

Devrik liderin, doğum yeri olan Tıkrit'te gömüleceği yolunda haberler gelirken, Saddam Hüseyin'in kızının, babasının geçici olarak Yemen'de toprağa verilmesini, 'Irak'ın özgürlüğünü kazanmasından sonra' cenazenin Irak'a getirilmesini istediği belirtiliyor.

Saddam Hüseyin'in savunma avukatları bir son dakika girişimiyle Amerika Birleşik Devletleri'nde bir mahkemeye yaptıkları başvuruyla Saddam Hüseyin'in Irak yetkililerine teslim edilmesini engellemeye çalışmışlardı.

Savunma avukatlarıyla telefonda bir değerlendirme yapan yargıç Colleen Kollar-Kotelly, idam cezasının infazının durdurulması talebinin reddedildiğini bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, BBC'ye yaptığı açıklamada, tüm büyükelçiliklere bir talimat gönderilerek Saddam Hüseyin'in idam cezasının infazı ardından meydana gelebilecek olaylar için hazırlıklı olmalarının ve güvenlik durumunu gözden geçirmelerinin istendiğini söyledi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvafak el-Rubai, Saddam Hüseyin'in idam cezasının infazının görüntülerinin kaydedileceğini açıklamıştı.

Maliki: Ceza kesin

Çeşitli ülke ve kurumlar Saddam Hüseyin'e verilen idam cezasının infaz edilmemesi yolunda çağrılar yapmış ancak Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Saddam Hüseyin'in cezasının gözden geçirilmesinin ya da ertelenmesinin söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Portre: Saddam Hüseyin

24 yıl Irak Devlet Başkanlığı yapan Saddam Hüseyin, Bağdat'ta asılarak idam edildi.

Saddam Hüseyin Irak'ı 24 yıl yönetti

Amerika Birleşik Devletleri'nin 2003 yılında Irak'ı işgal etmesi ardından iktidardan devrilen Saddam Hüseyin 5 Kasım'da idam cezasına çarptırılmıştı.

28 Nisan 1937'de Irak'ın Tıkrit kentinde doğan Saddam Hüseyin'in siyasetle tanışıklığı gençlik yıllarına dayanıyor.

Arap dünyasına egemen ulusçu-özgürlükçü ve anti emperyalist rüzgarın etkisinde kalan Saddam Hüseyin, genç yaşta Baas Partisi'ne katıldı.

1956 yılında başarısız bir darbe girişiminde yer alan Saddam Hüseyin monarşinin sona ermesinden sonra Başbakan Abdül Kerim Hassam'ı öldürmek için kurulan bir suikast örgütünde önemli rol oynadı.

Suikast planının ortaya çıkması ardından Saddam Hüseyin ülke dışına kaçmak zorunda kaldı.

Baas'ta yükseliş

1963 yılında Baas Partisi iktidara gelince Saddam Hüseyin de ülkesine döndü.

İlerleyen yıllarda Baas Partisi ile Saddam Hüseyin arasında çıkan görüş ayrılıkları sonucunda Saddam Hüseyin tutuklandı ve Saddam hapse atıldı.

1968 yılında yapılan darbeyle hapisten kurtulan Saddam Hüseyin Baas Partisi içinde yükseldi ve partinin en önemli yapılarından olan Devrim Konseyi Kurulu'na girdi.

Başkan Ahmed Hasan Bekri iktidarının perde arkasındaki asıl güç kaynağı olan Saddam Hüseyin 1979 yılındaki darbeyle iktidarı ele geçirdi.

İran Irak savaşı

1980 yılında Saddam Hüseyin, doğu komşusu İran'ı işgal etti ve sekiz yıl süren bir savaş başlattı.

Saddam Hüseyin 1979'da iktidara geldi

Saddam Hüseyin, Ayetullah Humeyni'nin İran'ına karşı, çabuk bir zafer öngörmüştü. Ancak zamanla, devrik liderin, maliyeti çok yüksek bir kumar oynadığı ortaya çıktı. İran-Irak savaşında, yaklaşık bir milyon kişi öldü.

Irak'ın, 22 Eylül 1980'de İran'ı işgali, Saddam Hüseyin'in siyasî geleceğini belirleyen en önemli hesap hatalarından biriydi.

Zira Irak, nüfusu kendisinin üç katı bir düşmanla karşı karşıya geldi.

Her ne kadar Bağdat yönetimi, Fransa ve Rusya'dan modern silahlar alsa da, Irak birliklerinde, genç İran askerlerindekine benzer bir 'devrimci coşku' yoktu.

İranlılar, Irak'a karşı sert ve dalga dalga süren saldırılara katıldılar.

Saddam Hüseyin çok zorlansa da ayakta kalmayı başardı.

Irak yönetimi 16 Nisan 1988'de ülkenin kuzeyindeki Halepçe'de Kürtler'e karşı kimyasal silahlar kullandı.

Aynı yılın 20 Ağustos'unda İran ve Irak arasında Birleşmiş Milletler tarafından izleme grubu UNIIMOG denetiminde ateşkes ilan edildi.

Birinci Körfez Savaşı

Petrolün, gücünü elindeki tek güç olduğu için çok iyi bilen Saddam, İran Savaşı'ndan umduğu kazancı elde edemeyince gözünü Kuveyt'e çevirdi.

2 Ağustos 1990 yılında Saddam Hüseyin'in birlikleri Kuveyt'i işgal etti.

Kuveyt'in işgali diğer Körfez ülkelerini Batı'ya yaklaştırdı. Suudi Arabistan toprakları çok uluslu güce açıldı.

Bağdat 9 Nisan 2003'te düştü

Saddam Hüseyin'i geri çekilmeye ikna etmek için yürütülen çabalar da sonuçsuz kalınca, 17 Ocak'ta Birinci Körfez Savaşı başladı.

Saddam Hüseyin uluslararası güçlerin karşısında geri çekilmek zorunda kaldı ve Irak dünyadan soyutlanarak ambargoların gölgesinde yaşamaya başladı.

Saddam Hüseyin'in devrilişi

13 Eylül 2002'de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için toplanan dünya liderlerine Irak'ın yarattığı 'ağır ve yaklaşan tehdit' konusunda harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Bush bu çağrıya şüpheyle yaklaşan dünya liderlerine bu konuda bir şey yapmayacaklarsa ABD'nin harekete geçmesini engellememelerini söyledi.

Aynı ay içinde İngiltere Başbakanı Tony Blair Irak'ın askeri imkanları hakkında bir istihbarat dosyası yayımladı.

Ekim ayında Bağdat yönetimi, yapılan bir referandumda Saddam Hüseyin'in 7 yıl daha iktidarda kalması için halkın yüzde yüzünün oy kullandığını açıkladı.

Kasım ayında ise Birleşmiş Milletler silah denetçileri Irak'a döndü. Denetçilere yetki veren yeni BM kararı, eğer kararları 'somut biçimde' ihlal eder bulunursa Irak'ın ağır sonuçlarla karşılaşacağı uyarısında bulunuyordu.

Saddam Hüseyin 14 Aralık 2003'te yakalandı

2003 yılının Mart ayında BM silah denetim heyeti başkanı Hans Blix, Irak'ın işbirliğini artırdığını ancak kararlara ne kadar uyduğunu tespit etmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi.

17 Mart 2003'te İngiltere'nin Birleşmiş Milletler'deki temsilcisi Irak konusundaki diplomatik sürecin son bulduğunu açıkladı ve BM silah denetçileri ülkeden tahliye edildi.

ABD Başkanı George Bush, Saddam Hüseyin ve oğullarına 48 saatte ülkeyi terketmezlerse savaş açılacağını söyledi.

20 Mart günü sabaha karşı Bağdat'a Amerikan füzeleri düşmeye başladı. Saddam Hüseyin'i taşıyan bir konvoyu hedef aldığı belirtilen bu saldırı ABD öncülüğünde Saddam Hüseyin'i devirmeye yönelik operasyonun başlangıcıydı. Bunu takip eden günlerde ABD ve İngiliz kara kuvvetleri ülkeye güneyden girdi.

5 Kasım 2006'da idama mahkûm edildi

9 Nisan'da ABD askerleri Bağdat'ın merkezine girdi. Irak'ta beklemediği bir direnişle karşılaşan ABD direnişçi gruplarla gerilla savaşına girişti.

Aylar süren çatışmalar devam ederken 14 Aralık'ta Saddam Hüseyin'in yakalandığı açıklandı.

Hakkında pekçok dava açılan Saddam Hüseyin, Duceyl'de 148 Şiî'nin öldürülmesinden yargılandığı davada 5 Kasım 2006 günü idam cezasına çarptırıldı.

Kararı temyiz eden Saddam Hüseyin'in itirazını görüşen mahkeme 26 Aralık 2006'da itirazı reddetti ve ölüm cezasını onadı.

28 Nisan 1937'de Irak'ın Tıkrit kentinde başlayan yaşamı 30 Aralık 2006'da Bağdat'ta idam sehpasında son buldu.

Irak Haberleri

Irak'taki gruplar Eilat'ı hedef aldı
Irak Direnişinden Yeni Operasyonlar!
Irak direnişinden işgal altındaki topraklara İHA Operasyonu!
Irak İslami Direnişi Operasyonları Sürdürüyor!
Irak'taki gruplar Ürdün Vadisi ve Golan'daki işgal noktalarını hedef aldı