Bazılarının hapis cezası da ertelenebiliyordu.
Yasa değişikliği ile buna son veriliyor. Bundan böyle, vergi kaçakçılığı suçu kesinleşenlerin; hapis cezaları paraya çevrilemeyecek ve ertelenemeyecek.
Dikkatli okurlarımız hatırlayacaktır; 30 Mayıs 2009 günü yayımlanan "Kaçakçılara müjde gibi yasa" başlıklı yazımızda, "vergi kaçakçılarına müjde gibi bir yasa çıkıyor" diye ilgilileri uyararak, ciddi bir hataya dikkati çekmiştik.
Okumayanlar için kısaca özetleyelim.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 29 Mayıs 2009 günü Hesap Uzmanları Kurulu'nun 64. yıldönümü nedeniyle düzenlenen panelde, "Vergi kaçakçılığı yapanlar, bundan böyle hapis cezasını paraya çevirtemeyecekler, hapse girecekler. Bu yönde bir yasa değişikliği yapıyoruz" demişti. Bakan'ın açıklamasında, teknik anlamda ciddi bir yorum hatası vardı. O da şuydu; muhasebe hilesi yapanlara, çift defter kullananlara, defter ve belgelerini tahrif edenlere, verilen süreye rağmen defter ve belgelerini ibraz etmeyenlere, kapsamı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenlere ya da kullananlara, "1 yıldan 3 yıla kadar" uygulanan hapis cezası, "18 aydan 3 yıla" olarak değiştiriliyordu. Böylelikle, bir yıla kadar olan hapis cezalarının paraya çevrilmesi, asgari hapis cezası 18 aya yükseltilmek suretiyle önleniyordu.
Bu doğruydu ama vergi kanunu değiştirilirken, ceza kanunu değişikliği unutulmuştu. Nedenine gelince, Türk Ceza Kanunu'nun 51. maddesine göre; 2 yıl ve daha az süreli hapis cezaları ertelenebiliyordu. Böyle olunca, kaçakçılık suçu işleyenler, bundan böyle para dahi ödemeden hapse girmekten kurtulabilecekti. Özetle, "kaçakçılara müjde gibi" bir yasa çıkıyordu.
Maliye Bakanı Şimşek'in, İsmail Küçükkaya'ya yaptığı dünkü Akşam Gazetesi'nde yayımlanan açıklamasına göre, bu teknik hata da düzeltilecek. Türk Ceza Kanunu'nda küçük bir değişiklik yapılmak suretiyle, iki yıla kadar olan hapis cezalarının ertelenmesinde, parantez içi bir hükümle "vergi kaçakçılığı suçu ile ilgili hapis cezaları hariç" diye, özel bir hüküm konulacak. Böyle olunca, hapis cezasının ertelenmesi de önlenmiş olacak.
DÜŞÜK BORDROYA HAPİS
Konu çok teknik olduğu için, bazı okuyucularımız olayın ciddiyetini fark edememiş olabilir.
Somut bir örnek verelim.
Ülkemizde, 10 işverenden 9'u ücret bordrosunda, yanlarında çalışan işçileri ödedikleri gerçek ücret yerine, asgari ücret ya da bunun biraz üzerinde bir ücret üzerinden gösteriyorlar.
İşte bu fiil, "kapsamı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme" yani "kaçakçılık suçu" sayılıyor. Cezası da 18 aydan üç yıla kadar hapis cezası olacak. Bu hapis cezası, paraya çevrilemeyeceği gibi, ertelenemeyecek de...
Aman dikkat!.. Bu kez olay ciddi...
KDV ve harç indiriminde son bir hafta
İşyeri teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı, haziran ayı sonuna kadar yüzde 8 olarak uygulanacak.
Gayrimenkul alım-satımında, alıcı ve satıcının binde 15'er oranında ödediği "tapu harcı", haziran ayı sonuna kadar, binde 5'er oranında uygulanacak.
1 Temmuz 2009'dan itibaren, işyeri teslimlerinde KDV yüzde 18, gayrimenkul alım satımındaki tapu harcı da yine binde 15 oranında uygulanacak.
Gayrimenkul alacak ya da satacak olanların dikkatine...
Hürriyet
Etiketler: Vergi kaçakçılığı hapis cezası