Wall Street Journal: İran füzeleri İsrail Savunmasını Böyle Aştı

Askeri analistler İsrail hava savunmasının İran'ın balistik füzelerinin engelleyemediğini doğruladı

Wall Street Journal gazetesi, Cuma günü askeri araştırmacıların hedef alınan bölgelerin uydu görüntülerini inceleyerek, İran tarafından ateşlenen balistik füzelerin “bazı yerlerde İsrail hava savunmasını aştığı” sonucuna vardığını bildirdi.

Gazeteye göre bu değerlendirme, “İran'ın İsrail'e yönelik yeni bir saldırısının sivil altyapıyı ya da yoğun nüfuslu bölgeleri hedef alması halinde daha ciddi sonuçlar doğurabileceği” anlamına geliyor. Gazete, bunun İsrail'in İran saldırısına vereceği askeri yanıtta dikkate alması gereken önemli bir nokta olduğunu vurguladı. Ayrıca, “İran, önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi beklenen bir karşı saldırıda topraklarını vurması halinde İsrail'deki enerji santrallerini ve petrol rafinerilerini bombalamakla tehdit etti” dedi.

Gazete, İran'ın 13 Nisan'da çok sayıda daha yavaş balistik füze ve insansız hava aracı fırlattığına, bu hafta gerçekleştirdiği saldırıda ise 180 adet daha hızlı balistik füze fırlattığına ve bunun “savaş tarihinde bu türden en büyük saldırılardan biri” olduğuna dikkat çekti. Analistler, gazeteye bu füzelerin çoğunun İran'ın en yeni füzeleri olan Fattah 1 ve Hayber olduğunu söyledi.

Hava savunma sistemlerinin kapasitesinin abartıldığına dair yorumlar da dikkat çekiyor

Almanya'nın Hamburg kentindeki Barış Araştırmaları ve Güvenlik Politikaları Enstitüsü'nde silah kontrol araştırmaları direktörü olan Ulrich Kohn, “Füze ne kadar hızlıysa, önlenmesi de o kadar zordur; bu sadece bir fizik meselesidir” dedi. Kohn, balistik füzelere karşı savunmanın çok daha zor olduğunu, eğer bir grup füze belirli bir hedefi hedef alıyorsa, durumun daha da karmaşık hale geldiğini ifade etti.

Kaliforniya'daki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nde profesör olan Jeffrey Lewis'in uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analize göre, 32 İran füzesi İsrail'in güneyinde bulunan ve F-35 filosuna ev sahipliği yapan Nevatim hava üssünün çevresine isabet etti. Lewis, “32 füze çok fazla füze demek” dedi. “Hava savunmasının etkinliğini abartıyoruz.”

İsrail'in ABD ile birlikte ürettiği gelişmiş Arrow-2 ve Arrow-3 hava savunma sistemleri, İran füzelerine kıyasla daha sınırlı sayıda ve daha pahalı olan önleyicilere dayanıyor. Tek bir balistik hedefi durdurmak için genellikle birden fazla önleyici gerekiyor.

Lewis, İsraillilerin Nevatim üssünü savunmaktan çok Tel Aviv'i savunmakla ilgileneceklerini, ancak “İranlılar hava savunma sisteminin üstesinden gelebilecekleri için sonuçta orada da aynı sorunla karşılaşacaklarını” söyledi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde (IISS) askeri ve savunma analisti olan Fabian Hinz, İran'ın balistik füze üretim kapasitesinin önemine dikkat çekti. Hinz, füze cephaneliğinin ve daha da önemlisi bunları üreten fabrikaların, İran'ın füze saldırısına karşılık olarak İsrail'in olası bir saldırısının hedefi olacağını belirtti. Hinz'e göre, İran'ın füze stokları nüfuz edilmesi zor olan müstahkem tesislerinde bulunurken, füze üretim fabrikaları daha az korumaya sahip.

Kaynak : Wall Street Journal/ TERCÜME TEVHİDHABER

Ortadoğu Haberleri

Amerikalı General İşgalci İsrail'e Gidiyor
Hizbullah: Karadan girmelerini engelledik!
ABD ve işgalciden Yahya Sinvar endişesi! Yaşıyor ve...
Netanyahu Sığınağa Kaçtı!
Suudi Arabistan ve İran Arasında Kritik Görüşme!