Batılı ülkeler ve İsrail varlığı, Husi güçlerinin hipersonik füzeler edinmesinden ve bunun Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb'deki denklemi değiştirmesinden korkuyor; özellikle de Batı'nın, özellikle de ABD'nin Ukrayna güçlerine uzun menzilli füzeler sağlamasına karşılık Moskova'nın Husilere bu füzeleri vermeyi planladığına dair haberlerin sızmasının ardından bu durum Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb'deki denklemi değiştirecek.
İsrail'in Cumartesi günü Hudeyde limanını bombalayarak Husilerin saldırılarına karşılık vermesi ve ardından Husilerin günlerce sürebilecek ve muhtemelen ilk kez varlığın içini hedef alacak nitelikte silahlarla verecekleri olası karşılıklar sonrasında Ortadoğu bugünlerde ciddi bir gerilim yaşıyor. Bu gelişmeyle bağlantılı olarak Husiler İran'ın desteğinin yanı sıra yakında Rusya'nın da desteğini alabilir. Wall Street Journal geçtiğimiz Cuma günü ABD istihbarat bilgilerine dayanarak bu yönde bir haber yayınladı.
Bu bilgi Moskova'nın Husilere muhtemelen Yakhontes [P-800 Onyx'in ihracat tanımı] adı verilen ve 300 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabilen süpersonik gemi savar füzeleri sağlamayı düşündüğünü ortaya koymaktadır. Reuters aylar önce Hizbullah'ın bu tür bir füzeye erişimi olduğunu bildirmişti. Şu anda herhangi bir silah transferi gerçekleşmiş değil. Ancak iki ABD'li yetkili gazeteye Husi elçilerinin Moskova'da görüldüğünü doğruladı... ve bu füzelerin teslimatının yapılması halinde "İran kaçakçılık yollarının kullanılacağını" söyledi.
Wall Street Journal'ın "ABD, Rusya'nın Husileri gemisavar füzelerle silahlandırmasını engellemek için çaba sarf ediyor" başlıklı haberine göre ABD yönetimi, Kremlin'in başkanı Vladimir Putin'i "Husilere silah tedarikinde İran'a katılmamaya" ikna etmek amacıyla "üçüncü bir ülkeyi" de kapsayan "diplomatik" çabalar yürütüyor. Gazetenin ulaştığı yetkililerin ismini vermekten kaçındığı bu "üçüncü ülke" şüphesiz Mısır.
ABD istihbaratı doğruysa Moskova'nın kararı, Batı'nın Ukrayna'da devam eden savaşta Rusya'ya karşı Kiev'e gelişmiş, uzun menzilli füzeler tedarik etme kararına bir yanıt olarak anlaşılabilir. Geçtiğimiz ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir, Ukrayna'ya askeri yardım sağlayan "ülkelerin hassas tesislerinin" vurulacağı bölgelere silah tedarik etme olasılığından bahsetmişti.
Eğer Rusya, şüphesiz İran üzerinden Husilere hipersonik füzeler gönderirse ya da Dehran hipersonik füzelere sahip olduğu için bu görevi yerine getirirse, o zaman askeri gemiler çok zor durumda kalacaktır. ABD Donanması'nın bir raporunda Husilerin saldırı riskinin yüksek olduğu, çünkü ABD savaş gemilerini vurmanın eşiğinde oldukları ve sadece Kızıldeniz'de değil Umman Denizi'nde bile gemileri hedef aldıkları uyarısı yapılmıştı.
Husiler hipersonik füzeler kullanırsa, ABD bu füzelerin tehlikesi nedeniyle Yemen'e karşı gerçek bir savaş ilan edebilir ve bu da bölgenin tehlikeli ve beklenmedik bir duruma girmesine neden olur. Gazete ilginç bir şekilde ABD Orta Doğu ve Orta Asya Komutanlığı Komutanı General Eric Corella'nın Savunma Bakanı Lloyd Austin'e gönderdiği gizli bir mektupta bölgedeki operasyonların "Husileri Kızıldeniz'deki gemilere saldırı düzenlemekten caydırmakta başarısız olduğunu" ve "operasyonların ve yaklaşımın genişletilmesine ihtiyaç duyulduğunu" bildirdiğini aktardı.
Alquds.co Çeviri- TEVHİDHABER